Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

GALERIE FOTO: În spatele blocurilor cu 10 etaje de pe Bulevardul Unirii: parcări aglomerate, mizerie şi zgomot


   Bulevardul Unirii, de la Sala Polivalentă, până la intersecția cu Strada „Mr. Gh. Pastia”, este plin de gropi. Peste tot se lucrează, iar oamenii sunt nevoiți să se deplaseze pe stradă. Locatarii sunt nemulțumiți și de faptul că boschetarii și câinii vagabonzi devin din ce în ce mai agresivi, așa că cer autorităților să ia măsuri. 
   Am continuat ieri „plimbarea” pe Bulevardul Unirii din Focșani, pornind de la Sala Polivalentă, până la intersecția cu Strada „Mr. Gh. Pastia”. În această zonă,  peisajul este dominat de șanțurile adânci săpate pentru introducerea conductelor mari de termoficare. Bulevardul este un șantier deschis: excavatoare și zeci de muncitori roiesc în jurul șanțului imens, pe trotuare se circulă în șir indian, cu grijă, să nu se surpe „malul”; stația de autobuz de la Capelă a rămas jumătate; pietonii circulă și pe stradă, trotuarul fiind tot o groapă. Zgomot, agitație și aglomerație la bulevard.
   În spatele blocurilor, atmosfera este cu o notă mai liniștită, cu toate că și aici utilajele scormonesc spațiul public pentru introducerea acelorași rețele de termoficare. Blocurile înalte, de 10 etaje, sunt martorii tăcuți ai acestei agitații muncitorești. Multe au fațadele refăcute, iar unii locatari și-au înfrumusețat aspectul ferestrelor, construind mici terase din lemn. În această zonă, blocurile au fost date în folosință la mijlocul anilor 1970, așa încât structura imobilelor a rămas cea veche. În scările de bloc în care am intrat se respiră un aer de vechi, bătrânesc. Într-una dintre ele, deși la ușa de la intrare era postat un anunț cu „Păstrați curățenia!”, înăuntru, sub cutiile poștale, într-un colț, o cutie de carton care ar fi trebuit să servească pe post de coș de gunoi era înconjurată de fel de fel de hârtii și ambalaje. 
   Curățenia nu este un punct forte al focșănenilor de la blocurile de 10 etaje. Acest fapt ne este confirmat și de domnul Mirodone Postolache, zâmbitor și binevoitor, pe care l-am găsit lângă Dacia sa albă, în „incintă”. „Este mare aglomerație și mizerie. Când sunt mulți locatari, cum sunt aici, la 10 etaje, fiecare se gândește că trebuie să fie curat pe proprietatea lui, în apartament, restul nu interesează. Ca să trăim bine, trebuie să conștientizăm că suntem nu numai proprietari, ci și co-proprietari și trebuie să avem grijă și de spațiile comune”, ne-a spus domnul Mirodone. 
   Lipsa curățeniei este una dintre problemele din zonă, dar mai sunt și altele, ne mărturisește acesta. În primul rând, este mare criză de locuri de parcare, fiind o zonă centrală. „Dintotdeauna au fost probleme cu parcarea. Zona este foarte aglomerată. Sunt locatarii de la blocurile de 10 etaje, cu mașini, apoi, fiind zonă centrală, vin și cei din altă parte, din tot județul, fie la Casa de Pensii, fie la firmele de coletărie din zonă și se aglomerează parcarea”, ne-a mai zis Mirodone Postolache, care locuiește pe Bulevardul Unirii din anul 1979, când s-a dat în folosință blocul. 
   Cât privește locuri de joacă pentru copii, nici nu poate fi vorba de așa ceva în spatele blocurilor gri, unde este o aglomerație de nedescris. În trecut, aici exista un părculeț pentru copii, își amintește domnul Mirodone, arătându-ne terenul pe care excavau ieri de zor muncitorii. Între timp, părculețul a devenit parcare, iar apoi, pentru că pe dedesubt trec rețelele de termoficare, s-a săpat în fiecare an, așa încât nici de spațiu verde nu poate fi vorba.      
La Capelă, noaptea e zgomot și „debandadă”
   Domnul Mirodone, care locuiește la etajul 8, cu vedere la bulevard, deasupra stației de la Capelă, este nemulțumit și de zgomotul din timpul nopții și de neimplicarea autorităților la „liniștirea” turbulenților. „În stația de taxi de la Capelă e debandadă. Taximetriștii dau muzica tare, mai sunt mașini care opresc în stație, cu boxele date la maxim, toată noaptea. Mașina Poliției trece, dar nu oprește să le spună nimic. Poliția trebuie să își facă datoria. Nici nu știi de unde să îl iei pe polițistul de proximitate, nu există niciun număr de telefon afișat în scară, unde poate fi sunat în astfel de situații”, a mai spus Mirodone Paraschiv.
    O vecină de-a sa, la fel de nemulțumită de condițiile din zonă, ne-a spus că: „taxele sunt pentru centru, dar când plouă este noroi peste tot. De 30 de ani, de când locuiesc aici, nu a fost niciodată frumos, mereu a mai apărut câte o groapă. Sperăm să se îmbunătățească lucrurile”, ni s-a destăinuit Olivia Coman.  
„Câinii și oamenii străzii ne agasează!”
   O altă mare problemă cu care se confruntă oamenii din această zonă sunt câinii maidanezi și persoanele fără adăpost, care scormonesc prin tomberoanele de gunoi. Locatarii se tem că patrupedele, dar și boschetarii le pot pune sănătatea și chiar viața în pericol. „Cea mai mare problemă, pe care vreau să o subliniați, sunt câinii, care  sunt foarte agresivi. Vara mai e cum mai e, că au de mâncare, dar iarna va fi mai rău. Ne este teamă pentru copii, când ies la joacă. Pe unul l-a alergat un câine, s-a speriat copilul. Este o problemă veche și binecunoscută, ar trebui să se facă ceva. O altă mare problemă sunt persoanele fără adăpost, care pur și simplu ne agasează. Sunt foarte mulți, cred că sunt organizați în bande. O să ajungem să ne și dea în cap într-o zi”, ne-a spus Ana Vasiliu, care era în fața blocului, împreună cu nepoțica. Focșăneanca a spus că speră ca până la iarnă să se încheie săpăturile care înconjoară blocurile și să se repare zona din jurul imobilului. 
 
   Săptămâna viitoare vom continua cu episodul patru de pe Bulevardul Unirii. Dacă aveți reclamații sau sugestii referitoare la strada pe care locuiți, puteți să ne contactați pe adresa redacției sau pe forumul ziarului și vom ajunge și pe strada voastră!

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?