Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

700 de cutii de lapte praf pentru sugari


   Peste 700 de cutii de lapte praf au ajuns la sediul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, zilele trecute. Cutiile au fost achiziționate de Direcție, valoarea lor fiind de 10 mii de lei. Medicul Alin Lazea, din cadrul DSP, spune că cererile pentru lapte praf au scăzut foarte mult în ultimii ani, deoarece fostul guvern pedelist a decis să nu mai distribuie lapte praf și copiilor care provin din familii sărace. „Avem cam 10 copii care beneficiază de lapte praf gratuit, pe lună fiind date peste 100 de cutii. Din momentul în care a fost scos criteriul social B, mai avem foarte puțini beneficiari pentru lapte praf. Acum, laptele praf se distribuie copiilor ale căror mame nu îi pot alăpta din diverse cauze medicale, celor ale căror mame au decedat sau celor din plasament”, a precizat medicul Alin Lazea. 
   Criteriile de acordare a laptelui praf au fost modificate în 2011, de fostul guvern pedelist. Potrivit reglementărilor, laptele praf este distribuit copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni, pe bază de prescripție medicală eliberată de medicul de familie, în cazul în care mamele prezintă contraindicații ale alăptării (fiind suferinde de boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, cașexie (stare generală proastă a organismului, comună mai multor boli-n.r.), septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficiență renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie, dacă se constată o creștere nesatisfăcătoare a copilului, dar și dacă micuțul este adoptat sau se află în plasament ori mama acestuia a decedat.
   Medicii de familie atrag atenția că în primele 12 luni de viață, sugarii trebuie să fie hrăniți cu lapte matern sau cu lapte praf, laptele de vacă fiind total contraindicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?