Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

ASA ia în calcul eliminarea societăţilor care vând ieftin RCA şi nu achită despăgubirile


   Una dintre soluțiile pentru reducerea numărului de plângeri pe segmentul RCA este eliminarea societăților care practică tarife joase și, după momentul daunei, nu achită despăgubirile, a declarat Albin Biro, membru neexecutiv în conducerea Autorității de Supraveghere a Asigurărilor (ASF).
„Există probleme cu unele dosare de daune pe RCA și probabil că numărul lor este mult mai mare față de numărul de plângeri care ajung la autoritate. Am vorbit de o soluție care ar însemna eliminarea din piață a celor care nu plătesc. Autoritatea are la îndemână această soluție. Trebuie analizate însă și consecințele unei astfel de decizii, cum s-ar reflecta la nivelul Fondului de garantare a asiguraților. Dar, deocamdată cred că trebuie să ajungem la piață, la societăți și să înlăturăm aceste practici, care înseamnă pentru asigurați sau potențialii asigurați că la RCA mă asigur la cel mai ieftin asigurător și nu mă interesează consecințele. Cât timp există asigurători ieftini de la care nu ne așteptăm la plata daunelor dar nici nu ne interesează pentru că alții vor fi beneficiarii acestor despăgubiri, acest fenomen nu va dispărea”, a spus Biro.
   În primele nouă luni ale anului 2012, autoritatea de reglementare a primit 8.520 de reclamații privind serviciile asigurătorilor și brokerilor, în creștere cu 65% față de perioada similară a anului 2011. „Din acest număr total, 5.421 petiții se încadrează în segmentul asigurărilor obligatorii RCA și reprezintă 0,11% din volumul total al contractelor RCA încheiate în această perioadă. Din analiza petițiilor înregistrate se constată că aspectul cel mai frecvent reclamat este neplata despăgubirilor solicitate, respectiv recalcularea valorii despăgubirilor, a valorilor de răscumpărare pentru asigurările de viață. De asemenea, s-au constatat probleme de comunicare între asigurați/păgubiți și reprezentanții societăților de asigurare”, anunța în decembrie fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
   Numărul reclamațiilor pe segmentul RCA a crescut cu 41,25%, de la 3.838 la 5.421, acestea având o pondere de 63,63% în totalul petițiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?