Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Procesiunea copiilor pe străzile Adjudului


   Un grup de creștini, majoritatea copii, a făcut sâmbătă o scurtă procesiune pe artera principală a Adjudului. Cu icoane și ramuri de salcie sfințite, însoțiți de preoții din protopopiatul orașului de pe malul Trotușului, credincioșii au plecat din Biserica cu hramul „Cuvioasa Parascheva” situată în partea de Nord a orașului și s-au oprit la marginea localității, la Bise-rica cu hramul „Buna Vestire”, cu icoane și ramuri de salcie sfințite.
   Procesiunea, deosebit de emoționantă pentru creștini, a dorit să reamintească tuturor de momentul intrării lui Iisus Hristos în Ierusalim sau sărbătoarea Floriilor, când Mântuitorul călare pe asin a intrat în orașul în care urma să fie răstignit. „Biserica este cea care sărbătorește reactualizând, rememorând trăirea Întemeietorului creștinismului, care este Hristos Domnul, așa cum în urmă cu aproape 2000 de ani Mântuitorul Hristos parcurge distanța din Betania până în Ierusalim, intră în capitala Å¢ării Sfinte călare pe mânz de asin, însoțit de ucenicii săi, care-l urmau pentru credința pe care o aveau față de Dumnezeu Hristos. Dar nu în ultimul rând, era însoțit de cel pe care Mântuitorul Hristos îl înviase din morți și vestea aceasta ajunsese până la Ierusalim. Åži nu era însoțit doar de mulțime mare de oameni, era așteptat la porțile Ierusalimului cu bucurie, cu crengi de fenic, cu flori așteptând venirea Mântuitorului în cetatea lor. Același lucru îl facem și noi astăzi, pentru prima oară după regimul comunist în orașul Adjud, când purcedem la pelerinaj la fel ca Sfinții Apostoli și prin creștini îl mărturisim pe Hristos. Am avut înainte de a începe Sfânta Slujbă un moment de reținere gândind că în Adjud sunt prea puțini creștini care mărturisesc pe Iisus Hristos, cu toate că petrecerile lumești sunt în toi, pe terenul de sport e mai multă lume, Iată că dumneavoastră ați lăsat grijile lumești, ați venit aici să-l închinați pe Hristos, ceea ce vom face astăzi în călătoria noastră”, a spus credincioșilor preotul Ion Ciobotea, protopopul Protoieriei Adjud.
   Procesiunea a precedat unei slujbe de sfințire a ramurilor de salcie purtate de credincioși și citirea Acatistului Mântuitorului Hristos, rugăciuni la care au participat toți pelerinii. După binecuvântările făcute de cei șapte preoți prezenți, în frunte cu icoana Intrării Domnului Iisus în Ierusalim, mulțimea a pornit de la Biserica „Cuvioasa Parascheva” către cea cu hramul „Buna Vestire”. Pe tot parcursul drumului s-au cântat colindele Floriilor, cântări bisericești specifice acestei sărbători. Preoții au făcut câteva opriri la monumentul închinat Eroilor neamului și la bisericile întâlnite pe parcurs.
   Din sufletele copiilor și ale preoților răsuna „Cu noi este Dumnezeu”, iar toți cei întâlniți în cale au primit crengi sfințite de salcie. „Este o inițiativă aleasă, binevenită și așteptată de foarte multă vreme. Ne aflăm aici din două motive: primul pentru că suntem creștini ortodocși și al doilea pentru că facem parte din familia preotului Fusaru”, ne-a declarat Pupuica Fusaru. Acesta nu este singurul eveniment religios. Tot sâmbătă a avut loc concursul „Bucuria de a fi creștin” din cadrul proiectului „Hristos Împărtășește”. Acesta a avut trei secțiuni: muzică, poezie și eseuri pe teme religioase.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?