Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

VIDEO și GALERIE FOTO: Eroii neamului românesc, comemoraţi în toată Vrancea


   Eroii României au fost comemorați ieri, la Mausoleul din cartierul Sud al municipiului Focșani, la Monumentul Eroilor din centrul comunei Fitionești, la Mausoleul Eroilor din localitatea Soveja, la Mausoleul Eroilor situat în centrul municipiului Adjud, la Statuia Eroilor din centrul orașului Panciu, la Râmniceni, Vulturu și în alte localități ale județului. La manifestările dedicate Zilei Eroilor au luat parte alături de oficialitățile locale, veterani de război, reprezentanți ai partidelor politice și ai instituțiilor publice, elevi și profesori.

   Eroii României au fost comemorați, ieri în tot județul. În fața monumentelor s-au desfășurat ceremonii militare și religioase, apoi au fost depuse coroane de flori, iar militarii au defilat în fața participanților. La ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Eroilor au participat personalități militare și civile, reprezentanți ai autorităților publice locale, cadre militare în rezervă și retragere, veterani de război și oameni simpli.
    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile, prin intermediul vicepreședintelui Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare. „Ziua Înălțării Domnului este ziua de pomenire a eroilor neamului românesc, ziua în care în toate bisericile și mănăstirile sunt pomeniți eroii noștri, cei care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru interesele României. Vrancea este un loc în care lupta pentru idealurile naționale  a însemnat jertfa a generații întregi. În Războiul de Independență, Primul Război Mondial sau Revoluția de la 1989, vorbim în toate aceste cazuri de vieți curmate pe câmpul de luptă sau în stradă pentru ca România să fie liberă. La Mărăști și Mărășești au lăsat urme adânci, pierderile de vieți românești, numărul morților și al dispăruților fiind de aproximativ 27 mii. Toți  și-au dat viața pentru ca România să devină stat unitar, un ideal nobil la fel cum idealuri nobile au avut și cei care s-au jertfit în Războiul de Independență și în cel de-al Doilea Război Mondial. Să nu îi uităm nici pe eroii din zilele noastre, pe cei care au plătit cu viața lor în lupta împotriva terorismului în Afganistan și Irak”, a spus Marian Oprișan în mesajul său. 
    Președintele UNCJR precizează că în Vrancea sunt 41 de monumente dedicate eroilor, dar are certitudinea „că nu există localitate din județul nostru în care să nu fi existat o jertfă închinată intereselor României”. „Astăzi eroii nu sunt pomeniți doar în lăcașele de cult ci sunt comemorați în toate reședințele de județ din țară, dar și în localitățile în care au fost înălțate monumente în cinstea jertfei lor, iar acest lucru este poate prea puțin pentru a arăta respectul nostru pentru suferințele, pentru durerea și pentru zbaterea celor care ne-au fost înaintași. Fie ca jertfa lor să fie calea pe care noi să o urmăm ori de câte ori simțim că ne pierdem drumul”, a mai spus în mesajul  său președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
    Comandantul Brigăzii 8 LAROM, colonel Mihai Åžomâtcă a declarat în discursul său, susți-nut în fața asistenței adunate la Mausoleul din cartierul Sud al municipiului Focșani, că Ziua Eroilor neamului reprezintă pentru fiecare popor un moment de pioșenie în care sunt cinstiți cei care s-au jertfit pentru libertatea poporului căruia i-au aparținut. După discursurile oficialităților a urmat depunerea de coroane. Ceremonia de la Focșani s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Manifestare la Monumentul eroilor adjudeni

    Autoritățile locale din municipiul Adjud au organizat ieri o ceremonie de comemorare a martirilor neamului, organizată cu prilejul Zilei Eroilor. La manifestări au participat deputatul PSD de Vrancea, Victor Roman, directori ai unor instituții locale, consilieri municipali. Manifestările au început în jurul orei 14.00 la Monumentul eroilor adjudeni, unde a fost organizat un ceremonial militar și religios. În cadrul ceremoniei au avut loc și depuneri de coroane din partea Consiliului Județean, Ca-merei Deputaților, Primăriei Adjud, Poliției Adjud, veteranilor de război și a celor două licee din localitate.
    Primarul Constantin Armencea a declarat că nu trebuie să uităm niciodată că înaintașii noștri și-au jertfit viața „pentru țară și neam”. „Astăzi, la Monumentul eroilor adjudeni, comemorăm glorioasele fapte de eroism ale oștenilor români, exprimând gândul că cei morți pe câmpurile de luptă, vor trăi pururi în inimile noastre și ale întregului neam românesc, iar jertfa lor va rămâne în conștiința românilor ca reper al sacrificiului, cinstei și onoarei”, a spus primarul Constantin Armencea.
    Deputatul PSD de Vrancea, Victor Roman, a declarat că prin ceea ce au făcut pentru țară, înaintașii noștri merită din plin recunoștința noastră. „Pentru noi, românii, Sărbătoarea Înălțării Domnului are o semnificație profundă, pentru că, în această zi în care pomenim eroii neamului românesc, nu facem decât să reamintim puterea de luptă și jertfa înaintașilor noștri pentru apărarea patriei, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român”, a spus deputatul Victor Roman.

