Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Drumuri comunale, modernizate cu bani europeni


   Comunele din zona de nord a județului își vor moderniza drumurile locale prin proiecte finanțate de Grupul de Acțiune Locală „Pădurile Dacice”. Patru primării vrâncene, Corbița, Boghești, Tănăsoaia, Ploscuțeni și comuna Brăhășești din Galați au depus proiecte pentru câte 200 mii euro pentru modernizarea unor drumuri comunale importante pentru oamenii din localități. O altă comună, Homocea, a depus un proiect pentru obținerea fondurilor necesare realizării unui Centru de zi la nivelul localității. Grupul de Acțiune Locală „Pădurile Dacice” este realizat în parteneriat cu Consiliul Județean, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, ca o soluție pentru dezvoltarea mediului rural din Vrancea.

  Patru primării din Vrancea, Corbița, Boghești, Tănăsoaia, Ploscuțeni și una din Galați, Brăhășești, vor primi fonduri europene prin GAL-ul „Pădurile Dacice” pentru modernizarea unor drumuri comunale. Sunt primele proiecte care vor fi finanțate prin acest GAL de la semnarea contractului de finanțare la începutul anului. Avantajele pentru primării sunt cu atât mai mari cu cât finanțarea de 200 mii euro pentru fiecare proiect este nerambursabilă în întregime. „Pădurile Dacice” face parte din rețeaua de GAL-uri sprijinită de Consiliul Județean pentru dezvoltarea agriculturii și a satului vrâncean. Este una dintre inițiativele președintelui Marian Oprișan, prima entitate înființată, Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est” fiind un succes în primul an de implementare.
  La Corbița, primăria comunei va moderniza cu fonduri europene drumul comunal 14, între Ocheșești și Buda. Valoarea investiției este de 200 mii euro. „Este o lucrare prin care va fi asfaltat drumul comunal între Ocheșești și Buda, un drum foarte important pentru comunitatea din Corbița. Până acum drumul era rupt mereu de ape, iar acum sperăm să rezolvăm problemele oamenilor. Drumul va fi asfaltat pe o lungime de 1,6 kilometri, vor fi construite și șanțuri de protecție”, a afirmat primarul din Corbița, Emil Tacu.
  La Boghești, autoritățile vor să asfalteze un drum comunal din interiorul localității, spre Chițcani. „Este un drum foarte important pentru oamenii din Boghești, asigură accesul elevilor la școală și în urma discuțiilor cu cetățenii am inițiat acest proiect pentru a obține finanțarea prin GAL. Este un proiect pe măsura 322, cu finanțarea nerambursabilă prin care vom realiza asfaltarea drumului și alte lucrări pentru moder-nizarea lui. Ne ajută foarte mult că, în această perioadă dificilă, avem acest proiect cu finanțare 100% din fonduri europene. Pe viitor vrem să facem și alte proiecte, în special pentru rezolvarea problemelor cu drumurile din comună”, ne-a declarat primarul din Boghești, Sandu Aur.

                  Consiliul Județean, partener la patru GAL-uri

  Derularea proiectelor pentru mo-dernizarea drumurilor comunale, prin măsura 322, este unul dintre obiectivele GAL-ului „Pădurile Dacice” prin care se urmărește îmbunătățirea infrastructurii fizice de bază a teritoriului și a accesului populației rurale la serviciile publice. Una dintre prio-ritățile GAL-ului este creșterea calității vieții locuitorilor și sporirea atractivității teritoriului, iar pentru aceasta este nevoie de infrastructură rutieră cât mai bună. Din Grupul de Acțiune Locală „Pădurile Dacice” fac parte parteneri publici și privați din localitățile Corbița, Boghești, Homocea, Ploscuțeni, Tănăsoaia din județul Vrancea și Brăhășești din județul Galați. Partener în cadrul GAL-ului este Consiliul Județean, avantaj care a permis asigurarea cofinanțării necesare derulării proiectelor inițiate de solicitanți ai loca-lităților din teritoriu. Finanțarea nerambursabilă obținută de GAL-ul „Pădurile Dacice” este de 2,8 milioane euro, prin accesarea măsurii 4.3.1.2. „Funcționarea Grupului de Acțiune Locală, dobândirea de competențe și animarea teritoriului” din cadrul Axei 4: Leader – FEADR.
  Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est”, unde Consiliul Județean este partener, a fost un succes în primul an de implementare. Acest GAL a fost prezentat ca exemplu de bune practici de către Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. În 2012, nu mai puțin de 46 de proiecte au fost contractate de fermierii vrânceni prin Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est”, cu o valoare de 1.082.638 euro. Consiliul Județean mai este partener la GAL-urile „Valea Râmnicului” și Asociația Grup Local de Acțiune pentru Dezvoltarea Durabilă a Fondului de Pescuit din Bazinul Siretului.
Grupurile de Acțiune Locală sunt entități constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat, desemnați dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe privind componența, teritoriul acoperit și care vor putea implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului. Prin aceste forme pot fi accesate fondurile europene nerambursabile acordate pentru dezvoltarea mediului rural. Avantajul este oferit de simplificarea procedurilor și a duratei de evaluare, respectiv aprobarea proiectelor depuse de fermieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?