Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

GALERIE FOTO: Elevi şi seniori şi-au unit forţele pentru construirea parcului Căminului de bătrâni


   Elevi ai Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” și ai Colegiului Tehnic „V.D.Cotea” din Focșani, împreună cu seniorii găzduiți în Căminul pentru persoane vârstnice au demarat, ieri, plantarea arborilor și plantelor pe terenul din curtea instituției, pe care va fi amenajat un parc. Acțiunea este parte din proiectul „Iubește verdele” derulat de Asociația Comunitară „Maria Francisca” Focșani, în parteneriat cu Consiliul Local Focșani și Colegiul Economic și finanțat de Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc și MOL România. 
   Rodica Davidean, președintele Asociației Comunitare „Maria Francisca”, a precizat că acest spațiu verde va oferi beneficiarilor Căminului oportunitatea să se recreeze și să desfășoare activități „de întreținere a funcțiilor neuropsihice și motrice. Tot în cadrul proiectului, spațiul de 350 metri pătrați va fi dotat cu mobilier rustic, și anume un foișor, un balansoar, șase bănci și două coșuri de gunoi. Voluntarii Colegiului Economic participă efectiv la amenajare, ei au început deja să planteze tuia, arbuști și lor li s-au alăturat elevii de la Colegiul Tehnic „V.D. Cotea”. Cu ajutorul Consiliului Local se asigură transportul și plantarea vegetației înalte. Am ales să derulăm proiectul la acest Cămin pentru că aici stau 41 de persoane vârstnice care au nevoie de umbră, de verdeață. De asemenea, beneficiarii vor fi în contact permanent cu tinerii care vor îngriji acest spațiu în continuare”
   Unul dintre scopurile proiectului constă și în conștientizarea publicului de importanța mediului pentru o viață sănătoasă. În acest sens, proiectul a fost gândit pe două componente, cea de înființare efectivă a parcului, dar și cea educativă, în care au fost implicați tinerii. Ei au realizat ieri, în incinta Căminului, o expoziție de desene și pictură, s-au întrecut în eseuri și în realizarea unor obiecte din materiale reciclabile și au organizat chiar o inedită paradă de modă, „manechinele” purtându-și cu grație propriile creații realizate din folii, saci-plasă de cartofi, etc. pe care le-au accesorizat cu inspirate coliere din dopuri multicolore sau fundițe din diverse ambalaje. Obiectele realizate de elevi din materiale reciclabile au fost și ele uimitoare: un plic elegant împletit cu iscusință din fâșii de coperte, machete, tablouri și altele. 
   Au fost premiați elevii Colegiului Economic Roxana Dîrdală (clasa a X-a A) și Cătălin Terțiu (clasa a X-a B) dar și purtătoarea celei mai inedite rochii, Andreea Piciu de la clasa a X-a D a Colegiului Tehnic „V. D. Cotea”. „Acest proiect este  binevenit pentru elevi, în vederea conștientizării faptului că pământul trebuie păstrat curat pentru propria noastră sănătate. Am avut până acum o ștafetă prin care bannerul cu mesajul „Iubește verdele” a fost purtat de elevii Colegiului Economic prin mai multe unități de învățământ unde s-au purtat discuții pe tema protecției mediului, s-au scris mesaje, s-au realizat desene. Am scris împreună chiar și o scrisoare a Pământului către pământeni prin care am dorit să atragem atenția că trebuie să ne trezim, să facem totul pentru a-i păstra sănătatea!”, a spus profesorul Lidia Boc, voluntar în cadrul Filialei de Cruce Roșie Vrancea și coordonatorul proiectului „Iubește verdele”.  
„O să ne molipsim de tinerețe!”
   O parte din vârstnicii rezidenți ai Căminului focșănean au asistat, ieri, cu plăcere, la demararea lucrărilor prin care li se va amenaja părculețul, unii din ei chiar implicându-se activ în plantarea copăceilor, iar alții, dând de pe margine, indicații mucalite… „Nu venim mai aproape că ni-i frică să nu ne molipsim de tinerețe!”, a spus, râzând pe sub mustață, unul dintre seniori. „Îmi pare bine că se face parc aici. Eu stau de patru ani în Cămin și mă simt foarte bine, dar parc nu am avut și este binevenit așa ceva. Mai ieșim și noi la aer… Dar trebuie să-l facă cum le zic eu, adică să facă și alei, că nu poți să calci așa, direct pe iarbă. La plantat am să pun și eu mâna, că mă pricep și îmi și place”, a spus Gheorghe Zăbavă, de 69 de ani, unul din rezidenții instituției. Anca Lărgeanu Apostol, directorul Căminului pentru persoane vârstnice Focșani a declarat, la rândul său, că amenajarea unui spațiu verde destinat rezidenților este mai mult decât binevenit. „În felul acesta beneficiarii noștri se vor putea recreea stând la umbră, într-un mediu plăcut și plin de viață și mulțumim celor ce s-au gândit să pună în practică acest proiect”, a transmis directoarea Lărgeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?