Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Asistenţa medicală în cazul detaşărilor în interes de serviciu, decontată de CAS


   Formularul S1 (E106) este eliberat de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea vrâncenilor care sunt detașați într-unul din statele membre UE, fiind însă salariați ai unei societăți din Vrancea. CAS va rambursa, în caz de necesitate, costurile îngrijirilor medicale efectuate în țara respectivă. Cu alte cuvinte, acest formular permite asiguraților să beneficieze de asistență medicală, în aceleași condiții ca și cea oferită cetățenilor țării în care lucrează, de sistemul public de asigurări de sănătate.
   Anul acesta, CAS a eliberat două formulare de acest tip, iar pe parcursul anului trecut 31 de formulare. „Formularul  S1 (E 106) se eliberează de către instituția competentă de la locul de muncă pentru a permite lucrătorului și membrilor familiei sale care își au reședința împreună cu acesta pe teritoriul altui stat membru să beneficieze de prestațiile în natură de asigurare de boală sau maternitate, acordate în contul instituției competente de instituția de la locul de reședință, în conformitate cu prevederile legislației pe care aceasta din urmă o aplică. Acest formular se aplică și studenților și membrilor familiilor acestora, dacă este necesar. Membrii de familie sunt stabiliți de instituția de la locul de reședință conform legislației pe care aceasta o aplică. În lipsa unei definiții în legislația națională, membrii de familie sunt stabiliți conform definiției date în anexa nr. 1 la Regulamentul (CEE) nr. 1.408/71. Cei care beneficiază de acest formular au obligația să informeze instituția din statul de reședință cu privire la orice schimbare ce a intervenit în situația lor și care ar putea modifica dreptul lor la prestații de asigurare de boală și maternitate”, a declarat Iustina Papuc, purtător de cuvânt al CAS Vrancea.
   Perioada de valabilitate a formularului este de un an, cu posibilitatea prelungirii anuale. De asemenea, formularul poate fi emis și pentru perioade mai mici de un an.

Cum se obține

   Persoanele care solicită formularul S1 (E106), trebuie să depună la sediul CAS o serie de documente, după cum urmează: copie de pe cartea/buletinul de identitate sau de pe certificatul de naștere; dovada reședinței în alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European; pentru persoanele care nu pot face dovada reședinței anterior plecării, se pot lua în considerare contractul de muncă, documentul de detașare, ordinul emis de ministru sau orice document care face dovada șederii obișnuite pe teritoriul statului membru al UE sau al Spațiului Economic European; dovada că urmează o formă de învățământ în statul de reședință, în cazul studentului, și dovada că persoana respectivă nu este asigurată potrivit legislației statului de reședință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?