Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Vaccinarea protejează de multe boli


   Imunizarea copiilor este foarte importantă deoarece protejează de multe boli. Potrivit medicilor, vaccinurile sunt sigure, iar reacțiile adverse apar rar. Doctorii spun că  dintre persoanele vaccinate foarte puține se îmbolnăvesc, iar dacă asta se întâmplă, îmbolnăvirea va avea o formă ușoară, iar riscurile de a face complicații sunt foarte mici.

   Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea spun că imunizarea copiilor a fost mereu un subiect controversat, dar, în cele din urmă, s-a constatat că imunizarea este cu adevărat o formă de protejare a organismului împotriva unor boli. „Având în vedere că există afecțiuni care pot duce până la decesul copilului sau efectele negative ale bolii respective pot lăsa, pentru toată viața, sechele serioase asupra individului, vaccinarea este cu atât mai importantă. Odată cu introducerea vaccinărilor, numărul îmbolnăvirilor s-a redus drastic. De exemplu, în cazul hepatitelor. Dacă pentru virusul hepatic A pot fi luate măsuri de igienă riguroase, care să ne protejeze, în cazul hepatitei B nu poate fi vorba de așa ceva. Infectarea cu hepatită virală B se face prin sânge, obiecte înțepătoare contaminate cu sânge infectat viral, cât și prin raporturi sexuale neprotejate, iar boala este incomparabil mai gravă. Este bine ca oamenii să știe că vaccinarea pentru hepatita A și B are o eficiență crescută, dovadă toate studiile făcute de-a lungul timpului pe mii de subiecți”, spun specialiștii DSP.
   Medicii subliniază că vaccinarea este un proces care începe încă din primele zile de viață ale nou-născutului, părinții trebuind să țină legătura cu medicul pediatru, care le va oferi toate informațiile privind calendarul de vaccinuri pe care micuțul trebuie să-l parcurgă ulterior. Este esențial ca vaccinarea să se facă la recomandarea medicului și numai de un cadru medical calificat. 
   Primul vaccin administrat bebelușilor este cel împotriva hepatitei B. Acesta se administrează în trei doze, prima la 48 de ore de la naștere. Apoi, până la vârsta de 14 ani, copiii sunt imunizați cu diferite vaccinuri, care îi protejează de o multitudine de boli.

Acestea sunt:
1. în primele 24 de ore de la naștere, în maternitate, se administrează Hep B (vaccinul împotriva hepatitei B);
2. între 2-7 zile de la naștere, în maternitate, se administrează vaccinul BCG (vaccinul împotriva tuberculozei);
3. la 2 luni de la naștere se va administra de medicul de familie vaccinul DTPa-VPI-Hib-Hep B (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B);
4. la 4 luni de la naștere se va administra de medicul de familie vaccinul DTPa-VPI-Hib (vaccin diftero-tetano-pertssis acelular-poliomielitic-Haemophilus B);
5. la 6 luni de la naștere, medicul de familie va administra vaccinul DTPa-VPI-Hib-Hep B (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B);
6. la 12 luni de la naștere medicul de familie va administra vaccinurile DTPa-VPT-Hib, RRO (vaccin rujeolic-rubeolic-oreion)
7. la vârsta de 4 ani medicul de familie va administra vaccinul DTPa (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular);
8. la vârsta de 6 ani medicul de familie va administra vaccinul DTPa-VPI (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular polio inactivat)
9. la vârsta de 7 ani, mai exact în clasa I, medicul școlar va administra vaccinul RRO (vaccin rujeolic-rubeolic-oreion);
10. la vârsta de 9 ani medicul școlar va administra vaccinul VPI (vaccin polio inactivat)
11. la vârsta de 14 ani medicul de familie va administra vaccinul dT (vaccin rujeolic-rubeolic-oreion).

Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenție 

   Specialiștii din cadrul DSP susțin că atunci când este vorba despre epidemii, cea mai eficientă formă de protecție este vaccinarea. „De exemplu, în cazul unei boli care se transmite pe cale respiratorie, dacă o persoană nu este vaccinată, însă toți cei cu care intră în contact sunt vaccinați, ei nu vor contracta acea boală. Dacă nu, persoanele nevaccinate se pot îmbolnăvi la contactul cu microbul care determină acea boală infecțioasă, iar boala poate îmbrăca o formă gravă, cu risc mare de complicații”, mai spun medicii specialiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?