Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Virusul „Poliţia Română” blochează calculatoare şi cere bani


   Virusul „Poliția Română” cere bani în numele creatorilor săi și blochează calculatoarele. În ultima vreme, acest virus a început să facă victime și în România, iar ieri, o persoană din Cîmpineanca s-a trezit cu calculatorul blocat, fiind acuzată de piraterie. Deși pe ecran scria că Poliția Română a blocat calculatorul, mesajul nu aparține oamenilor legii. Este vorba doar de un virus. Mesajele afișate par a fi oficiale la prima vedere, în partea stângă superioară fiind postată inclusiv sigla Poliției Române. Pentru deblocarea calculatorului, femeia ar fi trebuit să achite 300 de lei, potrivit instrucțiunilor. În mesajul transmis au fost descrise inclusiv modalitățile de plată a așa-zisei amenzi, respectiv prin Paysafecard sau Ukash.
    Pentru a fi și mai convingători, hackerii amintesc mai multe articole din Codul Penal, în care sunt prezentate sancțiunile ce pot fi aplicate, dar și anii pe care riscă să  îi petreacă în pușcărie „infractorul”. Totuși, hackerii sunt înțelegători și vin cu o propunere tentantă. Dacă persoana căreia i-a fost blocat calculatorul achită amenda în termen de 72 de ore, „Poliția Română” i-l deblochează. „Personalitatea și adresa dumneavoastră sunt deja identificate. În următoarele 72 de ore împotriva dumneavoastră va fi inițiată o cauză penală în temeiul unuia sau a mai multor articole din Codul Penal. Conform modificărilor Codului Penal al Marii Britanii din 22 aprilie 2013, această încălcare a legii (dacă nu este repetată) poate fi considerată ca fiind condiționată, în cazul în care dumneavoastră veți plăti o amendă statului. Amenzile pot fi achitate în termen de 72 de ore de la încălcare. De îndată ce expiră 72 de ore, expiră și posibilitatea de plată a amenzii și în următoarele 72 de ore împotriva dumneavoastră va fi inițiată o cauză penală în mod automat”, scrie în mesajul primit de femeie.
    În cazul în care virusul „Poliția Română” vă blochează calculatorul, nu trimiteți suma cerută. Poliția Română nu trimite astfel de mesaje și nu încasează niciodată amenzi prin Paysafecard sau Ukash. Potrivit specialiștilor, utilizatorii infectați cu soft-ul periculos Trojan.Ransom.IcePol pot șterge virusul din computere prin accesarea linkului următor: http://download.bitdefender.com/removal_tools/BDRemoval_Trojan_Ransom_IcePol.exe și rularea uneltei în Safe Mode. 
   De origine rusească, virușii de tip „Ransom” sunt periculoși, căci blochează accesul la computerul infectat, solicitând bani în schimbul eliminării restricțiilor. Virusul a apărut în urmă cu ceva timp în SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Elveția, Austria și Olanda și recent în România.
    Polițiștii vrânceni ne-au precizat că până acum nicio persoană nu s-a plâns că a trimis bani ca urmare a mesajului primit de la „Poliția Română”, care le-a blocat calculatorul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?