Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO și GALERIE FOTO: Marian Oprişan a fost ales vicepreşedinte al PSD pentru regiunea Sud-Est





   Președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, a fost ales sâmbătă, vicepreședinte al Partidului Social Democrat pentru Regiunea Sud – Est, cuprinzând județele Vrancea, Brăila, Buzău, Galați, Tulcea și Constanța.  Contracandidații săi au fost primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, și președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu. Marian Oprișan a declarat că prioritățile sale sunt dezvoltarea economică a regiunii și îmbunătățirea vieții cetățenilor. Totodată, Marian Oprișan vrea să schimbe imaginea președinților de Consilii Județene, care sunt numiți, pe nedrept, baroni. Victor Ponta a fost reconfirmat președinte al partidului, iar Liviu Dragnea a fost ales președinte executiv al PSD. 
   Marian Oprișan a fost ales, sâmbătă, vicepreședinte al PSD pentru regiunea Sud-Est, acesta obținând cele mai multe voturi din partea delegaților din județele Vrancea, Buzău, Brăila, Galați, Constanța și Tulcea. De fapt, bătălia cea mai importantă de la Congres s-a dat între Marian Oprișan și Nicușor Constantinescu pentru postul de vicepreședinte al regiunii Sud – Est. Aceasta este a doua mare luptă politică pe care Constantinescu o pierde în fața lui Marian Oprișan, după ce a pierdut recent și cursa pentru șefia Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, funcție adjudecată de liderul social democrat vrâncean.
   Vicepreședintele social-democrat pentru regiunea Sud – Est, Marian Oprișan, le-a mulțumit sâmbătă, la finalul Congresului partidului, celor care i-au acordat votul și le-a promis că va avea o abordare profesională care să ducă la dezvoltarea regiunii și la prosperitatea cetățenilor. „Eu le mulțumesc din suflet vrâncenilor mei pentru sprijin și constănțenilor și tulcenilor și gălățenilor și brăilenilor și buzoienilor, pentru că împreună putem să facem lucruri foarte bune pentru județele și comunitățile pe care le guvernăm în regiunea Sud – Est. Vreau să le mulțumesc celor care m-au susținut. Vreau să aibă convingerea că, în cel mai scurt timp, modul în care privesc lucrurile și în care PSD va face politică în regiunea de Sud – Est va fi unul cu totul nou, o abordare profesională care să ducă la dezvoltarea regiunii și la prosperitatea cetățenilor din regiune”, a spus Marian Oprișan.
„Nu mă tentează funcțiile, mă interesează ca PSD să facă ceea ce a promis”
   Întrebat dacă dorește să devină guvernator al regiunii de Sud – Est, Marian Oprișan a declarat: „Nu mă tentează funcțiile, mă interesează ca PSD să facă ceea ce a promis românilor. Mă interesează ca partidul nostru să facă mai bine pentru oamenii din România, pentru că așa trebuie să fie logic și normal, nu ceea ce s-a întâmplat cu puterea portocalie în anii trecuți. Orice partid politic care preia puterea are responsabilitatea să facă în așa fel încât cetățenii să trăiască puțin mai bine, nu mai rău”.
   Referitor la bătălia dusă cu Nicușor Constantinescu pentru funcția de vicepreședinte al regiunii de Sud – Est, Marian Oprișan a afirmat că „Nicușor este colegul meu, prietenul meu, dar astăzi eu am câștigat”, arătând că este vorba doar de o competiție internă pe care o câștigă cel mai bun.

„Vreau să schimb imaginea președinților de Consilii Județene”
   Marian Oprișan a mai precizat că vrea să schimbe  imaginea președinților de Consilii Județene, care sunt numiți, pe nedrept, baroni. „Vreau ca cetățenii să se uite cu alți ochi la președinții de Consilii Județene, pentru că statutul de baroni pe care ni l-au conferit unii politicieni la vremea respectivă și pe care, dumneavoastră mass media, l-ați preluat este un statut nedrept și care nu are niciun fel de legi-timitate în activitatea celor care de dimineață până seara muncesc pentru comunitățile lor  și care sunt interfața cetățenilor care trăiesc în județe cu puterea centrală. Cred că, ușor, ușor, o să vă ajutăm să schimbați această percepție despre noi, președinții de Consilii Județene care nu facem altceva decât să fim servitorii cetățenilor pe care îi reprezentăm„, a spus Marian Oprișan. 
Ponta – președinte, Dragnea – președinte executiv
   Victor Ponta a fost reconfirmat, sâmbătă, în funcția de președinte al PSD, în timp ce Liviu Dragnea a fost ales președinte executiv al partidului. Vicepreședinți la nivel național au fost aleși, în ordinea numărului de voturi obținute: Nicolae Bănicioiu, Marian Vanghelie, Titus Corlățean, Dan Nica, Eugen Bejenariu, Constantin Niță, Dan Åžova și Ion Călinoiu.
   Funcțiile de vicepreședinți aleși pe regiuni au fost adjudecate de următorii candidați: Regiunea Nord – Est – Gheorghe Nichita; Regiunea Sud – Est – Marian Oprișan; Regiunea Sud – Mircea Cosma; Regiunea Sud – Vest – Paul Stănescu; Regiunea Vest – Ion Mocioalcă; Regiunea Nord – Vest – Ioan Rus; Regiunea Centru – Mircea Dușa; Regiunea București – Ilfov – Robert Negoiță.
Cele cinci funcții de vicepreședinte din rândul Organizației de femei au fost adjudecate, în ordinea numărului de voturi, de Ecaterina Andronescu, Corina Crețu, Rovana Plumb, Olguța Vasilescu, Gabriela Firea.

