Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Primarul cere ajutor pentru localnicii ale căror culturi au fost afectate de grindină


   Primarul comunei Jariștea, localitate grav afectată de căderile de grindină din data de 26 mai, care au distrus 70% din vii și pomi fructiferi, solicită ajutor guvernamental pentru tratamente fitosanitare și scutirea de la plata impozitului datorat pe anul în curs pentru terenurile calamitate. Primarul Cătălin Toma a trimis o adresă Consiliului Județean, prin care solicită sprijin pentru proprietarii afectați de intemperiile naturii. 
   Edilul susține că majoritatea agricultorilor sunt persoane vârstnice, fără posibilități financiare. „Cele mai afectate au fost culturile de viță de vie, legume și pomi fructiferi din satele Pădureni, Vărsătura și Jariștea. Vă rugăm să aveți în vedere asigurarea necesarului de substanțe pentru a efectua tratamente fitosanitare necesare viilor afectate care să rodească în anul următor. De asemenea, având în vedere prevede-rile art. 74 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal modificată prin OG nr. 8/2013 vă rugăm să susțineți scutirea proprietarilor pe anul în curs. Menționăm că majoritatea dintre agricultori sunt persoane vârstnice cu venituri foarte reduse și fără posibilități financiare, fapt ce nu le permite să încheie polițe de asigurare pentru culturile agricole”, se arată în adresă. 
   Pagubele produse de grindină au fost inventariate de o comisie mixtă, valoarea pagubelor urmând a fi făcută publică azi, în ședința Comitetului pentru Situații de Urgență Vrancea. Comisia mixtă este formată din reprezentanți ai Prefecturii, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Direcției Agricole, Direcției Generale a Finanțelor Publice și Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea. „Oamenii au nevoie de tratamente fitosanitare pentru a îngriji via, să rodească măcar în anul următor. Majoritatea dintre ei sunt săraci, nu au bani să asi-gure via și au nevoie de un astfel de ajutor. Nu în bani, cât în substanțe. Se poate găsi o soluție, prin bonuri valorice sau altă metodă, încât să salvăm viile lovite de grindină”, a precizat primarul Cătălin Toma.
   Grindina a mai creat pagube însemnate și în Panciu, Å¢ifești, Bolotești, Broșteni, Slobozia Bradului, Chiojdeni și Vîrteșcoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?