Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Medicii de familie au scăpat de corvoada distribuirii cardurilor de sănătate


        Medicii de familie nu vor mai distribui cardurile de sănătate către asigurați. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a decis ca distribuirea acestor documente să se facă prin intermediul caselor de asigurări județene, medicii urmând să se ocupe doar de implementarea datelor medicale ale pacienților și de activarea lor. 
 Medicii de familie au refuzat vehement de la început să se ocupe de distribuirea cardurilor de sănătate, deși sunt de acord cu introducerea acestor documente. „Medicii de familie s-au pregătit și oferă servicii medicale pe baza contractelor cu casele de asigurări, nicidecum servicii administrative. În cabinet se dau consultații medicale nu se eliberează alte documente, fără legătură cu consultația. Toată documentația ce se completează la distribuirea cardului ar crește și mai mult birocrația și ar sufoca prestația medicală propriu zisă. Se pare că noile conduceri de la MS și CNAS au avut urechi să audă și au înțeles argumentele prezentate de reprezentantele medicilor de familie, medicul Doina Mihăilă și medicul Rodica Tănăsescu, cu privire la refuzul nostru de a distribui carduri către asigurați. Utilitatea cardurilor este cu adevărat, dacă toți cetățenii români vor beneficia de el și nu le vor pierde. Cred, însă, că securizarea lor cu „PIN” va îngreuna activitatea, pentru că, mai ales bătrânii, vor uita aceste PIN-uri”, este de părere medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. 
 Momentan, nu se știe când se va începe procesul de distribuire a cardurilor de sănătate. Din cele peste 269 de mii de persoane asigurate din Vrancea, vor primi acest card 200 de mii de persoane, diferența de 69 de mii de asigurați fiind persoane cu vârsta între 0-18 ani. Cardul de sănătate va conține următoarele informații: datele de identificare ale asiguratului; numele și prenumele medicului de familie, numărul de telefon al acestuia; o persoană de contact și numărul de telefon al acesteia; grupă sanguină, Rh; status donator organe; diagnostice medicale cu risc vital; boli cronice.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?