Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Fermierii ar trebui să aibă platforme betonate pentru gunoiul de grajd


   Două localități, Tulnici și Nereju, nu au încheiate, momentan, contracte cu firme de salubritate și nici servicii proprii care să colecteze gunoiul de la cetățeni, au arătat reprezentanții Gărzii de Mediu la ședința de ieri a Colegiului Prefectural. Colectarea și depozitarea gunoaielor a produs discuții aprinse în cadrul ședinței din cauza situației incerte a celor două depozite din județ, respectiv Mărășești-Haret și Adjud. Acestea sunt deja supraîncărcate și neconforme, aici fiind aduse și deșeuri din județele limitrofe, de la Bacău, Vaslui și chiar Neamț. În plus, nu se știe exact care este situația depozitului de la Adjud, unde termenul de închidere este 2017, potrivit Gărzii de Mediu însă potrivit Primăriei din oraș ar fi august 2013. În aceste condiții, singura soluție pentru depozitarea gunoaielor ar fi construirea unei zone tampon pe spațiul unde ar trebui să fie construită celula doi a depozitului de la Haret, iar după construirea primei celule aceste deșeuri să fie duse acolo. Soluția însă nu este considerată una viabilă pe de o parte pentru că nu ar însemna, de fapt, decât construirea unui gard pe un teren unde să fie depozitate gunoaie, iar pe de altă parte există și problema legalității. „Noi nu putem autoriza alt amplasament. Până în 2017 nu există posibilitate legală”, a afirmat directorul Agenției de Protecția Mediului, Vladimir Logodinschi. 
   Conducerea Gărzii de Mediu a acuzat și toleranța primarilor față de cei care aruncă deșeuri în locuri nepermise. „Primarii tratează cu oarecare lejeritate pentru a nu se pune rău cu alegătorii”, a acuzat șeful Gărzii de Mediu, comisarul șef Petrică Nițu. Acesta a arătat că, la Adjud, au fost probleme cu deșeurile aduse din alte județ, dar acest lucru a luat sfârșit odată cu preluarea rampei de către serviciul public din municipiu. 
   De asemenea, cei de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură  (APIA) au avertizat și asupra riscurilor la care se supun fermierii care primesc bani pentru agromediu și nu respectă condițiile legale. Fermierii ar trebui să aibă platforme betonate pentru gunoiul de grajd, în cazul în care dețin animale sau să existe o asemenea platformă la nivelul localității. „Însă 96% din fermieri nu au platforme și riscă să fie sancționați”, a explicat reprezentantul APIA.
   A fost discutată și problema colectării selective a deșeurilor. Conducerea APM a arătat că în 2012 au fost colectate selectiv 588 tone de hârtie, 918 tone plastic, 238 tone sticlă și 24,25 tone metal, adică o creștere cu 9% față de anul precedent însă la maxim 10% din cantitatea generată, față de o țintă de 50% stabilită de Uniunea Europeană. 
 RAPOARTELE Agenției de Protecția Mediului și Gărzii de Mediu AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?