Ziua comunei Cîrligele, sărbătorită ieri

    Locuitorii comunei Cîrligele au sărbătorit, ieri, de Înălțarea Domnului Iisus Hristos, Ziua Eroilor, dar și Ziua comunei. Cu această ocazie au fost organizate o serie de manifestări cultural-artistice pentru comemorarea eroilor comunei și au fost depuse coroane la monumentele închinate eroilor din cele patru sate componente ale comunei. De asemenea, au fost oficiate scurte slujbe religioase de către preoții parohi din toate cele patru sate ale comunei. „Trebuie să facem totul pentru ca eroii neamului românesc să nu fie uitați”, a spus primarul Åžtefan Moscu.Acesta a premiat trei familii din Cîrligele care au 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Familiile Åžerban și Sorica Stoian, Eleonora și Gheorghe Căpriță, Dobrița și Alexandril Dumitru au primit flori, diplome și câte un premiu în valoare de 300 de lei.
    Tot ieri, Primăria Cîrligele a organizat sărbătorirea celui mai longeviv cetățean al comunei. Este vorba despre Gheorghe Iliescu, cel care a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. Într-un cadru festiv, în prezența a peste 100 de persoane, Gheorghe Iliescu a fost felicitat de primarul Åžtefan Moscu care i-a înmânat Diploma de Cetățean Centenar și un premiu în valoare de 1.000 de lei.  Bătrânul a primit și un tort, iar elevii Åžcolii „Mihail Sîmbotin”  i-au cântat „Mulți ani trăiască!”. Alături de Gheorghe Iliescu s-a aflat soția sa, în vârstă de 89 de ani. Cei doi au spus că secretul longevității stă în „iubirea pentru familie și credința în Dumnezeu”. 

Depuneri de coroane la monumentele din Măicănești și Rîmniceni

    Åži primarul comunei Măicănești a organizat, ieri, ceremonii de comemorare a martirilor neamului. Manifestările au avut loc la monumentele din satele Măicănești și Rîmniceni. La eveniment au participat și deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, dar și consilierul județean Rodica Boboc. Primarul Costel Necula a spus că acest eveniment a devenit deja o tradiție, iar cei care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă nu trebuie să fie uitați niciodată.
    La rândul său, deputatul PSD Angel Tîlvăr a ținut să le mulțumească oamenilor pentru faptul că nu și-au uitat eroii și că an de an le aduc un pios omagiu. „A te afla de sărbătoarea Înălțării Domnului Iisus Hristos în mijlocul oamenilor care te-au ales este cel mai frumos lucru care i se poate întâmpla unui parlamentar. Vreau să vă transmit și salutul colegilor din PSD dar și pe cel al vicepreședintelui PSD, Marian Oprișan”, a spus deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr.

Ceremonial religios și militar la Statuia Eroilor din Panciu

    Primăria orașului Panciu a organizat, ieri după-amiază, un ceremonial religios și militar, cu ocazia Zilei Eroilor. Manifestarea s-a desfășurat la Statuia Eroilor, amplasată în centrul localității. La aceasta au participat veterani de război, reprezentanți ai administrației locale și ai instituțiilor publice, elevi și profesori. Evenimentul a fost precedat de o defilare a Fanfarei Garnizoanei Focșani, care a străbătut, împreună cu participanții, Bulevardul Independenței și strada Nicolae Titulescu, până la Statuia Eroilor.
    După intonarea Imnului de Stat, au fost depuse coroane de flori, iar un sobor de preoți a oficiat o slujbă religioasă, în memoria eroilor pănceni, ale căror nume sunt inscripționate pe monument.  Ceremonia a mai inclus un program artistic pregătit de elevii liceelor „Al. I. Cuza” și „Ioan Slavici”, precum și un recital susținut de membrii Fanfarei Garnizoanei Focșani.
    În mesajul transmis celor prezenți, primarul Ion Petre a reamintit faptul că orașul Panciu este un oraș plin de istorie, de jertfă și de sa-crificiu. Edilul a mai adresat cetățenilor un îndemn de toleranță, de bună credință, de respect pentru valorile democrației și libertățile cetățenești și, nu în ultimul rând, de solidaritate față de semenii noștri aflați în dificultate.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?