Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Inundaţii în Europa: Şapte morţi şi mii de locuinţe evacuate


   Cel puțin șapte persoane au murit și mai multe erau date dispărute, luni, în urma inundațiilor provocate de ploile torențiale care s-au abătut asupra Europei Centrale, unde mii de locuințe au fost evacuate, în principal în Germania, Republica Cehă și Austria, transmite AFP. Situația continua să se înrăutățească, luni, în sudul și estul Germaniei.  
   La Passau, la frontiera cu Austria, o mare parte din centrul istoric al orașului a fost afectat de inundații, iar armata a fost chemată să intervină alături de echipele de salvare. În unele părți ale orașului, situat la confluența Dunării cu râurile Inn și Ilz, curentul electric a fost întrerupt. Nivelul apei a depășit recordurile înregistrate la inundațiile din 2002 și 1954. Tot în Bavaria, un alt oraș deosebit de afectat de inundații este Rosenheim. În Saxonia situația este de asemenea încordată: sute de polițiști au fost mobilizați cu bărci și saci de nisip. În cursul dimineții, ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich s-a deplasat în zonă și s-a întâlnit cu echipele de salvare din Grimma.  
   În Republica Cehă, unde guvernul a decretat stare de urgență în aproape toată zona de vest a țării (Boemia), cinci persoane au murit și mai multe sunt date dispărute. Metroul din Praga este parțial închis de duminică seara. Traficul pe numeroase linii de cale ferată și drumuri a fost întrerupt. Luni, școlile din Praga au fost închise, ca urmare a perturbărilor apărute la transportul în comun. Potrivit AFP, circa 2.700 de persoane au fost obligate să-și părăsească locuințele în Boemia, iar mii de cămine erau luni dimineața fără electricitate.  
   În Austria, o persoană și-a pierdut viața în timpul inundațiilor, iar alte două sunt date dispărute. Sute de locuitori din regiunea Salzburg și alți circa 300 din orașul Melk, în nord, au fost deja evacuați. Armata a fost mobilizată să vină în ajutorul echipelor de salvare. O a șaptea victimă a inundațiilor a fost semnalată în Elveția, în cantonul St-Gall, la frontiera cu Austria, a anunțat luni poliția locală, citată de AFP.  
   Comisia Europeană a anunțat că este gata să acorde ajutor Germaniei, Austriei și Republicii Cehe. Potrivit unui comunicat difuzat de biroul comisarului european pentru politică regională Johannes Hahn, ‘familia europeană’ este gata să ofere ajutor acolo unde este nevoie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?