Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

VIDEO şi GALERIE FOTO: Maşini de poliţie noi la Homocea şi Slobozia Bradului





   Două posturi de poliție din județ au, de ieri, mașini de serviciu noi. Un autoturism Dacia Logan Laureate a ajuns la Homocea, iar un Duster la Slobozia Bradului. Pe raza județului Vrancea sunt patru posturi de poliție care nu au mașini de serviciu, respectiv Jitia, Vintileasca, Negrilești și Obrejița.
   Oamenii legii de la două posturi de poliție de pe raza județului Vrancea, respectiv Homocea și Slobozia Bradului, au începând de ieri mașini de serviciu noi. Un autoturism Dacia Logan Laureate a intrat în dotarea polițiștilor de la Homocea, iar de o Dacia Duster se vor folosi polițiștii de la Slobozia Bradului. Åžefii celor două posturi, respectiv Ghiță Berdei de la Homocea și Cristian Antonache de la Slobozia Bradului, au primit, ieri, cheile celor două mașini, fiindu-le înmânate de șeful Serviciului de Ordine Publică, comisarul șef Vasile Marin. Mașinile au ajuns la IPJ Vrancea vinerea trecută. Una dintre mașini, respectiv Loganul, este inscripționată, nu și Dusterul.
   „În cadrul unui program de cooperare elvețiano-român, la Inspectoratul Județean de Poliție se vor da în folosință două autoutilitare care vor fi repartizate în mediul rural la două posturi de poliție, respectiv posturile de poliție Homocea și Slobozia Bradului. Sunt două comunități unde situația operativă impune mai multe deplasări la evenimente și vor fi folosite și în cadrul secțiilor atunci când vor fi evenimente deosebite. Este nevoie și de alte autoutilitare. Avem în cadrul Inspectoratului patru posturi de poliție unde nu avem autoutilitare. S-au făcut demersuri pentru atribuirea altor mașini și în funcție de fondurile existente și de programul existent la nivelul Ministerului și al IGPR”, a spus comisarul șef Tomiță Păvăloiu, adjunct al inspectorului șef. 
Una inscripționată, cealaltă nu 
   Comisarul șef Vasile Marin ne-a spus că în cadrul proiectului au fost incluse trei comune, dar s-au primit mașini doar pentru două. Cea de-a treia mașină ar fi trebuit să ajungă la Postul de Poliție Sihlea. „Una dintre cele două autospeciale este dotată cu rampă de semnalizare acustico-luminoasă și are anvelope de iarnă prevăzute în dotarea standard. De asemenea, ea este emblemată de către furnizor. Autoturismul de teren nu este inscripționat. Valoarea acestor autospeciale este de 65.000 lei la Duster, iar autospeciala Logan Laureate a costat 49.000 lei. Criteriile care au stat la baza distribuirii celor două autospeciale de poliție la Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea s-au referit în principal la evoluția situației operative, la anumite materiale de analiză privind evoluția situației operative în ultimii 5 ani și nu în ultimul rând la comunitățile care conviețuiesc în cele două comune. În cadrul acestui proiect am inclus trei comune, respectiv Homocea, Slobozia Bradului și Sihlea dar, din păcate, în acest moment am primit doar două autospeciale. Sperăm să primim și pentru cea de-a treia comună. Noi am avut în atenție la cele trei comune să repartizăm autospeciale de serviciu”, a spus comisarul șef Marin. 
   Mașinile care sunt acum la posturile din Homocea și Slobozia Bradului vor fi retrase, fiind distribuite altor posturi de poliție. În acest moment, lucrătorii de la patru posturi de poliție din Vrancea trebuie să ajungă la intervenții pe jos sau cu mașinile  personale. „Mașinile care sunt acum la Homocea și Slobozia Bradului vor fi retrase și vor fi redistribuite la alte posturi de poliție comunale, care nu au încă autospeciale de serviciu. Mai rămân patru posturi fără mașini. Este vorba despre Jitia, Vintileasca, Obrejița și Negrilești. Sperăm ca în cel mai scurt timp, în funcție de posibilitățile de achiziție la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, să reușim achiziționarea a încă patru mașini pentru aceste posturi de poliție”, a precizat comisarul șef Marin.  
   Cele două mașini noi au numere roșii. Åžeful de la Ordine Publică a explicat că numerele roșii sunt valabile 30 de zile, timp în care autoturismele vor fi înregistrate în structura MAI. 
 
Polițiștii trebuie să învețe limba romani
   Pe parcursul a doi ani, Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția de Ordine Publică, în parteneriat cu Universitatea din Geneva – Institutul Postuniversitar de Relații Internaționale și Studii pentru Dezvoltare și Aca-demia de Poliție din Savatan implementează proiectul „Promovarea conceptului de poliție de proximitate în zonele rurale, îndeosebi în comunitățile de romi și alte comunități defavorizate socio-economic”. Proiectul are ca obiective prevenirea infracționalității și victimizării, creșterea sentimentului de siguranță pentru comunitățile rurale, precum și intervenția operativă a poliției în rezolvarea problemelor de ordin comunitar.
   De asemenea, vor avea loc sesiuni de formare pentru polițiști români cu instructori elvețieni în domeniile managementul schimbării, diagnosticarea securității locale și metodologii de planificare a securității locale. Polițiști români vor parcurge cursuri în domeniul culturii și limbii romani pentru corecta înțelegere a culturii și tradițiilor comunităților de romi din mediul rural. Practic, cel puțin un polițist de la posturile de poliție din comunele unde trăiesc cetățeni de etnie romă va trebui să le cunoască limba. 
   Totodată, se va înființa un Centru de Cultură și Limba Romani în cadrul Centrului de Formare Profesională a Polițiștilor „Nicolae Golescu” Slatina.
   Pe parcursul proiectului vor avea loc cursuri de formare de formatori pentru instructori de poliție de proximitate în domeniile: mediere, soluționare a conflictelor, drepturile omului și probleme de gen, iar 2.500 polițiști din mediul rural vor beneficia de cursuri de instruire în domeniul poliției de proximitate.
   Proiectul „Promovarea conceptului de poliție de proximitate în zonele rurale, îndeosebi în comunitățile de romi și alte comunități defavorizate socio-economic” va contribui la creșterea calității serviciului public al poliției în zonele rurale, creșterea gradului de cooperare între poliție și cetățeni și la crearea unui climat de respectare a drepturilor omului, tradițiilor și culturii minorităților naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?