Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Prima probă scrisă a Bacalaureatului, susţinută astăzi


   Absolvenții clasei a XII-a susțin astăzi prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2013, cea la Limba și Literatura Română. S-au înscris în cadrul acestei probe 2.570 candidați.
   Sâmbătă, la sediul Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea a avut loc o ședință în care au fost transmise cele mai importante indicații cu privire la desfășurarea acestui examen.
   Margareta Peneoașu, reprezentant din partea Ministerului Educației Naționale, va superviza desfășurarea examenului de Bacalaureat în Vrancea. Din comisia de examen fac parte președintele Vasilica Zaharia, inspector școlar general al Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea, alături de vicepreședintele Ion Ionașcu, inspector școlar. Secretarii comisiei examenului de Bacalaureat sunt inspectorii Marilena Oprea și Fănel Lipan. Membri în cadrul acestei comisii au fost numiți inspectorii Silvia Chelariu, Marilena Gurgu, Zvetlana Baciu, Daniela Sârghie și Ana Gavrilescu. Încă de la începutul ședinței de instruire, oficialul de la Minister a dorit să felicite comisia de examen care a dat dovadă de profesionalism în coordonarea probelor orale. Urmează însă probele scrise unde se mențin rigorile examenului, ba chiar mai mult, va trebui să se dea dovadă de o și mai mare rigurozitate în aplicarea metodologiei, pentru ca acest examen de importanță națională să se desfășoare cu bine.

Doar doi profesori universitari în centrele din Vrancea

    Tot în cadrul ședinței organizate sâmbătă la Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea s-a stabilit și componența comisiilor de examen și de evaluare a tezelor. În ultimii ani, tot mai puțini profesori universitari acceptă să vină în județ pentru a fi președinți de comisii sarcina fiind preluată de directorii de licee.
    Astfel, la Centrul de examen de la Colegiul Tehnic ,,Gh. Asachi” din Focșani președinte este profesoara Carmen Oprea, director adjunct al Colegiului Tehnic „V.D. Cotea” din Focșani. La Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud a fost numit președinte al centrului de examen lectorul universitar Cristian Pîrghie de la Universitatea din Suceava. Președintele centrului de examen de la Colegiul Național „Unirea” din Focșani este Nicolae Florea, director al Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din Odobești. Gabriel Danielescu, director al Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani este președintele centrului de examen de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani. La centrul de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani președinte a fost numit Åžtefan Moraru, director al Liceului Tehnologic „G.G. Longinescu” din Focșani. Dorina Bocsok de la Liceul Tehnologic din Odobești este președinte al centrului de examen de la Colegiul Tehnic „V.D. Cotea” din Focșani. Manuela Petrea, director adjunct al Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din Focșani este președinte al centrului de examen de la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto „Traian Vuia” din Focșani. La centrul de examen de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani președinte a fost numit inspectorul școlar Radu Emil.
    Cele două centre de evaluare sunt la: Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani, unde președinte este profesor universitar doctor Gabriela Georgescu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași și – la Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu”, unde președinte a fost numit Remus Paraschiv, director al Colegiului Tehnic „V.D. Cotea” din Focșani.

Măsuri speciale de siguranță la Bac

    Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, la fel ca și cele de evaluare a competențelor, se vor desfășura după reguli stricte. Astfel, candidații vor fi supravegheați video pe toată durata desfășurării celor trei probe. Tocmai de aceea, președinții centrelor de examen au fost instruiți să verifice cu atenție sporită funcționarea camerelor de supraveghere. Totodată, este interzisă intrarea cu telefoane mobile a candidaților, chiar dacă acestea sunt închise, se consideră fraudă și se sancționează cu eliminarea din examen. De asemenea este interzisă pătrunderea în sala de examen cu orice material.
    Președinții centrelor de examen au fost îndemnați să dea dovadă de fermitate în respectarea metodologiei de examen și să fie echilibrați în adoptarea oricărei decizii. ,,Noi nu trebuie să prindem candidații, noi trebuie să-i prevenim! Dacă sunt prinși în neregulă candidații vor fi eliminați din examen. Atenție la ce au în urechi candidații, dacă au fițuici, să fim foarte atenți!”, a transmis inspectorul Ion Ionașcu.
    Proba scrisă la Limba și Literatura Română începe la ora 9.00 însă candidații sunt primiți în sala de examen începând cu ora 7.30 până la cel târziu ora 8.30. După această oră, nici un candidat și nici o altă persoană străină, din afara celor implicate în desfășurarea probei, nu mai pot fi primiți în centrul de examen.

Linie telefonică gratuită pentru sesizarea neregulilor

    Centrele de evaluare și examinare vor fi supravegheate permanent de forțele de ordine, așa cum prevede metodologia, pentru a se evita producerea oricărui incident nedorit. Reprezentanții Ministerului solicită candidaților și părinților să semnaleze orice situație în care se cer bani pentru organizarea examenului sau pentru protocol, reamintind că examenul de Bacalaureat este gratuit pentru elevii clasei a XII-a.
    Linia telefonică gratuită 0800801100 va fi disponibilă zilnic, pe toată durata desfășurării examenului. La sesiunea din iunie – iulie a examenului de Bacalaureat de anul acesta sunt înscriși în vederea participării 3.039 de candidați, inclusiv din seriile anterioare. La proba de astăzi sunt așteptați să participe 2.570 absolvenți de clasa a XII-a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?