Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Vrânceanul Constantin Dogaru, cel mai bătrân deţinut din România


   Vrânceanul Constantin Dogaru, din comuna Cîmpuri, condamnat la închisoare pentru omor, în anul 2005, este cel mai bătrân deținut din România, conform site-ului evz.ro. Dogaru, acum în vârstă de 89 de ani, se află în Penitenciarul Focșani, iar în toamna acestui an va ajunge în fața comisiei de liberare condiționată. 

   Vrânceanul Constantin Dogaru, în vârstă de 89 de ani, din comuna Cîmpuri, este cel mai bătrân deținut din România, conform site-ului evz.ro. În 2005, el a fost condamnat la 16 ani și jumătate de închisoare pentru omor, victimă fiind propriul ginere. În anul 2011, reporterii „Monitorul de Vrancea” l-au vizitat pe Constantin Dogaru la Penitenciarul Focșani și au relatat povestea lui în exclusivitate.
   În anul 2005, bătrânul a fost condamnat la închisoare după ce și-a omorât ginerele cu o lovitură de cuțit. Totul s-a petrecut în joia mare a Paștelui. De atunci au trecut 8 ani. Pe primul an petrecut după gratii, nea Dogaru l-a dus, după cum ne-a povestit în 2011, plângând, apăsat de sentimentul vinovăției. Ceilalți ani i-au așezat existența în tiparul strict al regulilor pușcăriei, ce nu și le-a închipuit bătrânul nici în cele mai negre clipe ale existenței sale. Până la urmă s-a obișnuit. Când am vorbit cu el, se pregătea să plece la un control medical la spitalul din Târgu-Ocna. Era foarte bolnav. Mintea îi juca feste și nu-și mai amintea mare lucru. Nici cum și-a omorât ginerele, nici câți copii mai avea.
   Tot ce știa cu certitudine era că trebuie să-și ispășească pedeapsa. Că a omorât un om cu mâinile lui și că „am fost un prost”. Constantin Dogaru nu a putut uita momentul în care mâna sa, care strângea cuțitul, a izbit în trupul lui Costel Mihăeș, ginerele său și tatăl nepoțelului său. „L-am omorât. A sărit la mine la bătaie și m-am apărat… O bătea mereu și pe fiică-mea, o bătea rău și când a sărit și la mine am dat și eu. Dar eu am fost prostul. El avea numai 27 de ani. Trebuia să stau liniștit… Îmi dădea câțiva pumni și nu ajungeam aici… Era înainte de Paști, nu mai știu în ce an. Am ajuns la pușcărie. Åži un an de zile am tot plâns după el (după ginere -n.r.) și eu și fiică-mea, și de câte ori îmi aduc aminte plâng… Nu știu cât mai stau în penitenciar. Cât o vrea Dumnezeu… Trebuie să-mi fac pedeapsa. Că am omorât un om, cu mâinile mele l-am omorât…”, spunea Dogaru în 2011.

În toamnă ar putea fi liber

    În toamna acestui an, Constantin Dogaru, cel mai bătrân deținut din România, ar putea fi pus în libertate. Conform Codului Penal, deținuții cu vârsta peste 62 de ani pot ieși din închisoare după ce au executat o treime din pedeapsă, în cazul condamnărilor pentru fapte ușoare (înșelăciune) sau jumătate din condamnare pentru fapte grele (crime). Din acest motiv, vrânceanul, care până în toamnă va executa jumătate din condamnare, poate fi eliberat.
    Crima comisă de Constantin Dogaru a zguduit, în anul 2005, comunitatea din Câmpuri și nu numai, mai ales că totul s-a petrecut în Joia Mare a Paștelui. Multora li s-a părut incredibil că un octogenar a putut să aibă o asemenea putere și viteză de reacție să ucidă dintr-o lovitură, un tânăr de 27 de ani. Mai mult, chiar dacă se știa prin comună despre scandalurile și violențele iscate de Costel Mihăeș în ograda socrului, nimeni nu se aștepta să se ajungă la crimă. 

Gelozie, scandaluri și bătăi

   Iată cum a fost relatată, în 2005, în paginile cotidia-nului nostru, nenorocirea: Gelozie. Scandaluri și bătăi. O lovitură de cuțit în gât. Å¢ipete… moarte. Astfel pot fi descriși, în câteva cuvinte, anii de căsnicie a doi tineri din Cîmpuri, perioadă încheiată, în Joia Mare a anului 2005, cu o crimă. Costel Mihăeș o suspecta pe soția sa că îl înșală, motiv pentru care i-a aplicat nenumărate bătăi. „Totul a început în urmă cu un an, când, sprijinită financiar de tatăl meu, mi-am deschis un magazin în comună. Soțul nu a fost de acord. De atunci, între noi au început să apară tensiuni, el devenind violent atât verbal, cât și fizic. Ultima bătaie zdravănă am luat-o de Bobotează, când am avut și ochii umflați. Toată lumea prin sat știe asta. El era foarte gelos pe mine pentru că, în calitatea mea de vînzătoare la magazin, trebuia și chiar vorbeam cu diverse persoane. Atunci i-am spus că mai stau cu el doar pentru că avem un copil de 5 ani împreună. Sâmbăta trecută m-a luat de păr și m-a aruncat prin casă, noi locuind în aceeași gospodărie cu părinții mei. L-am strigat pe tata, care a venit și m-a scăpat. Atunci, tata i-a spus să-și ia hainele și să nu mai calce pe la noi prin ogradă niciodată. Tata l-a amenințat, și a fost auzit de multă lume când a zis: «Dacă te mai prind la magazin sau la mine în casă, eu te omor» „, povestea, în anul 2005, fiica lui Dogaru. La nici o săptămână de la amenințare, Constantin Dogaru i-a luat viața lui Costel.
    Ironie a sorții, ginerele bătrânului și-a dat ultima suflare în brațele celei pe care o acuza că-i este infidelă, soția sa. „Costel a venit pe la magazin împreună cu mai mulți băieți. Au luat de au băut niște bere, pentru ca apoi să-l vadă acolo și pe un individ pe care-l bănuia că avea relații cu mine. Le-a zis tuturor să plece. La scurt timp a plecat și el, dar s-a întors cu soacra mea și cu băiețelul nostru. Mi-a zis: «hai să stăm de vorbă, să ne împăcăm, pentru că cel care suferă este copilul». Am discutat, dar nu am ajuns la nicio înțelegere. Când ne pregăteam să plecăm de la magazin, ne-am trezit cu tatăl meu. Eu eram în față cu băiețelul în brațe, soacra era în spate, iar soțul în spatele ei. Tata a vrut să-l lovească pe Costel cu un par, dar a lovit-o pe soacră. Imediat, Costel i-a dat un pumn tatălui meu. Am început să strig, lumea chiar a vrut să-i despartă dar în învălmășeala aia, tata a scos un cuțit și l-a înțepat pe soțul meu în gât, chiar după ureche. Soțul mi-a murit în brațe. Apoi a venit Poliția și Procuratura. Băiatul meu a rămas fără tată… „, spunea, plângând, văduva Mihăeș.
    Ulterior, Constantin Dogaru a fost condamnat la 16 ani și jumătate de pușcărie pentru omor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?