Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

GALERIE FOTO: Pompierii au verificat bisericile şi i-au instruit pe preoţi


   Pompierii au verificat bisericile din județ, ei vrând să se asigure că în această perioadă, în care lăcașurile de cult vor fi aglomerate, nu vor fi chemați să stingă  niciun incendiu. De asemenea, controale au fost efectuate și în unități turistice și de agrement, unități comerciale și spații cu aflux mare de persoane. Scopul acestor acțiuni l-a reprezentat prevenirea și înlăturarea stărilor de pericol, a cauzelor potențiale de incendiu și a neregulilor în respectarea normelor și normativelor în vigoare.
   Pe lângă identificarea și înlăturarea problemelor găsite, pompierii  i-au instruit pe preoți, astfel încât aceștia să știe ce au de făcut ca să prevină o situație nedorită. „De asemenea, inspectorii de prevenire vor fi prezenți la slujbele organizate în Săptămâna Patimilor și în Noaptea de Înviere la diferite lăcașuri de cult pentru acțiuni de supraveghere a respectării măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor și de asigurare a intervenției operative în cazul producerii unor eventuale situații de urgență, la unitățile de cult și ansamblurile mănăstirești cu afluență mare de credincioși”, a spus locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU.
    Pompierii spun că în lăcașuri de cult nu trebuie să intre mai multe persoane decât capacitatea acestora, iar ușile trebuie ținute deschise. În cazul în care numărul credincioșilor este prea mare, pompierii recomandă ca slujbele să se facă în aer liber.
   De asemenea, lăcașurile de cult trebuie să fie dotate cu stingătoare, iar instalațiile electrice și sistemele de preparat și încălzit hrană trebuie întreținute și exploatate în bune condiții, fără improvizații ori defecțiuni. Lumânările aprinse trebuie să fie puse în locuri special amenajate, iar autoturismele trebuie să fie parcate în așa fel încât să nu blocheze căile de acces pentru mașinile pompierilor, în cazul unui incendiu.
    În următoarele zile, reprezentanții Inspecției de Prevenire din cadrul ISU vor organiza puncte mobile de informare preventivă în zonele unde se așteaptă aglomerări de persoane, dar și în locurile special amenajate pentru organizarea grătarelor în aer liber. Astfel, vor fi distribuite materiale informative cu principalele tipuri de risc generatoare de situații de urgență, cu recomandări de comportare în astfel de situații, activitatea fiind desfășurată în cooperare cu serviciile voluntare pentru situații de urgență din localitățile unde sunt subunități de intervenție.
    „Întrucât foarte mulți cetățeni aleg să-și petreacă zilele libere în mijlocul naturii, la un grătar sau în jurul unui foc de tabără, există riscul producerii unor incendii ce pot afecta fondul forestier în cazul în care focul este scăpat de sub control. Pentru a preîntâmpina astfel de evenimente, ce se pot solda cu urmări grave, reamintim că pregătirea focului pentru prepararea hranei se va face doar în locuri special amenajate, respectând regulile de prevenire a incendiilor, prin efectuarea acestor activități cât mai departe de vegetația uscată și în nici un caz pe timp de vânt puternic. Nu lăsați copiii să se joace cu focul și nu-l lăsați nesupravegheat, iar înainte de a pleca din locul unde ați petrecut stingeți cu apă focul, cărbunii încinși sau jarul. Anunțați imediat orice incendiu pe care îl observați la numărul unic pentru apeluri de urgență 112! „, a adăugat locotenent Duță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?