Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Alegeri pentru conducerea celui mai mare proprietar de pădure din Vrancea


   Oamenii de la Tulnici vor decide duminică cine va fi președintele celei mai bogate, pe hârtie, Obști din Vrancea. Alegerile au loc într-o atmosferă tensionată după ce de aproape un an a expirat mandatul fostei conduceri în frunte cu Alin Olteanu, iar activitatea la Obște este blocată. Bilanțul pedelist la conducerea Obștii de Moșneni este falimentar, cu pierderi de peste 733 mii lei în 2011 (adică peste 7 miliarde lei vechi) și afaceri dubioase cu fondurile europene pentru pășuni în 2012, motiv pentru ca președintele Obștii Tulnici, Alin Olteanu, să fie cercetat pentru delapidare, complicitate la fals și evaziune fiscală.  Obștenii vor trebui să decidă dacă au mândrie și aleg un om capabil să conducă cel mai mare proprietar privat de pădure din Vrancea sau dacă vor crede minciunile pedeliștilor și clicii de afaceriști care s-au îmbogățit din lemnul Obștii.
   Oamenii din Tulnici vor decide, duminică, cine va fi președintele celei mai bogate Obști din Vrancea. Obștea de Moșneni are peste 14 mii hectare de pădure, cel mai mare proprietar privat de fond forestier din județ. Însă această bogăție este doar pe hârtie pentru că cifrele spun altceva. Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, pierderile în 2011 ale Obștii au depășit 7 miliarde lei vechi.    În plus, procurorii vrânceni îl cercetează pe președintele Obștii Tulnici, Alin Olteanu, pentru delapidare, complicitate la fals și evaziune fiscală. Potrivit procurorilor, în urma verificării documentelor, conducerea Obștii a încheiat contracte cu mai multe societăți comerciale în perioada 1 septembrie 2011-31 mai 2012, în valoare totală de 1.019.200 lei (peste 10 miliarde lei vechi). Aceste societăți aparțin unor membri ai Consiliului de Administrație (CA) al Obștii de Moșneni Tulnici și familiilor acestora. Anchetatorii spun că, în urma verificărilor, a reieșit că societățile respective, în baza unor facturi false, ar fi încasat sume considerabile deși nu au făcut lucrările în teren. Verificările efectuate în dosarul fraudării Obștii de Moșneni Tulnici au scos la iveală modul în care firmele pedeliștilor din comună au căpușat cel mai mare proprietar de pădure din Vrancea. Anchetatorii au descoperit că firmele au facturat fictiv mii de ore de muncă la lucrările de curățenie a pășunilor, lucrări plătite din bani europeni. În aceste condiții nici nu este de mirare că Obștea de Moșneni are pierderi de miliarde în timp ce sporesc vilele și gipanele aface-riștilor din Consiliul de Administrație. 
   Situația economică dezastruoasă de la Obștea de Moșneni nu l-a împiedicat însă pe Alin Olteanu să mai candideze o dată pentru funcția de președinte. Ceilalți candidați la funcția de preșe-dinte sunt Valentin Ionescu și Fănică Å¢îrdea. 
   Tot duminică, obștenii vor alege viitorul șef al Ocolului Silvic Privat. Deși pedeliștii au încercat desființarea acestui Ocol al Obștii, șeful de Ocol Costel Nicoară a reușit în instanțele de judecată să blocheze hotărârile ilegale și să mențină funcțională această entitate silvică înființată pentru a administra pădurile din Tulnici. Pentru funcția de șef al Ocolului Silvic va candida Costel Nicoară, contracandidații acestuia fiind Gabriel Burghelea și Ion Buture. 
Nicoară a câștigat și la Tribunalul Sibiu
   Alegerile au loc într-o atmosferă tensio-nată după ce de aproape un an a expirat mandatul fostei conduceri în frunte cu Alin Olteanu, iar activitatea la Obște este blocată. Mai mult, Costel Nicoară a câștigat la Tribunalul Sibiu încă un proces cu Obștea Tulnici. În 24 aprilie 2012, acesta a contestat în instanță Hotărârea numărul 20 din 22 aprilie 2012 a Adunării Generale a Obștii de Moșneni Tulnici prin care era numită noua conducere  și se dorea modificarea statutului și a modului în care să fie convocată Adunarea Generală. Instanța de fond, respectiv Judecătoria Focșani, a dat câștig de cauză lui Nicoară și a decis „anularea hotărârii nr. 20/2012 din 22.04.2012”.
   Reprezentanții Obștii au declarat recurs și au solicitat de asemenea și strămutarea dosarului de la Tribunalul Vrancea. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis ca dosarul să fie judecat de către judecătorii de la Tribunalul Sibiu. Cauza a fost soluționată joi, iar recursul formulat în cauză și cererile de intervenție în interesul recurentei, respinse. „Respinge recursul declarat de recurenta Obștea de Moșneni Tulnici județul Vrancea . Respinge în fond cererea de intervenție în interesul recurentei formulată de Bulimej Vasile, Tutuinau Iorguț , Caba Nicu, Danțiș Catinca”, se arată în soluția care este irevocabilă. Astfel, Obștea funcționează după vechiul statut adoptat la înființarea acesteia. 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?