Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Libelula este cel mai temut prădător din natură


    Libelulele sunt niște prădători aerieni feroce, iar un nou studiu susține că aceste insecte ar putea fi cei mai eficienți vânători din întregul regn animal, conform unui material preluat de New York Times. Atunci când pornesc la vânătoare, libelulele au o eficiență extraordinară, reușind să-și ucidă prada în 95% din cazuri. De asemenea, apetitul lor este insațiabil. Stacey Combes, care studiază biomecanica zborului de libelulă la Universitatea Harvard, a precizat că a observat odată o libelulă, în laborator, mâncând 30 de muște, una după alta. „Åži ar fi mâncat în continuare dacă ar mai fi avut hrană disponibilă”
   Într-o serie de documente recente, oamenii de știință au scos în evidență caracteristici importante ale sistemului nervos central al libelulelor, caracteristicile ochilor dar și ale aripilor care transformă aceste insecte în niște ucigași atât de eficienți. O echipă de cercetători a determinat faptul că sistemul nervos al libelulei are o capacitate de atenție selectivă aproape umană, putând să se concentreze asupra unei singure prăzi în timp ce zboară printr-un roi de insecte similare, la fel cum un om, la o petrecere, poate fi atent la cuvintele unui prieten, estompând zgomotul de fundal.
   Cercetătorii au identificat un fel de circuit nervos principal compus din 16 neuroni care conectează sistemul nervos central al libelulei la centrul motor pentru zbor aflat în torace. Cu ajutorul acestui circuit neuronal, o libelulă poate urmări o țintă aflată în mișcare, calculează traiectoria necesară pentru a intercepta respectiva țintă și își modifică în mod subtil calea spre țintă, în funcție de mișcările acesteia. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?