Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Fundaţia „Cartea Călătoare” face „Cursuri accesibile pentru studenţii nevăzători”


       Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani lansează, astăzi, proiectul „Cursuri accesibile pentru studenții nevăzători”, realizat cu sprijinul Fundației Orange România, în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea din Oradea. Evenimentul va fi găzduit de Departamentul de Psihopedagogie Specială din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, la Centrul de Asistență în Domeniul Tehnologiilor de Acces pentru Persoane cu Deficiențe de Vedere, cu începere de la ora 12. „Proiectul este finanțat de Fundația Orange, prin programul „Lumea prin culoare și sunet”, cu suma de 45.300 Euro. Durata de derulare a proiectului este de un an și are ca obiectiv principal încurajarea accesului nevăzătorilor la învățământul superior și creșterea șanselor de absolvire pentru studenții cu deficiențe de vedere. Un alt scop major al proiectului este acela de a asigura condiții similare de studiu cu cele ale studenților văzători astfel încât să aibă șanse egale de integrare pe piața muncii. Obiectivele proiectului constau în crearea a șase centre de accesibilizare a informațiilor în cadrul FCC și în cele cinci universități partenere. Centrele vor produce cursuri și cărți accesibile pentru studenții cu deficiențe de vedere”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre. 
 În cadrul proiectului vor fi achiziționate echipamente și softuri asistive prin care vor fi sprijiniți 20 de studenți cu deficiențe de vedere. Centrele ce vor fi create vor acorda instruire în utilizare IT&C, asistență tehnică și servicii de accesibilizare tuturor studenților cu deficiențe de vedere din cele cinci universități partenere.
        „De peste 16 ani, Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani facilitează accesul nemijlocit la informare, instruire și angajare pentru persoanele cu deficiențe de vedere și creșterea gradului de integrare socială a acestora cu ajutorul tehnologiilor moderne de acces. Fundația popularizează în rândul nevăzătorilor români cele mai noi metode și echipamente de acces la informație, facilitează procurarea acestor echipamente și acordă asistență pentru utilizarea lor. De asemenea, produce materialele necesare instruirii nevăzătorilor pentru a utiliza cât mai eficient noile tehnologii de acces”, se detaliază în comunicatul de presă.  
 La rândul său, Fundația Orange se situează în centrul acțiunilor filantropice corporative și al politicii de responsabilitate socială ale Orange România. Proiectele filantropice reprezintă o modalitate de a demonstra și de a pune în practică valorile brandului Orange. Å¢intele principale vizate de Fundația Orange sunt detectarea și tratamentul precoce al deficiențelor de auz în încercarea de a limita consecințele dizabi-lităților respective, integrarea persoanelor cu deficiențe de văz, de vorbire și de auz în comunitate facilitând accesul acestora la educație, la cultură și la sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?