Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO şi GALERIE FOTO: REVOLTĂ la Pufeşti


   Câteva zeci de oameni au protestat, ieri dimineață, la Pufești față de decizia Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vrancea de a-i pune să achite contribuții pentru veniturile agricole obținute în perioada 2009-2011. Oamenii s-au strâns în fața clădirii primăriei și au amenințat că vor bloca drumul european E 85 dacă nu li se vor rezolva nemulțumirile. „O să explodeze mămăliga în Pufești. De aici pleacă revoluția țărănimii”, a avertizat viceprimarul Radu Neculai. La nivelul județului sunt peste șase mii de țărani care au aflat în această vară că trebuie să plătească în 2013 contribuții de opt milioane de lei noi la Sănătate pentru strugurii, grâul sau mierea pe care le-au vândut în perioada 2009-2011. Între timp, CJAS și Direcția de Finanțe își pasează responsabilitatea pentru notificarea cu întârziere a țăranilor. Aceste restanțe sunt un efect al guvernării dezastruoase din perioada cabinetelor pedeliste, când au fost introduse taxe și impozite fără a se ține cont dacă românii au și posibilitatea să le plătească.

   Å¢ăranii încep să se revolte după ce au fost puși să plătească pentru neglijența unor funcționari care nu și-au făcut datoria în perioada guvernării pedeliste. Zeci de săteni din Pufești au protestat, spontan, în fața primăriei din localitate după ce au primit acasă înștiințări de la Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea prin care sunt puși să achite contribuția la Sănătate pentru veniturile agricole din 2009-2011. Oamenii spun că este un abuz să plătească aceste contribuții la venitul brut, să nu se țină cont de cheltuielile cu lucrările agricole și, în plus, să plătească penalități pentru că nu și-ar fi plătit la timp aceste dări. Aceasta deși nimeni de la CAS sau Direcția de Finanțe nu i-a informat până acum că trebuie să achite contribuția la Sănătate.
    La nivelul județului sunt peste șase mii de țărani care au aflat în această vară că trebuie să plătească în 2013 contribuții la Sănătate pentru strugurii, grâul sau mierea pe care le-au vândut în perioada 2009-2011. În total, se estimează că sumele depășesc opt milioane de lei noi, adică aproape două milioane de euro.
    Agricultorii spun că funcționarii care le cer acum banii ar fi trebuit să vină în 2009, 2010, 2011 și să le spună că trebuie să își achite contribuțiile. Nu să trimită hârtii după trei ani și să le impună penalități și dobânzi care dublează sumele pe care le aveau inițial de plată. „De ce nu au venit în 2009 să ne spună că trebuie să plătim? Nu este corect ce se întâmplă. Omul s-a dus cu grâul în bază ca să plătească combina. Mie ar trebui să îmi scadă banii pe care i-am dat la arat, semințe, îngrășăminte, am recoltat, transportul la bază și la final s-ar putea să ies în pierdere, iar acum vii și spui că îmi iei cinci la sută. Cum să îmi iei din venit, ia-mi din profit, de ce să îmi iei din venit? Dar ei de ce nu văd cum se gestionează banii la Sănătate? Mie îmi iau cinci la sută la salarii, la pensii, dar când te duci la Sănătate îți trebuie fașă, branulă. Păi numai proștii sunt puși să plătească. Te face să nu mai muncești sau să muncești la negru. Pe noi asta ne interesează, să nu plătim penalitățile și să nu plătim la venitul brut”, a afirmat Ionel Chelaru, unul dintre protestatari.

„La Pufești va exploda mămăliga”

