Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Profesorii deprimaţi refuză consilierea pentru a nu fi stigmatizaţi


   Ultimele două tragedii, în care au fost implicate două cadre didactice, îngrijorează conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea. Inspectorul școlar general Vasilica Zaharia este de părere că s-a ajuns în această situație delicată, întrucât a devenit tot mai greu să trimiți un cadru didactic la consiliere de specialitate. Dascălii se simt ofensați dacă li se cere să-și facă un astfel de control, iar unii, copleșiți de greutățile zilnice, încep să-și piardă răbdarea, să aibă un comportament inadecvat și, din păcate, chiar să își pună capăt zilelor. „A fost, o perioadă, obligatorie această testare, dar probabil ar fi necesare cabinete de consiliere. Eu mă gândesc ca aceste cabinete să aibă și activitate pentru adulți, cadre didactice și părinți. Ele pot face astfel de programe, numai că este dificil totuși. Un coleg la care nu sesizezi niciun fel de comportamnet diferit sau anormal, să îl trimiți către un cabinet de consiliere… Practic nu ai suportul pe care să te bazezi. Este dificil să îi spui unui om că trebuie să meargă la un cabinet de consiliere. Pe ce motiv?”, spune inspectorul școlar general.
   De cealaltă parte, și cadrele didactice ar trebui să dea dovadă de mai multă înțelegere față de colegii cu anumite devieri de comportament. Profesorii ar trebui să se ajute mai mult între ei, pentru că în caz contrar se poate ajunge la tragedii, pe care nimeni nu și le dorește. „Colectivele poate ar fi bine să încerce să afle problemele prin care trec acei colegi care au astfel de ieșiri de moment. Unii depășesc mai greu, alții mai ușor problemele. Unii se interiorizează, alții reușesc să treacă prin momentele respective prin faptul că povestesc celor din jur prin ce trec”, a adăugat Vasilica Zaharia. 
   Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională din Vrancea este o instituție deschisă pentru toate cadrele didactice care au nevoie de consiliere sau sprijin de specialitate. Cu toată deschiderea, există puține cadre didactice care au curaj să își spună problemele sau să ceară ajutor, din teama de a nu fi etichetate. Oficialii ISJ speră totuși ca incidentele deosebit de grave care s-au produs în ultima perioadă, în care două cadre didactice și-au pus capăt zilelor, să nu se mai repete, iar cadrele didactice să tragă învățăminte. 

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?