Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Înlocuirea reţelelor de termoficare înaintează cu viteza melcului


   Cartierul Sud și zona Sălii Polivalente sunt brăzdate în această perioadă de șanțuri, în cadrul lucrărilor de înlocuire a conductelor de termoficare de la SC ENET SA. Din cauza vremii capricioase și ploioase, pe de o parte, și a lipsei forței de muncă, pe de altă parte, graficul de finalizare a lucrărilor este întârziat, fiind decalat cu două-trei săptămâni față de programul prevăzut. În zona Sud, lucrările trebuiau finalizate în totalitate până în luna august, iar la Polivalentă în aceeași lună, însă, potrivit noilor condiții de lucru, se va mai întârzia circa o lună de zile. 
   La rețelele de termoficare, principalele lucrări constau în înlocuirea conductelor vechi, montarea conductelor preizolate pentru transportul și distribuția energiei termice. Pentru a izola corespunzător conductele, izolația trebuie să fie uscată, însă ploile din ultima perioadă nu prea au permis continuarea lucrărilor. 
   Primarul Decebal Bacinschi s-a întâlnit săptămâna trecută cu constructorii care lucrează în Sud, pentru a vedea stadiul lucrărilor și pentru a afla motivele întârzierilor. „Este adevărat că și vremea ne-a cam încurcat puțin și cred că nu au nici forța de muncă necesară. Nu pot să spun că nu se lucrează peste tot. Singurul lucru este ritmul greoi, dacă nu au oameni, să aducă perso-nal suplimentar. O altă cauză este faptul că se lucrează în anumite condiții, sub trafic. Ploile ne-au făcut mai mult rău, pentru că la tot ce înseamnă lucrări în pământ este foarte greu, mai ales dacă te plouă. Să văd care sunt depășirile lor de termene”, ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi. Aceste decalări ar putea întârzia și probele care trebuie realizate noilor instalații termice ale ENET, din cadrul noii centrale, la intrarea în iarnă, mai ales că în acest sezon rece societatea de termoficare urmează să funcționeze pe noua centrală.     
Proiect de 150 milioane de lei, cu 50% contribuție UE 
   Tot în această perioadă sunt reabilitate și modernizate și 10 puncte termice (în zona centrală: PT 3 – Sala Polivalentă, PT 2 – lângă Åžcoala „Duiliu Zamfirescu”, PT 4 – în parcarea interioară pe Str. Plevnei, PT 8 – în spatele BRD; în zona Sud: PT 14 – lângă Mausoleu, PT 9 – fosta centrală termică cu coș de fum, PT 20 – lângă Åžcolile nr. 1 și nr. 8, PT 42 – lângă Biserica „Înălțarea Domnului”, PT 13 – la intrarea în Complexul Sportiv Sud, PT 80 – parter supermarket Zanfir Sud).    Odată cu reabilitarea celor 10 puncte termice, se vor realiza și sisteme de monitorizare și dispecerizare a datelor referitoare la starea sistemului, în vederea intervenirii în timp util pentru remedierea posibilelor avarii. De asemenea, în această perioadă se pun la punct ultimele detalii la instalațiile noii centrale. Dacă în luna octombrie se va pune în funcțiune centrala ENET, în iarnă se poate lucra în interiorul punctelor termice, pentru finalizarea lucrărilor.
   Toate aceste lucrări fac parte din cadrul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, Axa prioritară 3 – „Reducerea poluării și dimi-nuarea efectelor schimbărilor climatice prin restructurarea și reabilitarea sistemelor de încălzire urbană pentru atingerea țintelor de eficiență energetică în localitățile cele mai afectate de poluare”. Proiectul a constat și în înlocuirea vechii centrale cu una nouă, performantă, dotată cu două motoare Rolls Royce. 
   Bugetul total al proiectului este de 150 milioane de lei, din care contribuția UE este de 50%, a Guvernului României 45% și a munici-piului Focșani 5%. Termenul inițial de finalizare a lucrărilor este decembrie 2013, însă este preconizat faptul că recepția finală va avea loc în aprilie 2014.
   Rezultatele directe ale proiectului vor fi creșterea eficienței energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea calității serviciului public de alimentare cu energie termică la tarife suportabile pentru populație. Focșaniul este unul dintre primele șapte orașe din țară care implementează astfel de proiecte de retehnologizare a sistemelor de termoficare și care beneficiază de fonduri europene.

Articolul precedent
Articolul următor

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?