Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

GALERIE FOTO: Tablouri de sute de mii de euro, expuse la Primăria Focşani


   Focșănenii iubitori de artă sunt invitați astăzi la o expoziție de pictură cum rar vede urbea noastră:  „Vechi Maeștri ai Artei Românești”. Expoziția, amplasată la Primăria Focșani, cuprinde 50 dintre cele mai celebre și valoroase capodopere ale picturii românești, semnate de Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Åžtefan Luchian și Theodor Aman. „Vedeta” expoziției de la Focșani este celebra pânză a lui Nicolae Grigorescu, „Carul cu boi” – „Întoarcerea de la târg” (valoare estimativă: 100.000 – 200.000 de euro), de un metru lungime, cel mai mare tablou de acest fel cotat vreodată pe piața românească de artă. Alături, oficialitățile, prezente la vernisajul care a avut loc ieri, au putut admira o altă pictură celebră, „Oală cu flori de câmp”, de Ioan Andreescu (valoare estimativă 100.000 – 200.000 de euro), cea mai mare lucrare semnată de Andreescu aflată în colecții private. Alte opere celebre care pot fi admirate sunt: Theodor Pallady („Natură moartă cu narghilea și gutui”, valoare estimativă: 60.000 – 80.000 de euro) și Åžtefan Luchian („Vas cu garoafe”, valoare estimativă: 40.000 – 60.000 de euro).
    Expoziția, organizată de casa de licitații Artmark, a fost poziționată, simbolic, în sala Primăriei care cuprinde galeria personalităților focșănene, cu vedere în Piața Unirii. Organizatorii și-au îndreptat atenția către orașul nostru pentru a deschide apetitul pentru opere celebre și focșănenilor. „Rolul nostru este, de această dată, de exponenți culturali. Avem un mic muzeu ocazionat de colectarea din colecții private a unor opere de artă importante, pe care îl plimbăm prin acele centre urbane care nu beneficiază  de muzee importante, de artă plastică românească. Suntem un fel de misionari ai piesei de artă, în sensul că ne dorim să arătăm arta în afara muzeului, oferind oamenilor posibilitatea să o vadă, să realizeze cât de benefică este înconjurarea de artă”, a spus Alexandru Bâldea, reprezentantul Casei de licitații Artmark. Expoziția cuprinde și numeroase bijuterii, ceasuri și piese de epocă.
    La vernisajul expoziției au participat și oficialitățile locale și județene: primarul Decebal Bacinschi și deputatul Ciprian Nica, un iubitor al operelor de artă. „Mă bucur că ați ales această locație. Ne-ar face mare plăcere să vă găzduim și pe viitor, dacă doriți să reveniți în Focșani. Poate peste câțiva ani de zile, când vom scăpa de datorii, vom putea să achiziționăm „Carul cu boi” al lui Nicolae Grigorescu, pe care să îl expunem la Primărie, pentru că este o operă extraordinar de frumoasă. Ne-ar plăcea ca un număr cât mai mare de cetățeni din municipiul Focșani să vină și să admire această expoziție”, a spus primarul Decebal Bacinschi. „Arta trebuie simțită, trebuie trăită. Avem nevoie de momente din acestea de liniștire, în care să admirăm operele giganților picturii românești”, a spus și deputatul Ciprian Nica. Pânzele expuse vor figura într-o sesiune de licitații a casei Artmark la București, în zilele de 14 și 15 mai.
    Organizatorii vă așteaptă pe tot parcursul zilei de astăzi, expoziția fiind deschisă între orele 10.00 – 21.00, iar intrarea este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?