Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

VIDEO şi GALERIE FOTO: A protestat opt ore pe releul staţiei CFR pentru că i-a fost tăiat curentul


   Un bărbat din Mărășești s-a urcat ieri dimineață pe releul stației CFR din Mărășești, supărat că i-a fost tăiat curentul electric. Omul a stat cocoțat mai bine de 8 ore, timp în care nimeni nu a reușit să-l convingă să coboare. În jurul orei 11.00, la insistențele jurnaliștilor și ale unui cunoscut, Valeriu Vizucă Jiglău a coborât din vârful releului și ne-a spus ce probleme are. 

   Valeriu Vizucă Jiglău, de 40 de ani, din Mărășești, s-a urcat vineri dimineață, în jurul orei 3.30, pe releul stației CFR din localitate și a amenințat că se va sinucide. El s-a cocoțat pe cea mai înaltă schelă și a cerut să discute ba cu primarul, ba cu prefectul, pentru că nu mai suportă condițiile de trai. Bărbatul a strigat cât l-au ținut plămânii că nu mai poate trăi în baracă, fără apă, wc și curent electric. De fapt, cea mai mare problemă a sa era că a fost deconectat de la sistemul de alimentare cu energie electrică deoarece nu și-a achitat facturile. El susține că are de plătit aproximativ 1.000 lei pentru a avea din nou curent și nu are acești bani.
    În jurul orei 3.30, Valeriu și-a luat un pachet cu țigări, un bidon cu apă, o haină groasă și s-a urcat pe releu, loc ce nu-i este străin, deoarece tot de acolo a protestat și în 2007, supărat că polițiștii și jandarmii nu-i lasă soția să se prostitueze. În jurul orei 4.00, autoritățile au fost anunțate despre gestul bărbatului, iar la fața locului au ajuns polițiștii de la Postul TF Mărășești, dar și voluntarii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al orașului Mărășești. „La data de 28 iunie 2013, ora 04.19, polițiștii Postului de Poliție T.F din Mărășești au fost sesizați despre faptul că o persoană necunoscută a escaladat antena de telecomunicații din zona Stației CFR Mărășești, cerând să fie ascultată deoarece are de exprimat nemulțumiri financiare. În urma verificărilor efectuate de către polițiști s-a stabilit că persoana este J. Vizucă-Valeriu, de 40 ani, din Mărășești”, a transmis inspector Ramona Iftime, de la biroul de presă al IPJ Vrancea. 
   Mai spre ziuă au venit și localnicii, dar și viceprimarul Mărășeștiului, Ioan Ostafie, care după ce a văzut că nu se poate înțelege cu Vizucă a plecat, pentru că mai avea și altă treabă. Ore în șir au încercat mama, sora, soția, polițiștii, dar și localnicii să-l convingă pe Vizucă să coboare de la înălțime, dar acesta nu a vrut sub nicio formă. „Sunt sătul de promisiuni și de cum trăiesc. Dacă mă dau jos, mă duc la nebuni”, striga Vizucă de la înălțime.

A coborât de pe releu în jurul orei 11.00

    În jurul orei 11.00, la insistențele jurnaliștilor și ale unei cunoștințe, Vizucă a aruncat mai întâi sticla cu apă, iar apoi a coborât cu greu, din cauza problemelor de sănătate pe care susține că le are. Când a ajuns jos, a avut nevoie de câteva momente pentru a-și reveni. Era amețit și abia își mai trăgea sufletul. Nu l-a așteptat niciun medic sau asistent, care să-i evalueze starea de sănătate.
   Un bărbat, care trecea prin zonă, i-a întins o sticlă cu puțină apă, apoi Vizucă a început să spună ce-l macină. „Sunt multe probleme. Locurile pentru case sunt pârloage, iar mie nu-mi dă să-mi fac nimic. Nu am fost să cer nimic. Vreau doar să rezolv problema cu lumina. Din 2 în 2 ani trebuie să-mi fie schimbat contorul. De asta m-am și dus în audiență la primar. De 7 ani mie nu mi s-a schimbat contorul și îmi vin facturi mari. Alte barăci au lumină gratuit. Eu nu beneficiez de nimic. M-am urcat aici pentru factura de la curent. Am de plătit cam 1.000 lei și am fost și debranșat. Venea factură după factură, cu niște sume mari. Eu nu fac acolo discotecă, n-am aer condiționat, n-am nimic. Pentru    ce-mi vine atât? Nu se rezolvă nimic. Soția mea când a fost și ea în audiență la primar a scos-o nebună. Nu mai pot ieși din gaura asta cu lumina. Vreau să mi se bage curentul înapoi”, a spus Vizucă.

