Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Vânătorii cer expertiză contabilă după neregulile găsite de Fisc


   Consiliul de Administrație al Agenției Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Vrancea a stabilit un termen de 30 de zile pentru a hotărî măsurile legale care vor fi luate împotriva persoanelor vinovate pentru neregulile găsite de Fisc. În această perioadă va fi realizată expertiza contabilă care va clarifica situația din lucrările AJVPS. Informațiile publicate de „Monitorul de Vrancea” i-au lăsat cu gura căscată pe mulți membri ai Asociației care au cerut explicații la ultima ședință a Consiliului. Aproape sigur ar urma să fie schimbat contabilul AJVPS, căruia i se impută majoritatea neregulilor găsite de inspectorii fiscali.

   Conducerea Agenției Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi așteaptă rezultatul anchetei derulate de procurorii Parchetului vrâncean pentru a stabili sancțiunile pentru angajații care au produs paguba de peste 150 mii lei, adică peste 1,5 miliarde lei vechi găsită de inspectorii Fiscului. În urma verificărilor, inspectorii au sesizat Parchetul vrâncean că nu a fost respectată legislația și cei de la AJVPS nu au plătit impozitele aferente plăților efectuate către zilierii folosiți la diferite lucrări. Decizia referitoare la sancționarea angajaților din AJVPS a fost luată în ședința Consiliului de Administrație al instituției. „Consiliul de Administrație al acestei instituții își arată disponibilitatea și sprijină organele de anchetă în vederea realizării unei expertize contabile urmând ca după finalizarea anchetei să ia măsurile legale ce se impun”, a anunțat purtătorul de cuvânt al AJVPS, Mircea Grosu.
    Scandalul la AJVPS a pornit după ce inspectorii Direcției Generale a Finanțelor Publice au verificat activitatea din ultimii cinci ani și au găsit mai multe nereguli. Valoarea totală a sumei care a fost stabilită de Fisc și recuperată de la AJVPS se ridică la peste 150 mii lei. Cea mai mare parte, respectiv 95 mii lei, adică aproape un miliard lei vechi, reprezintă TVA neachitat pentru partidele de vânătoare ale străinilor. Legislația română stabilește că tarifele pentru partidele de vânătoare la care participă străinii trebuie să conțină TVA. Doar în acest caz este vorba de o sumă principală de plată de 45 mii lei la care se adaugă dobânzi și penalități de circa 50 mii lei. Mai mult, inspectorii Fiscului au găsit nereguli și la calcularea impozitului pe profit. Concret, la activitatea de prindere a iepurilor sălbatici au fost găsite cheltuieli cu salariile personalului angajat la AJVPS.
    Sumele mari care au trebuit să fie achitate către Fisc au stârnit nemulțumirea membrilor Asociației care au văzut cum cotizațiile lor sunt folosite să acopere greșelile unor angajați. „Dacă au greșit, atunci să plătească cei care au făcut aceste nereguli. Nu vreau să fie achitate din cotizația mea și penalitățile pentru greșelile făcute, măcar asta să plătească și ei”, ne-a spus un vânător nemulțumit de situația actuală din Asociație.

Vânătorii se reclamă pe forum

    Informațiile despre neregulile de la AJVPS au stârnit și comentariile pe site-ul cotidianului „Monitorul de Vrancea”. Internauții acuză folosirea în scop propriu a banilor AJVPS, dar și posibile acte de braconaj la prinderea iepurilor vii în sezonul de vânătoare 2010-2011.

„in sfirsit, a inceput sa se darime sandramaua, -intrebati-l pe Martiniuc despre banii care au ajuns in buzunarul sau, prin intermediul lucrarilor de intretinere la baltile de la Calieni si Sl. Ciorasti”mihai

„Daca in vara lui 2010 s-a hotarat (in consi¬ liu) renuntarea la prinderea iepurilor vii, cum in toamna s-au gasit in acte plati catre gonaci (400 x25 ron/zi). Unde au plecat banii??? I-a papat vulpea?”braconelu

„in cursul sezonului de vinatoare 2010/2011, AJVPS Vrancea a efectuat un numar de patru actiuni de vinatoare pentru prinderea iepurilor vii cu plasa pe fondurile de vinatoare nr.1 maluri, 3 Rimniceni, 6 Balanu si 33 Adjudu Vechi, in urma acestor actiuni fiind recoltati un numar de 135 de exemplare din specia iepure de cimp, care au fost exportate in Italia, cu avizul de insotire a marfii seria VNVAW nr.07663733/02 din 16.12.2010 si nr.07663734 din 04.02.2011”, „Al doilea aviz este din 4 02. Nu cumva este un mic braconaj?”braconelu

„Eu l-as intreba pe Martiniuc cum a reprezentat el interesele membrilor asociatiei care l-au mandatat in aceste sens, cand a achizitionat cartuse si talere, la preturi mult mai mari decat o alta oferta inregistrata la secretariat cu preturi mult mai mici? Oare asta se datoreaza faptului ca cartusele si talerele au fost luate de la sotia unuia dintre cenzori, care are un magazin de profil? Apropo, de ce asociatia are doar 2 cenzori cand statutul prevede 3?”
Marin Gabriel.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?