Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Pedepse mai mari pentru evazionişti


   Din ce în ce mai multe persoane ajung în fața instanței de judecată, fiind acuzate de evaziune fiscală. Nu este vorba numai despre persoane care sunt administratore de societăți, ci și de persoane fizice care au colectat fier vechi, l-au predat la puncte de colectare a deșeurilor, au obținut venituri, dar nu au plătit impozite la stat. 
   Este și cazul lui Nicolae M., de 21 de ani, din Coțofănești, județul Bacău, care pe parcursul anului 2010 a dus la Remat 15.279 kilograme de fier, în valoare de 20.300 de lei, sumă care ar fi trebuit impozitată cu 3.248 de lei. Ieri, în fața instanței de judecată, acesta a preferat să recunoască fapta pentru a obține o pedeapsă redusă. Avocatul său a solicitat instanței de judecată achitarea clientului, pe motiv că fapta sa nu prezintă gradul de pericol social al unei infracțiuni.
   Solicitarea sa a fost atacată de procuror, care a susținut că în momentul în care recunoști fapta nu poți solicita achitarea. Mai mult decât atât, reprezentantul Ministerului Public a ținut să amintească faptul că Legea Evaziunii Fiscale a fost modificată, iar pedepsele sunt mult mai drastice. În cele din urmă, Nicolae a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare.
   De la începutul anului și până în prezent, 20 de dosare având ca obiect evaziunea fiscală au intrat pe rolul Tribunalului Vrancea, potrivit Portalului Instanțelor de Judecată. Legea pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale a fost modificată din 19 martie, iar în 22 martie au intrat în vigoare noile prevederi care aduc pedepse mai aspre pentru evazioniști. Pentru administratorii care distrug sau nu refac documentele de evidență contabilă distruse, sancțiunea nu mai este amenda. Fapta constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la cinci ani. În vechea lege, erau condamnați între șase luni și trei ani de închisoare cei care refuzau nejustificat să prezinte organelor competente documentele și bunurile din patrimoniul firmei. Acum, pedeapsa este închisoare de la un an la șase ani. 
   Pedepse majorate primesc și cei care împiedică intrarea organelor competente în sedii și pe terenuri pentru verificări, la fel și cei care nu plătesc cu rea intenție impozitele sau contribuțiile cu reținere la sursă. În ceea ce privește prejudiciile financiare, mai mari de 100 mii euro, limitele de pedeapsă se majorează cu cinci ani, iar dacă prejudiciul este de 500 mii euro, se majorează cu șapte ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?