Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

GALERIE FOTO: Agenda primarilor: impozitul agricol şi datoriile la Sănătate


   Impozitul pe veniturile agricole și contribuțiile la Sănătate datorate de șase mii de țărani au fost principalele subiecte ale întâlnirii de ieri la care au participat aproape o treime din primarii comunelor vrâncene și reprezentanții instituțiilor deconcentrate. Finanțiștii vrânceni avertizează că, în ceea ce privește impozitul pe veniturile agricole, cei care nu depun declarația până la 25 iunie riscă o amendă cuprinsă între 50 și 500 de lei. Referitor la scandalul contribuțiilor la Sănătate pe care Curtea de Conturi le-a descoperit după trei ani, primarii se pregătesc pentru contestarea deciziilor cu sumele de plată.  
        Primarii vrânceni s-au întâlnit, ieri, la sala de ședințe a Consiliului Local Focșani cu reprezentanții instituțiilor deconcentrate din județ. Este una dintre întâlnirile solicitate de conducerea Asociației Comunelor din România (ACoR), filiala Vrancea, pentru ca administrațiile locale să fie informate periodic despre noutățile legislative care afectează comunitățile locale. Primarii vor să aibă întâlniri zonale și cu șefii de post, unde să fie discutate probleme specifice fiecărei localități. 
 Subiectele principale ale întâlnirii de ieri au fost impozitul pe veniturile agricole și agricultorii care au fost scoși datori la Sănătate după 3-4 ani de la vânzarea produselor agricole. Reprezentantul Direcției Generale a Finanțelor Publice, Elena Cenușă, a prezentat noutățile la impozitarea veniturilor agricole, respectiv modificarea normelor și a limitelor minime neimpozabile pentru anumite culturi sau număr de animale. 
 În cadrul discuțiilor s-a precizat că, în cazul proprietarilor care au dat în lucru terenul agricol, fără să încheie vreun contract de arendă, și nici nu depun declarații la Finanțe, aceștia vor primi în anii următori notificări privind sumele datorate ca impozit, la care se adaugă dobânzile și penalitățile aferente.
 Subprefectul Cristi Misăilă a arătat că mai sunt 23 de primării vrâncene care încă nu au semnat protocolul de predare a bazelor de date către Agenția Națională de Administrare Fiscală. Practic, prin acest protocol inspectorii fiscali vor avea acces la informații despre proprietarii de terenuri și clădiri din localități, iar funcționari din primării vor avea acces la informații din baza de date a Fiscului. „Primăriile trebuie să o actualizeze și să o predea complet pentru a nu mai exista situații cu declarații incomplete, inclusiv ceea ce se întâmplă acum cu aceste contribuții la Sănătate”, a explicat subprefectul Cristi Misăilă. 
Amenzi pentru țăranii care întârzie declarațiile 
 Termenul pentru depunerea declarațiilor cu suprafețele agricole și animalele din gospodării este 25 iunie, iar cei care întârzie riscă amenzi de până la 500 lei. În declarațiile depuse la ghișeele Fiscului, fermierii trebuie să completeze „informații privind suprafețe cultivate/ capete de animale/ familii de albine deținute la data de 25 mai 2013”. Altfel spus, eventualele modificări în plus sau în minus ale gospodăriilor agricole nu vor fi luate în calcul la stabilirea sumelor care trebuie plătite Fiscului. De exemplu, dacă un fermier avea trei hectare cultivate cu grâu la 25 mai, iar la 1 iunie a vândut un hectar, el va trebui să declare la Finanțe că a lucrat trei hectare de grâu în acest an. De asemenea, în cazul persoanelor fizice autorizate, acestea vor plăti impozitul de 16% calculat tot la norma de venit pentru suprafețele și animalele care se încadrează în categoriile prevăzute de Codul Fiscal.
 Fermierii trebuie să fie atenți pentru că după impozitul de 16% calculat la norma de venit trebuie să plătească și contribuția la Sănătate, adică încă 5,5%. Comparativ cu regulile de impozitare prevăzute inițial în Ordonanța 8 din 2013, legea 168 din 2013 a schimbat câteva limite minime. A fost modificat pragul minim, la 1 hectar, până la care nu se plătește impozit pentru via pe rod și arbuștii fructiferi. Inițial, suprafața minimă neimpozabilă era de 0,5 hectare însă la intervenția președintelui Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, care a preluat un memoriu făcut de primarii comunelor din podgoriile județului, s-a reușit modificarea actului normativ. De asemenea, a fost modificat numărul de animale din gospodăriile populației pentru care nu se plătește impozit. Nu vor plăti impozit cei care dețin 2 vaci, 2 bivolițe, până la 25 capete de caprine, până la 50 capete de oi și până la 75 familii de albine. Nu în ultimul rând, au fost modificate mai multe norme de venit. 
Å¢ăranii așteaptă răspunsul Guvernului
 Primarii au ridicat și problema celor peste șase mii de țărani care au aflat în această vară că trebuie să plătească 8 milioane lei drept contribuții la Sănătate pentru produsele agricole vândute acum 3-4 ani. Președintele Asociației Comunelor din România, filiala Vrancea, primarul Vasile Vatră, a arătat că problema a ajuns pe masa Guvernului, iar dacă nu va fi rezolvată, atunci se va ajunge la instanța de judecată. ACoR a trimis memorii despre această problemă către președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Marian Oprișan, și ministerele implicate. „Am discutat cu președintele Marian Oprișan care a prezentat problema noastră la Guvern. Acum se lucrează la un proiect de lege privind amnistia fiscală și sperăm să fie rezolvat și cazul nostru. Această situație a luat amploare în țară pentru că sunt doar câteva județe unde fermierii au fost puși să plătească aceste contribuții. Dacă problema noastră nu va fi rezolvată, atunci avem pregătit un model de contestație pe care îl vom da oamenilor”, a afirmat primarul Vasile Vatră. 
 La nivelul județului sunt peste șase mii de țărani care au aflat în această vară că trebuie să plătească în 2013 contribuții la Sănătate pentru strugurii, grâul sau mierea pe care le-au vândut în perioada 2009-2011. În total, se estimează că sumele depășesc opt milioane de lei noi, adică aproape două milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?