Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649

Impozitele pentru anul 2014 nu au fost stabilite


   Focșănenii mai au de așteptat cel puțin o lună până să afle dacă taxele și impozitele locale pentru anul viitor rămân la același nivel ca în acest an, dacă scad sau se măresc. Proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2014 a fost amânat ieri, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local, la propunerea consilierului Cătălin Vrabie, liderul grupului USL din CL. „În acest an, Guvernul urmează să publice un act normativ prin care ni se va spune care va fi nivelul minimal al taxelor pentru 2014. Cred că ar trebui să așteptăm publicarea Hotărârii de Guvern, care stabilește nivelurile minimale pentru taxele și impozitele locale ce se vor aplica în anul 2014 și apoi să decidem, pe baza acestor niveluri, dacă mărim sau nu taxele locale. Propun să amânăm dezbaterea acestui proiect până la publicarea actului normativ”, a spus Cătălin Vrabie. 
 Primarul Decebal Bacinschi a specificat faptul că membrii Consiliului Local au posibilitatea să crească taxele și impozitele locale pentru anul viitor, până la 20%. „Åži mai este o creștere, care se aplică doar imobilelor și terenurilor, de 16,3%. Această creștere puteam să o aplicăm pentru impozitele din acest an, dar datorită faptului că nu am avut datorii, am rămas la nivelul anului 2012”, a spus primarul Bacinschi. Consilierul Bogdan Matișan a ținut să precizeze faptul că potrivit proiectului de hotărâre supus aprobării, nu există o creștere în anul 2014 a taxelor și impozitelor locale.  
 În discuție a intervenit și Meluș Nazâru, șeful Serviciului de taxe și impozite locale din cadrul Primăriei, care a susținut că se impune, în mod obligatoriu, aprobarea acestui proiect de hotărâre pentru stabilirea impozitelor de anul viitor. „Această hotărâre de Consiliu Local pe care ar trebui să o adoptați este obligatorie, întrucât în normele de aplicare ale Codului Fiscal se prevede clar că anual, CL stabilesc nivelurile minime ale taxelor care se practică în anul următor. Noi trebuie să stabilim cât vom încasa în anul următor. De asemenea, CL stabilește care sunt bonificațiile care se acordă, care sunt facilitățile fiscale. Această hotărâre este musai a fi aprobată astăzi. Societățile comerciale, care își fac bugetul pentru anul viitor, trebuie să știe cotele impozitelor pe care le au de plătit”, a încercat Meluș Nazâru să-i înduplece pe consilierii locali să adopte această hotărâre.
 Discuțiile au fost aprinse și din cauza faptului că în legislația fiscală nu este prevăzut un termen, pentru anii 2013-2014, pentru aprobarea unei HCL care să stabilească nivelurile minimale ale taxelor și impozitelor locale. În ultima prevedere de acest tip din Codul Fiscal, cu aplicabilitate pentru anii 2007-2009, termenul de aprobare a unei HCL privind nivelurile impozitelor locale era 31 mai. 
 Întrucât pentru stabilirea bugetului pentru anul viitor trebuie să se cunoască și veniturile estimate la bugetul local, din taxele și impozitele locale, iar acestea nu au fost aprobate, primarul Decebal Bacinschi a anunțat că va amâna întâlnirile cu cetățenii din cartiere, programate pentru luna iunie, pentru că nu are o schiță a bugetului pentru 2014, pe care să discute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?