Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Titularizare: 4 profesori eliminaţi, 56 absenţi şi 54 profesori retraşi


   Examenul de Titularizare s-a dovedit a fi o încercare grea pentru unii  profesori vrânceni. Mulți spun că subiectele au fost mult prea dificile. Primele rezultate vor fi afișate luni. La nivelul județului Vrancea sunt 82 de catedre titularizabile pe perioadă nedeterminată, pe care se „luptă” 489 profesori. 
   Ziua de marți a fost cu ghinion pentru 4 cadre didactice, care au fost eliminate din examenul de Titularizare pentru că aveau asupra lor telefoane mobile. Unul dintre candidați susține că nu a avut intenția să fraudeze examenul, cu atât mai mult cu cât mobilul era închis. „Am intrat în sala de clasă cu telefonul închis și l-am pus pe bancă, dar nimeni nu mi-a spus nimic. Nu am avut nicio intenție să copiez. După ce au venit subiectele ne-a spus să declarăm și să ieșim din clasă”, spune una dintre profesoarele eliminate. 
   Examenul a fost susținut într-un singur centru, împărțit pe două unități de învățământ. La nivel de județ, au fost validați 545 de candidați pentru 41 de discipline. Dintre aceștia, 489 au fost prezenți la proba scrisă a concursului, respectiv 89,72%. 56 candidați au fost declarați absenți, iar 54 s-au retras în timpul probei scrise din motive personale. 
   Unii profesori au ieșit din săli vizibil epuizați, alții bucuroși, dar cu toții s-au ascuns la umbra unui copac pentru a se feri de razele soarelui. Pentru cei cu experiență metodică și didactică, examenul nu a pus probleme. Profesorii de educație fizică erau nemulțumiți însă de faptul că se pune accent pe teorie, când ar trebui pus pe practică. „Am scris 7 pagini, dar important este să scrii și bine și ce trebuie și să folosești terminologia specifică. Oricum, părerea mea este că nu se compară ceea ce facem aici cu ceea ce se face la clasă. Cu totul altceva se face la clasă, orele se desfășoară altfel, copiii trebuie să fie atrași la oră și nu putem face asta cu prea multă teorie. Am dat examenul pentru că îmi expira continuitatea. Sper să iau 7, toată lumea speră, speranța moare ultima”, spune Valentin Stoian, care a predat educație fizică și sport la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud, unde speră să și rămână. 
Exigențe mai mari de la an la an
 
   Examenul de Titularizare de anul acesta a fost mai dificil decât în anii anteriori, dacă ar fi să ne luăm după unii profesori examinați ieri. Ei spun că examenele pun accent mult pe teorie, deși la clasă, în activitatea cu elevii, este nevoie de cunoștințe practice. „De la an la an exigența este mai mare, mai mare și mai mare, iar salariile sunt cum sunt. Părerea mea este că ar trebui să vină o comisie la clasă și aceea să spună dacă te pricepi sau nu. Poate că la teorie eu nu sunt super ok, dar la practică pot să spun că sunt și am rezultate la nivel național. Poate că sunt candidați care învață teorie și se duc în fața clasei și se împiedică”, a adăugat profesorul Valentin Stoian. 
   Candidații speră că rezultatele vor fi cele dorite de ei. „Să vedem la final ce notă voi obține. Toată lumea acum iese și spune că este bine, dar când vedem rezultatele finale putem spune. Am scris 3 pagini, poate cam puțin, dar sper să fie esențialul. M-am pregătit cât de cât pentru că nu prea am avut timp”, a spus Sergiu Irimia.
Salariile nu îi motivează deloc
   Profesorii care s-au prezentat ieri la examenul de Titutlarizare spun că au avut puțin timp la dispoziție pentru a se pregăti, iar salariile nu îi motivează deloc. „Pentru cine a învățat, subiectele sunt foarte ușoare. Predau la Grădinița Roșioara din comuna Mera. Nu prea am avut timp să mă pregătesc pentru că salariile sunt cum sunt și mai trebuie să facem și altceva. Subiectele au fost mult mai ușoare decât în anii trecuți. Acum s-a cerut metodică și metodele pe care le folosim la clasă. Am scris 6 pagini”, a spus educatoarea Mihaela Voinea. 
   Lucrările vor fi evaluate în centre constituite la nivel național. Luni, 5 august, vor fi afișate rezultatele obținute la proba scrisă a concursului. Eventualele contestații vor putea fi depuse în centrul de examen de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani în zilele de marți și miercuri. Rezultatele finale la proba scrisă a concursului de ocupare a posturilor didactice/ catedrelor vacante/ rezervate în învățământul preuniversitar vor fi afișate pe 8 august. 

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?