Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Peste 1700 de copii nevoiaşi, crescuţi de un singur părinte


   Peste 1700 de copii din județul nostru sunt crescuți doar de mamă sau tată (1.136 familii monoparentale), iar veniturile lor sunt insuficiente pentru asigurarea traiului zilnic. Din acest motiv, ei primesc, din partea Statului, alocație pentru susținerea familiei, acordată conform prevederilor Legii nr. 277/2010. Potrivit informațiilor furnizate de Agenția de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea, la nivelul județului nostru sunt în total 6.020 de familii care beneficiază de astfel de alocație. Sumele acordate sunt diferite, în funcție de tipul familiei (monoparentală sau cu ambii părinți), de nivelul venitului net pe membru de familie și de numărul copiilor.  
   În momentul de față, în evidențele instituției figurează 957 familii monoparentale cu venitul net pe membru de familie de până la 200 lei inclusiv (adică până la 0,4 ISR – indicatorul social de referință în valoare de 500 lei). Dintre acestea, 600 sunt cu un singur copil, 236 cu doi copii, 94 cu trei copii și 27 cu 4 sau mai mulți copii. Primesc, în funcție de numărul copiilor, între 50 și 200 lei lunar. Alte 179 de familii monoparentale, cu venitul net pe membru de familie cuprins între 200 – 370 lei sunt, de asemenea, beneficiare de alocație de susținere. Dintre acestea, 108 au un copil, 61 au doi copii, 8 au câte trei copii și 2 au patru sau mai mulți copii. Acestea primesc lunar o alocație în cuantum cuprins între 45 și 180 lei.
   În evidențele AJPIS mai figurează, ca beneficiare de astfel de alocații și 4.884 familii formate din soț, soție și copii. Dintre acestea, 3.971 au venituri nete pe membru de familie de până la 200 lei, astfel: 1.315 au în grijă doar un copil, 1.724 au câte doi copii, 598 au câte trei copii și 334 au patru sau mai mulți copii. Alocația de susținere acordată acestora este între 30 și 120 lei lunar, în funcție de numărul copiilor. Alte 913 familii cu ambii părinți ale căror venituri nete pe membru de familie sunt cuprinse între 200 și 370 lei primesc lunar alocații de susținere, între 25 și 100 lei. Cele mai multe dintre acestea, 405, au câte un copil, 405 au câte doi copii, 71 cresc trei copii și 22 îngrijesc patru sau mai mulți copii. 
Cum să încasezi alocația pentru susținerea familiei
   Alocația de susținere a familiei se acordă lunar pe bază de cerere și declarație tip, însoțită de actele doveditoare privind componența familiei, veniturile acesteia și, după caz, privind frecventarea cursurilor școlare de către copiii aflați în întreținere, care se înregistrează la primăria localității în a cărei rază teritorială domiciliază sau își are reședința familia. Dreptul la alocație se acordă începând cu luna înregistrării și depunerii cererii. Dosarul va fi respins în situația în care veniturile lunare ale familiei sunt mai mari de 370 lei pe membru de familie, dacă situația juridică a familiei nu e stabilită legal sau dacă solicitantul refuză să dea informațiile necesare întocmirii anchetei sociale. 
   Actele necesare în vederea acordării alocației de susținere sunt: cupon alocație de stat; copie livret de familie; copie carte de identitate/buletin de identitate pentru toți membrii familiei care au împlinit vârsta de 14 ani; copie certificat de naștere pentru toți membrii familiei; copie certificat de căsătorie/hotărâre de divorț/certificat de deces; adeverință de elev cu specificarea dacă primește sau nu bursă; adeverință de salariu (venitul net)/cupon de pensie/cupon șomaj. Alte indemnizații; certificat fiscal soț și soție eliberat de administrația financiară; certificat de rol soț și soție, eliberat de direcția impozite și taxe locale; cerere tip completată personal.
   La depunerea dosarului trebuie prezentate toate actele în original. Venitul lunar net pe membru de familie trebuie să fie mai mic de 370 lei, iar la depunerea dosarului toate actele trebuie să aibă data cu luna depunerii dosarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?