Victor Ponta: Îmi doresc o echipă unită și performantă
   Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat sâmbătă, după alegerea noii conduceri a partidului de către Congres, că își dorește o echipă puternică, unită și performantă, alături de care să schimbe în bine viitorul României. „Vreau în egală măsură să le spun celor care nu au câștigat această competiție că îi consider extrem de utili pentru conducerea partidului și că vreau să-mi fie alături în decizii importante”, a afirmat președintele PSD, la finalul Congresului partidului, care a avut loc timp de două zile la Sala Palatului din București. El a adăugat că nu și-ar fi imaginat în urmă cu câțiva ani un congres în care social-democrați să fie atât de uniți. „Cunosc amărăciunea, am trăit-o în această sală, aici, în urmă cu opt ani, dar partidul are nevoie de absolut toată echipa. Îmi doresc o echipă unită și performantă”, a subliniat președintele PSD. 
   Ponta a adăugat că a uitat în discursul susținut la Congresul PSD să precizeze că Guvernul va avea grijă de cultura din România. „Trebuie să avem o guvernare care să aibă mult mai multă grijă de cultura acestei țări, de cultura cultură, dar și de cultura politică. Åži cred că împreună putem să facem acest lucru. Vreau să mulțumesc tuturor pentru aceste două zile excepționale”, a subliniat liderul social-democraților. „De luni, din nou la treabă! Guvernăm România, suntem cel mai puternic, cel mai modern, dornic și dispus partid al României”, a adăugat primul-ministru.
Guvernul trebuie să adopte cadrul legal al regionalizării și descentralizării 
   Congresul PSD a adoptat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, o rezoluție în care se arată că până la sfârșitul anului 2013, Guvernul trebuie să adopte cadrul legal al regionalizării și descentralizării administrative, iar viitoarele regiuni trebuie să aibă toate structurile constituite. PSD aprobă proiectul de regionalizare și descentralizare administrativă a României, propus de Guvernul condus de primul-ministru Victor Ponta și consideră că până la sfârșitul anului 2013 „Guvernul trebuie să adopte cadrul legal al regionalizării și descentralizării administrative, iar viitoarele regiuni trebuie să aibă toate structurile constituite, astfel încât România să fie pregătită să acceseze fondurile nerambursabile prevăzute la nivelul Uniunii Europene pentru noul exercițiu financiar 2014-2020”, se menționează în rezoluția respectivă. 
   De asemenea, în această rezoluție PSD consideră că descentralizarea competențelor de la nivel central către nivelul regional, județean și local trebuie să aibă loc concomitent cu asigurarea integrală a resurselor necesare exercitării acestor competențe. PSD consideră că regionalizarea și descentralizarea administrativă a României sunt reforme necesare pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni și asigurarea unei dezvoltări echilibrate a României, reducerea birocrației și simplificarea sistemului administrativ din perspectiva cetățeanului, faci-litarea asocierii între unitățile administrativ-teritoriale pentru proiecte comune, creșterea absorbției fondurilor europene și dezvoltarea rurală la nivel regional. 
   Referindu-se la modificarea Constituției, președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, la Congresul PSD, că revizuirea legii fundamentale nu trebuie făcută cu gândul la persoane, pentru că s-a dovedit că aceasta nu e totdeauna pentru cine se pregătește, ci trebuie eliminate posibilitățile de abuz. „Cred foarte mult că trebuie să schimbăm o Constituție care și-a schimbat limitele pentru ca niciun viitor președinte să nu poată să mai abuzeze de această Constituție așa cum a făcut Traian Băsescu. Cred că avem datoria să modificăm Constituția fără să ne gândim la persoane, s-a dovedit în alte dăți că nu e totdeauna pentru cine se pregătește. Important este ca acest proces să-l facem deschis și să-l facem cu gândul la a nu mai repeta greșelile care ne-au afectat în ultimii ani”, a susținut Ponta, în fața delegaților de la Congresul PSD.
Ponta: Îmi doresc ca PSD să conducă România în 2018
   Președintele PSD, Victor Ponta, a spus că își dorește ca PSD să conducă România în 2018, la 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, dar și în 2019, când țara noastră va avea președinția Uniunii Europene. El a menționat că vrea ca PSD să fie primul partid care câștigă și guvernează două cicluri electorale. „Am încredere că putem să învățăm din propriile noastre erori, că putem să știm să nu mai facem exact aceleași greșeli pentru care PDL a fost sancționat, cred că putem să ne combatem singuri propria tendință spre aroganță sau propria corupție”, a arătat liderul PSD. 
   Social-democratul a afirmat că își dorește ca partidul pe care îl conduce să fie „peștele cel mai mare și mai rapid”. „Cred cu adevărat în ceea ce un mare economist spunea, schimbarea fundamentală a omenirii se referă la regula care a funcționat multe mii de ani – peștele mai mare îl înghițea pe peștele mai mic. Acum peștele mai rapid îl înghite pe cel mai lent. Eu vreau să fim peștele cel mai mare și mai rapid”, a subliniat președintele PSD.
UNPR va fuziona cu PSD
   Congresul PSD a adoptat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, o rezoluție prin care mandatează CExN al partidului să elaboreze și să încheie un Protocol de colaborare între PSD și UNPR și să inițieze procedurile privind fuziunea dintre cele două partide. Rezoluția a fost adoptată având în vedere faptul că PSD și UNPR sunt deja parteneri în Alianța de Centru Stânga (ACS), că există o opțiune comună a celor două partide pentru valorile social democrației, „multiple elemente de convergență” între programele politice, economice și sociale și „un deplin consens asupra unor obiective de interes național”, precum și relații de colaborare, cooperare și sprijin reciproc în cadrul Parlamentului României, la nivelul Guvernului, precum și în cadrul administrației locale.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?