    Å¢ăranii avertizează că situația este explozivă și oricând poate izbucni o revoltă. Ei au arătat că, într-o primă etapă, vor contesta în instanță sumele care le sunt imputate de CAS. Dacă nu vor găsi înțelegere, țăranii sunt pregătiți să blocheze chiar și E85 pentru a le fi ascultate doleanțele. „Oamenii sunt nemulțumiți că, de o săptămână, au venit înștiințări de la CAS că trebuie să plătim pentru 2009-2011. Cetățenii comunei au dus cereale în baza din comună și li se impozitează 5,5% din brut. Noi cerem stoparea acestui abuz. Dacă nu se stopează, cu oamenii vom face revoltă. O să explodeze mămăliga în Pufești. De aici pleacă revoluția țărănimii”, a acuzat viceprimarul comunei, Radu Neculai, și el pe lista celor care trebuie să plătească restanțele către CAS.
    Revoltați, țăranii spun că doar cei mai chinuiți sunt puși să plătească taxele și impozitele, iar băieții deștepți iau salarii frumoase doar pentru că plimbă hârtii de la un birou la altul. „Păi nu au fost banii pe mâna lor? F…le muma lor! Noi scoatem banii din pământ și îi băgăm înapoi în pământ. Când terminăm o campanie, o începem pe următoarea. Suntem cei mai chinuiți, noi nu suntem ca cei care plimbă hârtiile și cărora le plătim salariile”, a spus Gheorghe Jugănaru.  

Nepăsarea funcționarilor îi costă milioane pe țărani

    Modul în care au apărut, aproape peste noapte, cei șase mii de datornici la Sănătate ridică semne de întrebare asupra activității funcționarilor de la CJAS Vrancea. Până în iulie 2012, aceștia ar fi trebuit să se ocupe de colectarea contribuțiilor datorate de cetățeni pentru diferitele venituri prevăzute în legea sănătății. Pentru aceasta, a fost încheiat și un protocol cu Agenția Națională de Administrare Fiscală, care a pus la dispoziție baza de date cu persoanele care au depus declarații fiscale. Altfel spus, în baza informațiilor de la Finanțe, funcționarii CJAS trebuiau să îi informeze pe fermieri că au de achitat contribuția la Sănătate pentru veniturile agricole. Iar pentru ca funcționarii să își facă datoria, inspectorii Curții de Conturi efectuează anual controale în urma cărora dispun sancțiuni dacă nu sunt aplicate toate măsurile pentru recuperarea sumelor de la datornici. Ori, până în 2013, nu a fost dispusă nicio măsură pentru recuperarea acestor contribuții de la fermieri, ca și cum nu s-ar fi știut despre ele.

Memoriu către președintele UNCJR, Marian Oprișan

    Problema țăranilor care au fost scoși datori la Sănătate pentru produsele agricole vândute în ultimii cinci ani a ajuns pe masa Guvernului. Vasile Carnariu, directorul general pentru coordonarea Agențiilor de Plăți, a arătat la o ședință cu fermierii vrânceni că primarii din județ au semnalat această problemă, printr-un memoriu trimis de Asociația Comunelor din România (ACoR), filiala Vrancea, către președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Marian Oprișan.
    Memoriul semnat de conducerea ACoR Vrancea arată că cei mai mulți dintre cei 6.068 de vrânceni care au primit notificări pentru plata acestei contribuții „depind în exclusivitate de veniturile obținute din agricultură, motiv pentru care se află în imposibilitatea de a suporta povara financiară pe care o reprezintă plata majorărilor și a penalităților de întârziere”. „Menționăm că din evidența fiscală cu privire la persoanele care au obținut venituri din agricultură în perioada 2009-2011, rezultă că majoritatea sunt în vârstă, fiindu-le practic imposibilă deplasarea la instituțiile la care trebuie să-și îndeplinească obligațiile fiscale. Pentru evitarea riscului creării unor probleme sociale, vă rugăm să ne sprijiniți în promovarea demersului nostru către autoritățile administrației publice centrale pentru identificarea și punerea în aplicare a unor măsuri legislative și administrative prin care să fie acordate înlesniri la plată pentru această categorie de cetățeni”, se arată în memoriu.
    Reprezentanții primarilor vrânceni propun mai multe variante pentru a rezolva această situație socială. O primă propunere este scutirea de la plata accesoriilor, respectiv a dobânzilor și penalităților de întârziere. „Întrucât în unele situații, nivelul sumelor reprezentând accesorii depășește nivelul debitului principal, în condițiile achitării debitului principal într-un anumit termen (de exemplu 30, 60, 90 de zile de la data comunicării deciziei), contribuabilul să fie scutit de la plata dobânzilor și penalităților  de întârziere aferente”, se arată în document.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?