Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Marian Oprişan: Regionalizarea va consolida poziţia geografică strategică pe care o are judeţul Vrancea


   Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan a acordat, joi, un interviu revistei lunare a Comitetului Regiunilor Uniunii Europene. În interviu, președintele UNCJR a vorbit despre descentralizare și regionalizare, arătând faptul că acest proces nu se face pentru astăzi ci pentru generațiile viitoare. „Regionalizarea trebuie să fie un proces care să asigure tuturor șansa unei dezvoltări armonioase și echitabile”, a spus Marian Oprișan.


Rep: Care ar fi avantajele regionalizării/descentralizării pentru județul dvs. și deci inclusiv pentru populație?
Marian Oprișan: Vorbim despre două chestiuni distincte, dar care, din păcate, sunt percepute identic. În primul rând cred că descentralizarea este un proces absolut necesar. Zilele trecute, premierul Victor Ponta a făcut referire la faptul că administrația centrală este total blocată și nefuncțională. Cred că acest lucru îl resimțim cu toții, fie că suntem reprezentanți ai administrației publice locale sau cetățeni. În ultimii 20 de ani, guvernele au centralizat din ce în ce mai mult deciziile și, din punctul meu de vedere, descentralizarea trebuie să atingă următorul obiectiv: transferarea puterii, a deciziilor la nivel local. Doar așa putem spune că administrația se face pentru oameni și în folosul lor. În ceea ce privește regionalizarea, vă pot spune că procesul de elaborare a acestui concept este în plină desfășurare și probabil că în câteva luni îl vom avea în dezbatere. În ceea ce mă privește, cred că regionalizarea trebuie să fie un proces care să asigure tuturor șansa unei dezvoltări armonioase și echitabile. În acest moment avem câteva județe foarte puternice economic, iar restul se dezvoltă într-un ritm mai greoi. Vreau să vă atrag atenția asupra faptului că doar Bucureștiul, care este capitală, Constanța – port la mare și Timișoara – oraș de frontieră se pot lăuda cu faptul că s-au dezvoltat foarte puternic. Bucureștiul s-a dezvoltat pentru că factorii de decizie sunt cu toții în capitală, în timp ce restul au avut avantajele poziționării geografice. Eu militez pentru binele cetățenilor din județul Vrancea și cred că strategia privind viitoarele regiuni trebuie să aibă la bază conceptul de solidaritate și dezvoltare echilibrată.
Rep: Åži dezavantajele?

Marian Oprișan: Orice dezavantaj se poate transforma într-un avantaj dacă lucrurile sunt gestionate cu înțelepciune. În 1956, când a avut loc împărțirea teritorial-administrativă a României în regiuni și raioane, Vrancea a fost arondat Regiunii Galați și atunci municipiul Focșani a pierdut filarmonica, mutată la Galați și cortina Teatrului Maior „Gh. Pastia”. Am dat acest exemplu pentru a arăta că uneori pot exista și dezavantaje. Astăzi a trecut timpul unor astfel de atitudini abuzive și cred că fiecare județ va avea oportunitatea să își valorifice interesele în cadrul unei regiuni în care proiectele de dezvoltare pot fi gândite mult mai eficient.
Rep: Ce ați dori să impuneți pe agenda procesului de Regionalizare/descentralizare?  Care ar fi criteriile de care ar trebui să se țină cont în mod obligatoriu în procesul de regionalizare/descentralizare? 

Marian Oprișan: Criteriile sunt cele de ordin social, econo-mic, geografic și demografic, așa cum este și firesc. Cred că acest proces de regionalizare trebuie să aibă ca obiectiv România anilor 2050-2100 nu ziua de mâine sau următoarele alegeri locale sau parlamentare. Trebuie să vedem unde suntem, de ce am pierdut 20 de ani fără să construim lucruri palpabile, trebuie să ne uităm mai cu atenție la economiile de succes ale lumii, la vecinii noștri și, de ce nu, să luăm în calcul noi repoziționări strategice și politice. Astăzi, lumea se află într-un proces puternic de integrare economică globală, iar noi trebuie să fim conectați la acest proces prin infrastructură rutieră, maritimă și aeriană, dar și prin crearea tuturor faci-lităților de care oamenii au nevoie pentru a trăi unde s-au născut. Aș îndrăzni să spun că proiectul de regionalizare trebuie să aibă în centrul său omul și interesele sale. Într-o lume în care disputele pe resurse sunt atât de evidente cred că uităm că cel mai valoros lucru pe care noi îl avem este omul, iar eu militez pentru promovarea acestuia. Avem nevoie de oameni valoroși, iar pentru ca oamenii valoroși să rămână să muncească în Vrancea, în Buzău, în Galați sau Brăila este nevoie ca noi, cei care luăm decizii, să ne gândim să facem tot ce ne stă în putință pentru ca tinerii noștri să nu mai plece la muncă în străinătate sau să rămână în orașele în care au urmat cursurile universitare. De aceea, cred că orice proiect regional trebuie să ia în calcul asigurarea unor servicii de calitate în educație, în sănătate și în domeniul social.
Rep: Care ar fi scenariul perfect al regionalizării pentru dvs. și comunitatea pe care o reprezentați? Puteți identifica un model european de regionalizare care s-ar aplica cel mai bine României, iar în caz afirmativ, din ce motive?

Marian Oprișan: Eu sunt un om al faptelor, nu al scenariilor. O să vă spun ce cred eu că va însemna regionalizarea pentru județul Vrancea. În primul rând regionalizarea va consolida poziția geografică strategică pe care o are județul nostru care va deveni cel mai important nod rutier din această zonă. Eu militez ca Vrancea să nu unească printr-un drum expres doar Bucureștiul de Moldova, ci și Ardealul de Dobrogea prin intermediul unui drum expres Târgu Secuiesc-Focșani-Brăila-pod peste Brăila-Tulcea-Constanța. De asemenea, eu doresc ca regionalizarea să însemne consolidarea sectorului viti-vinicol din județul Vrancea și nu în ultimul rând renașterea agriculturii prin darea în folosință a Canalului Siret-Bărăgan. În ceea ce privește modelele de regionalizare pe care România ar trebui să le urmeze, eu am propria mea variantă. În anii ’90 am vrut să importăm modelul de societate suedeză și am sfârșit prin a avea un model al administrației de tip francez. Mereu încercăm să aplicăm modele importate în cadrul unei societăți care este în plin proces de transformare, iar aceste procese sfârșesc într-un mod ciudat, de cele mai multe ori. Cred că în ceea ce privește regionalizarea nu trebuie să importăm modele, ci să organizăm dezbateri, să ascultăm, să fim atenți la nevoile oamenilor și atunci sigur vom găsi răspunsurile în interiorul societății noastre.
Rep: Alte comentarii?

Marian Oprișan: Eu iubesc România și îi iubesc pe români. Åži, profitând de ocazia pe care dumneavoastră mi-ați oferit-o vreau să îi rog pe toți să aibă încredere în faptul că deciziile noastre, ale celor din USL și deciziile Guvernului României și ale prim-ministrului Victor Ponta sunt luate doar în interesul oamenilor. Vă mulțumesc.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?