Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Judo-ul a fost reînviat la Adjud de antrenorul Cristian Ciupitu


   După un an de zile, judo-ul din Adjud are din nou motive de satisfacție. Dispariția fulgerătoare a simbolului care a fost aproape de sportului de pe tatami, antrenorul Ionică Ciupitu, fiul acestuia, Cristian a luat totul de la capăt, a făcut selecții pe plan zonal și a alcătuit o grupă de judoka care, deși nu sunt legitimați la un club anume, au obținut rezultate deosebite la competițiile la care au concurat.
   Prima școală de judo din Adjud a luat ființă în anul 1973, regretatul profesor Io-nică Ciupitu fiind primul om din Adjud care a deschis o secție de judo. „El s-a dedicat și a pus mult suflet în acest sport, aducând pentru clubul din Adjud sute de medalii la campionatele naționale și la turnee internaționale. Cu toate rezultatele obținute și după 38 de ani de activitate sportivă, tatălui meu i s-a adus la cunoștință în anul 2011 că se va restructura ca-tedra de judo din cadrul C.S.Åž Adjud începând cu luna septembrie în urma dispozițiilor Inspectoratului Åžcolar Vrancea, fapt care a dus la îmbolnăvirea de inimă și, ulterior, a urmat și decesul lui, un an mai târziu, pe 7 ianuiarie 2012, chiar de ziua lui onomastică. El a murit cu regretul că după o viață dedicată judo-ului nu a reușit măcar să iasă la pensie, deși mai avea 3 ani și era considerat de către colegii lui ca fiind unul dintre cei mai buni, mai vechi și apreciat antrenor de judo din Moldova. Cu toate acestea nu s-a tinut cont de acest lucru”, a spus fiul lui Ionică Ciupitu, Cristian.
   La 34 de ani, Cristi are planuri mari și vrea să calce pe urmele tatălui său. „Sper ca oamenii de bine din lumea sportului și cei de la Inspectoratul Județean Vrancea vor redeschide în cadrul Clubului Sportiv Åžcolar Adjud una sau două catedre de judo. Practic acest sport de la vârsta de 5 ani și am fost cucerit practic de acest sport la început prin jocuri și mai apoi prin întreceri, concursuri și cantonamentele organizate de club. La vârsta de 19 ani am devenit instructor de judo în urma stagiilor de pregătire și perfecționare organizate la Focșani și Ploiești.Am început să inițiez și antrenez legal copii în anul 2001 când tatăl meu a înființat un club particular de judo, Sakura Adjud, oferindu-mi posibilitatea de a pune în practică cele învățate de-a lungul anilor. Am participat cu copiii la numeroase competiții în țară și în străinătate, obținând locul 1, 2 și 3 cu echipa în 2001-2002 și 2003 în Austria la St. Polten, Graz și Salzburg. În august 2003, din cauza costurilor prea mari datorate chiriei și deplasărilor la competiții, clubul a fost închis, toți judoka fiind legitimați la CSÅž Adjud. Am continuat să antrenez copii alături de tatăl meu până în 2008 când       m-am înscris la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Bacău, din dorința de a preda copiilor acest sport nobil care uneori îți poate salva viața și care dezvoltă atât personalitatea, cât și ca-litatea umană”, spune Cristian Ciupitu, care, în lipsa unei catedre, a fost nevoit să lucreze la o firmă de curierat în Adjud.

            Ajutat de primarul Armencea

    Într-un oraș ca Adjudul, judo-ul a fost cel care a adus nenumărate medalii. Cu sprijinul primarului Constantin Armencea și a directorului de la CSÅž Adjud, Adrian Dumitru, disciplina olimpică numită judo a continuat să trăiască. Din păcate, sportivii adjudeni nu pot concura pentru un club local. „Am fost nevoit să înscriu o parte din copii la Liceul cu Program Sportiv Focșani, prin bunăvoința domnului Stănică Grosu căruia vreau să-i mulțumesc pentru legitimarea copiilor, deoarece eu nu pot participa la competiții oficiale organizate de Federația Româna de Judo, din lipsa catedrei de judo și neavând statut juridic. Anul trecut am obținut rezultate notabile: o medalie de argint la Campionatul Național obținută de Petru Rusu, o medalie de aur cucerită de Alexandru Fruntașu și cinci medalii de bronz la turnee și cupe naționale, obținute de Mircea Iorgu (două medalii), Bianca Cazan, Alin Pavel și Alexandru Fruntașu. Îmi doresc să continui munca începută de tatăl meu și vreau ca în luna septembrie a acestui an să organizez primul memorial în cinstea lui. Mă doare sufletul să văd câtă nedreptate i s-a putut face tatalui meu și vreau să lupt pentru tradiția judo-ului adjudean, dar sper ca autoritățile și persoanele din sport să redeschidă secția de judo și să încurajeze sportul în general”, a mai precizat antrenorul Cristian Ciupitu.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?