Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Creşte venitul minim garantat


   Venitul minim garantat va fi majorat în medie cu 8,5% din luna iulie și cu 4,5% de la 1 ianuarie 2014, efortul bugetar pentru aplicarea acestei creșteri și pentru majorarea alocației de susținere a familiei fiind estimată pentru al doilea semestru din 2013 la circa 200 milioane de lei. Alocația pentru susținerea familiei va fi majorată într-o singur tranșă.
    Suma necesară majorării ajutoarelor sociale va fi asigurată din taxarea producătorii de energie pentru veniturile suplimentare obținute de aceștia în urma liberalizării prețurilor. „Va avea loc un proces de liberalizare graduală a prețurilor în sectorul energetic, iar cea mai eficientă metodă de protejare a consumatorului vulnerabil este această majorare a sprijinului social”, a declarat agenției MEDIAFAX ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. El a arătat că Guvernul a discutat deja pe această temă cu Fondul Monetar Internațional.
    Premierul Victor Ponta a anunțat anterior că Guvernul va majora cuantumul ajutoarelor sociale, începând cu 1 iulie, pentru a compensa creșterea prețurilor la energie. El a precizat că suma venitului minim garantat va crește în medie cu 13%, în două tranșe, iar alocația de susținere a familiei va fi majorată în medie cu 30%.
    În luna februarie, Ministerul Muncii, Familiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care propune reglementarea măsurilor speciale destinate beneficiarilor de ajutor social și de alocație pentru susținerea familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de eliminarea tarifului social la energie electrică și creșterea prețului la energie electrică și gaze naturale.
    Proiectul de act normativ propune instituirea ajutorului suplimentar pentru energie electrică și gaze naturale pentru beneficiarii ajutorului social și ai alocației pentru susținerea familiei, diferențiat în funcție de veniturile familiei/persoanei singure, respectiv 23 de lei pentru beneficiarii ajutorului social și ai alocației pentru susținerea familiei care au venituri pe membru de familie de până la 200 lei și 18 lei pentru beneficiarii alocației pentru susținerea familiei care au venituri pe membru de familie cuprinse între 201 și 370 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?