Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Prima plăcuţă cu cod QR, ”lipită” ieri pe borna de hotar din Piaţa Unirii


   În Piața Unirii din Focșani a fost inaugurată ieri prima plăcuță cu cod QR de pe un monument istoric, chiar în ziua în care s-a sărbătorit Ziua mondială a monumentelor și a siturilor arheologice. Plăcuța a fost amplasată pe borna de hotar din Piața Unirii. Acțiunea a avut loc în cadrul proiectului „Cultura și Patrimoniul Național Vrancea în mediul online  – Google Maps – QR”, inițiat de Asociația Potpourri Focșani și Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Vrancea, alături de Comunitatea Editorilor Google Map Maker România și comunitatea bloggerilor vrânceni, în ianuarie 2013.  „Mă bucur că reușim să implementăm aceste lucruri și în cultura și istoria județului și orașului nostru. Sunt convins că cei care ne vor vizita nu vor mai avea nevoie de ghizi, care sunt destul de puțini în orașul nostru. Felicit inițiatorii acestui proiect”, a spus viceprimarul Tudorel Trofin, prezent la acțiune. 250 de monumente istorice din Vrancea vor avea o astfel de plăcuță cu cod QR. Următoarele plăcuțe QR sunt pregătite pentru Piața Unirii, la obiectivele: Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, care împlinește 351 de ani în acest an și Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia”. 
    Cristian Florea, tânărul de la care a pornit această idee, a explicat și modalitatea de utilizare a plăcuței. Este simplu: trebuie doar să dețineți un telefon „inteligent”, Iphone sau un telefon Android, să descărcați o aplicație de scanare a codului și, apropiind telefonul de plăcuța QR, să scanați codul și apoi veți primi pe telefon informații complete despre monument, în trei limbi: română, engleză și franceză. Traducerea textului a fost realizată, în mod voluntar, de elevii clubului de patrimoniu de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani. „Proiectul codului QR a pornit de la o idee a colegului Florea Cristian din blogosfera Vrancea. Codul QR reprezintă o punte de legătură  între online și offline. Noi, din offline, prin intermediul acestui cod QR, avem posibilitatea de a ne informa din online despre istoria unui monument. Acest proiect se adresează în egală măsură turiștilor, cât și locuitorilor din județul Vrancea. Aș dori ca și noi focșănenii, să cunoaștem istoria monumentelor”, a spus Tudor Bezea, membru fondator al Asociației Potpourri Focșani, care a mulțumit partenerilor în acest proiect.
    Scriitorul și istoricul Petre Abeaboeru a făcut o scurtă descriere a istoriei monumentului. „Ne aflăm exact pe locul pe care trecea gârla de hotar, Milcovul. În arhivele de la Focșani am descoperit că primarul orașului, Orleanu, la 1885, din dorința de a unifica localitatea Cîmpineanca cu Focșaniul,  scoate toată populația Focșaniului, de la Vâlcele și până la ieșirea orașului, în Bahne, și astupă această gârlă. S-a astupat această gârlă și au dispărut semnele vechiului hotar dintre cele două țări, o motivație fiind și că atunci când ploua prea tare inunda orașul. De-a lungul acestei gârle de hotar erau cărărui, unde patrulau oștenii. Propun ca elevii unui liceu din Focșani să facă un marcaj de-a lungul liniei „pe aici a trecut Milcovul”  și astfel curioșii ar putea să vadă pe unde a trecut cu adevărat Milcovul”, a spus acesta.
    Proiectul se bucură și de susținerea Google și a suscitat interes la nivel național, printre celelalte județe, care doresc, la rândul lor, să-l implementeze.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?