„Am dimineți când nu mă pot ridica din pat”

    Vizucă este și bolnav. Ne-a spus, fără să ne și arate vreun document, pe motiv că le-a pierdut, că are spondiloză anchilozantă și că a avut și TBC. De altfel, bărbatul de doar 40 de ani merge încovoiat, el neputându-și îndrepta spatele. La medic nu a mai fost de ani de zile. „Am dimineți când nu mă pot da jos din pat. Am spondiloză anchilozantă și am avut și TBC. Nu am medic de familie. Sau poate am de când am avut TBC, acum vreo 10 ani. De atunci nici nu am mai fost la doctor. Eu nu am ajutor social, nu am pensie pentru boală, nu am nimic. Eu nu beneficiez de nimic. Dacă eram sănătos… Am avut acte de boală, da le-am pierdut, nu știe nimeni de mine”, susține protestatarul.
   Bărbatul a ținut cu tot dinadinsul să mergem și la baraca lui albastră, din spatele Åžcolii numărul 2. Ne-a arătat în ce condiții trăiește, dar și cât de greu îi este fără lumină. Copiii nu mai au la ce se uita, pentru că fără curent, televizorul nu merge, iar el nu mai poate aprinde becul la ceas de seară. Spune că nu are niciun venit, dar și că cei doi copii care stau cu el în baracă, care sunt doar ai soției, nu ar avea alocație. Totodată, spune că puștii, de 9 și 14 ani, nu merg nici la școală. Unul a făcut trei clase, iar celălalt doar una.
    În baracă erau un pat, țoale făcute sul, o masă plină de resturi de mâncare și vase nespălate, un televizor pe care stătea la loc de cinste o diademă și… cam atât. Pe jos, un linoleum murdar, iar lângă ușă câteva bidoane de 5 litri, pline cu apă. „Așa trăiesc. Patru stăm aici. Nu avem apă, aduce copilul cu bidoanele. Îmi fac nevoile în casă cu copiii și apoi arunc”, spune Vizucă din ușa barăcii.
    Întrebat din ce trăiește, bărbatul ne-a spus că este ajutat de mama sa, de soră, dar și de rudele soției. „Nu avem niciun venit. Eu nu am nici ajutor, nici penise, iar copiii nu au alocație pentru că s-a greșit o cifră la CNP-ul mamei. Ne ajută mama, sora, rudele soției… din asta trăim”, explică el. Oarecum jenat ne-a spus că soția lui a mai fost nevoită „să-și vândă trupul pentru copiii ei”. 

Soția s-a urcat și ea pe stâlp

    Vizucă nu este singurul membru al familiei care atunci când se supără protestează la înălțime. Soția sa a protestat și ea acum câteva zile pe un stâlp din apropierea primăriei. Viceprimarul Ioan Ostafie ne-a spus că a mers ieri dimineață să vorbească cu Vizucă, dar acesta i-ar fi vorbit foarte urât. „Am fost acolo și l-am rugat să vină la primărie, să discutăm. A început să vorbească foarte urât și la adresa mea și la adresa primarului, care este în concediu. El vrea să-i dea primăria bani să-și achite curentul. Nevasta lui a protestat și ea la primărie. S-a urcat pe un stâlp. Am plecat de acolo pentru că mai aveam și altă treabă și nu pot sta să păzesc releul”, ne-a spus Ostafie. „Pentru a beneficia de ajutor trebuie să-și facă și documentația necesară. Nu știu să vă spun dacă are sau nu și nici dacă copiii lui primesc alocații. Voi verifica luni aceste aspecte. Există posibilitatea ca ceva să fie în neregulă și vom verifica toate aceste aspecte. Dacă își va întocmi documentația, va primi”, ne-a spus Ostafie.
    Cu asistentul social al primăriei nu am putut lua legătura deoarece era plecat. Viceprimarul ne-a spus că acesta este la Iași. Primarul Valerică Chitic nu a putut fi contactat, fiind în concediu.
    Vizucă nu este la primul protest la înălțime. În 2007 s-a urcat pe releu, supărat că polițiștii și jandarmii îi amendează nevasta pentru că se prostituează. El a vrut atunci să vorbească chiar cu șeful Poliției orașului Mărășești și i-a cerut acestuia să o lase pe femeia lui, Liliana, să facă bani pentru că altfel nu are cu ce-și hrăni copiii. Atunci a coborât de pe stâlp după aproximativ două ore. Acum a rezistat mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?