Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Subvenţii pentru angajarea tinerilor aflaţi în risc de marginalizare socială


   Angajatorii care au disponibilitatea să ofere un job tinerilor vrânceni aflați în dificultate și confruntați cu riscul marginalizării sociale și excluderii profesionale, beneficiază de subvenții acordate de stat. Ei primesc pentru fiecare astfel de angajat, maxim 75% din câștigul salarial mediu net pe economie. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea organizează, în sprijinul acestor tineri, o Bursă a locurilor de muncă în data de 24 mai.

   Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea rambursează lunar, angajatorilor tinerilor confruntați cu riscul marginalizării sociale, salariul de bază stabilit la data încadrării acestora, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu net pe economie. Această sumă se acordă angajatorului pe o perioadă de maxim doi ani, până la împlinirea de către angajat a vârstei de 25 de ani, respectiv 35 ani.
   Potrivit unui comunicat trimis redacției noastre, poate beneficia de subvenție orice „entitate care are dreptul să încadreze în muncă personal și care prezintă o ofertă de loc de muncă, pentru a fi numit angajator de inserție”. Tinerii vor fi încadrați în baza unui contract numit „de solidaritate”. „După încetarea contractului de solidaritate, dacă angajatorii de inserție încadrează tinerii cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, aceștia beneficiază de rambursarea lunară a unei sume, în cuantum de 50% din indemnizația de somaj cuvenită conform legii, pe care tânărul beneficiar ar fi primit-o dacă ar fi fost disponibilizat la acea dată”, se precizează în comunicat. Pentru a beneficia de subvenție, angajatorii au obligația de a încadra tinerii în condițiile contractului de solidaritate, pe o perioadă de minim un an și maxim doi ani, și de a încheia o convenție cu AJOFM Vrancea.
    Potrivit Legii nr. 116/2002 marginalizarea socială se definește prin poziția socială periferică, de izolare a indivizilor sau grupurilor cu acces limitat la resursele economice, politice, educaționale și comunicaționale ale colectivității. Ea se manifestă prin absența unui minim de condiții sociale de viață. Beneficiarii prevederilor acestui act normativ sunt tinerii aflați în dificultate și confruntați cu riscul excluderii profesionale, în scopul facilitării accesului lor la un loc de muncă, cu vârste între: 16-24 ani (pentru perioada 1 ianuarie-30 octombrie) și 16-34 de ani (pentru perioada 1 noiembrie -31 decembrie). Aceștia pot fi: „tineri proveniți din centrele de plasament și centrele de primire a copilului din cadrul serviciilor publice specializate și al organismelor private autorizate în domeniul protecției copilului; tineri singuri și tineri familiști cu copii în întreținere; tineri familiști fără copii în întreținere; tineri familiști care au executat pedepse privative de libertate; alte categorii de tineri aflați în dificultate”, se detaliază în comunicat. 

Servicii acordate beneficiarilor

 
    AJOFM Vrancea acordă acestor tineri o serie de servicii precum consiliere profesională și mediere, prin întocmirea unui plan individual de mediere, plasarea pe un loc de muncă potrivit pregătirii profesionale și a altor condiții specifice, precum și încheierea unui contract de solidaritate. Contractul de solidaritate se încheie între tânărul beneficiar și AJOFM Vrancea pe o durată de până la 2 ani, dar nu mai puțin de un an.
   Documentele din care rezultă că se încadrează în una dintre categoriile prevăzute mai sus, după caz, sunt: dovada că provin din centre de plasament și centre de primire a copilului din cadrul serviciilor publice specializate și al organismelor private autorizate în domeniul protecției copiilor; declarație pe propria răspundere că sunt singuri cu copii în întreținere și certificate de naștere pentru copiii aflați în întreținere; certificat de căsătorie și certificate de naștere pentru copii aflați în întreținere; pentru tinerii familiști care au executat pedepse privative de libertate, certificat de căsătorie și dovadă din care să rezulte că au executat pedepse privative de libertate.
   „Suma acordată ca subvenție se deduce din contribuția pe care angajatorul de inserție este obligat, conform legii, să o vireze lunar în contul bugetului asigurărilor pentru șomaj. Pentru justificarea sumei deduse, angajatorul de inserție depune la agenție următoarele documente: declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate aferentă lunii respective, prevăzută la titlul «Contribuții sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003; un tabel nominal întocmit conform legii; copii de pe pontaj și de pe statul de plată certificate de către angajator. Suma dedusă se calculează proporțional cu timpul efectiv lucrat de beneficiar în luna respectivă, inclusiv pe perioada concediului de odihnă. Pentru perioada în care raporturile de muncă ale persoanelor sunt suspendate, subvenția nu se acordă”, se precizează în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?