Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Transport gratuit la petrecerea câmpenească organizată de PSD în Crângul Petreşti


   Președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, organizează pentru vrânceni în Crângul Petrești, în ziua de 1 mai, o petrecere cu spectacole și multă voie bună, cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii. 
Ro-Mania, Adriana Antoni, Jan de la Craiova și Akcent vor cânta pentru vrânceni în data de 1 mai. Prezentatorul spectacolului va fi Octavian Ursulescu. De asemenea, în Crângul Petrești va fi amplasat un parc de distracții atât pentru copii cât și pentru adulți. Pentru că în acest an această sărbătoare a muncii pică în Săptămâna Patimilor, social democrații vrânceni au invitat în Crâng mai mulți meșteri populari care vor prezenta tradiții și obiceiuri specifice sărbătorii Învierii Domnului, din care nu va lipsi încondeiatul ouălor. Pentru focșănenii care vor petrece Ziua Muncii în Crângul Petrești, municipalitatea va pune la dispoziție transport gratuit. 
   În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat 1 mai Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. În România această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, de 1 mai, autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde, coloanele de muncitori în ținute festive fiind nevoite să scandeze lozinci și să poarte pancarte uriașe. După 1990, importanța propagandistică a zilei a dispărut, dar oamenii se bucură de acest eveniment sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte, delectându-se cu mici și bere.
   În tradiția populară ziua de 1 mai este cunoscută și ca „Ziua pelinului”. De asemenea, 1 Mai semnifică în tradiția populară și începutul verii și mai este cunoscută drept sărbătoarea de Armindeni, care provine de la numele profetului Ieremia din calendarul creștin. Armindeniul este de fapt o ramură verde sau un pom curățat de crengi până aproape de vârf și împodobit cu flori și spice de grâu, simbolizând un vechi zeu al vegetației, care proteja recoltele și animalele. Acesta se aduce din pădure cu o zi înainte, iar de 1 Mai se pune în fața casei, unde se va lăsa până la seceriș. Din lemnul Armindeniului se face foc pentru a se coace pâine din grâul nou.

17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?