Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Grindină şi case inundate la Gugeşti


   Patru gospodării din cartierul Sinistrați, comuna Gugești au fost inundate ieri după-amiază. De asemenea, culturile oamenilor au fost distruse de grindina care a bătut preț de 15 minute.
   Primarul comunei Gugești, Vasile Vatră, ne-a spus că a plouat cam 40 de minute, iar grindina a bătut preț de un sfert de oră. Din estimările edilului, cam 20% din cultura de legume a fost distrusă. „A plouat cam 40 de minute și vreo 15 minute a bătut grindina. A început mare, după care a fost măruntă și deasă. Estimez că distrugerile ar fi de 20% la cultura de legume. În câmp la vie nu știu ce este deocamdată, ce pagube sunt. Cele mai mari probleme sunt în cartierul Sinistrați. Apa a intrat în patru case, iar porumbul și vița de vie au fost distruse. De grădini nu mai spun. Acum (aseară ora 20.20 – n.r) suntem la fața locului și interve-nim pentru a-i ajuta pe cei cărora apa le-a intrat în case. Avem la primărie tot ce ne trebuie”, a spus Vasile Vatră.
   Nu a plouat doar la Gugești ci și în alte zone ale județului, inclusiv în Focșani. În comuna Tătăranu a plouat torențial preț de câteva zeci de minute, iar la început au fost și rafale puternice de vânt care au adus cu ele crengi. Alte probleme nu au fost semnalate pe raza județului, cel puțin până aseară. Până la ora 19.00, la ISU Vrancea nu se primise niciun apel prin care să se solicite intervenția pompierilor ca urmare a unor situații de urgență create de ploi.
   În continuare veștile de la meteorologi nu sunt bune. Codul Galben de ploi torențiale, grindină și intensificări de vânt, care era valabil până aseară la ora 23.00, a fost prelungit până în această seară la ora 23.00. Potrivit meteorologilor, „începând din a doua parte a nopții de miercuri spre joi și până la ora 23 a zilei de joi, 13 iunie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum și în sudul și estul Transilvaniei. În aceste regiuni se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie și căderi de grindină. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente în a doua parte a zilei de joi și la începutul nopții. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și izolat 50 l/mp”.

Cod galben de inundații pe râul Putna

    Reprezentanții Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au emis o avertizare hidrologică Cod Galben pentru mai multe râuri, printre care și râul Putna. Avertizarea este valabilă până astăzi la ora 18.00.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?