Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Primăriile primesc bani din buget printr-un nou program


   Autoritățile locale vor primi bani de la Guvern prin intermediul unui nou program, denumit Programul național de dezvoltare locală, care va fi coordonat doar de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, conform unei ordonanțe de urgență aprobată, miercuri, de Guvern.   Documentul stabilește că fondurile vor fi alocate pe baza unor criterii care vor avea în vedere cel puțin ponderea obiectivelor de investiții aflate în derulare pe fiecare județ, date demografice si administrativ-teritoriale, capacitatea financiară a beneficiarilor.
Finanțarea va fi acordată atât pentru obiective de investiții noi, pentru care nu au fost încheiate contracte și nici nu au fost preluate până în prezent în vreun program de finanțare, cât și pentru obiective de investiții aflate în derulare. Ministerul Dezvoltării va fi cel care analizează propunerile transmise de către consiliile județene și întocmește lista finală a obiectivelor de investiții și sumele alocate acestora în anul în curs, listă care va fi aprobată prin ordin al ministrului.
   Noul program va prelua toate celelalte proiecte finanțate până în prezent prin Programul privind reabilitarea unor obiective locale, Programul de dezvoltare a infrastructurii și a unor baze sportive din spațiul rural, programe multianuale prioritare de mediu si gospodărire a apelor. „În prezent, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și alte autorități publice centrale se derulează mai multe programe de investiții în infrastructura locală cu caracteristici diferite privind eligibilitatea, finanțarea, decontarea și monitorizarea acestora. În cadrul acestor programe de investiții sunt în diferite stadii de execuție obiective pentru care nu s-au asigurat în anii anteriori sursele de finanțare pentru finalizarea acestora, fapt ce nu a contribuit la dezvoltarea echilibrată a infrastructurii locale, împiedicând atingerea standardelor de calitate a vieții pentru comunitățile locale. De aceea, pentru revitalizarea comunelor si a satelor componente ale municipiilor și orașelor este esențial să fie soluționată problema dezvoltării infrastructurii locale. Pentru o utilizare mai eficientă a fondurilor publice este necesară o coordonare și implementare unitară a dezvoltării infrastructurii locale prin integrarea programelor actuale de dezvoltare a infrastructurii în mediul rural și urban”, este explicația pentru înființarea acestui nou program.
   În document se afirmă că actualul cadru legislativ nu asigură suficiente mijloace de intervenție la nivelul autorităților centrale și locale care să sprijine îmbunătățirea infrastructurii, iar amânarea adoptării unor măsuri imediate ar avea consecințe negative în sensul perpetuării lipsei de resurse la dispoziția autorităților publice și accentuarea efectelor negative pe care criza internațională actuală o are asupra domeniilor de activitate economică din România.
   La finalul ședinței de guvern, ministrul pentru Dezvoltare Regională și Administarație Publică, Liviu Dragnea , a susținut că acest nou program nu are legătură cu Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), pentru care își menține decizia de închidere, și că modalitatea de finanțare este una diferită, în sensul în care lucrări din cadrul PNDI erau finanțate și din resurse proprii ale constructorilor cu decontarea ulterioară din partea statului în timp ce noul program va fi finanțat „în limita sumelor aprobate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?