Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Grupuri sanitare insuficiente, îngrămădeală şi mobilier uzat în spitalele din judeţ


   Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) au descoperit numeroase nereguli în spitalele din județ, verificările fiind efectuate în perioada  4-29 martie. La Spitalul Județean de Urgență Focșani, în unele saloane pacienții stau câte doi în pat, iar câteva secții au nevoie urgentă de lucrări de igienizare. „Nu se asigură circuite funcționale corespunzătoare la toate secțiile (Terapie Intensivă, Ortopedie, Urologie, Psihiatrie, Reumatologie, Chirurgie Infantilă, Pneumologie). Secțiile/compartimentele care funcționează în clădirea centrală nu pot asigura structura funcțională în conformitate cu Ord.MS 914/2006 , necesitând lucrări de reamenajare și reabilitare. În acest sens s-a întocmit un studiu de fezabilitate, acesta rămânând în stadiul de proiect datorită lipsei finanțării. (…) De asemenea, secțiile Pneumologie, TBC, Reumatologie, Psihiatrie necesită urgent lucrări de reabilitare și igienizare. Ca mențiune specială, Compartimentul Reumatologie funcționează într-un spațiu total impropriu, în saloane bolnavii stau doi în pat, iar circuitele funcționale  nu pot fi respectate datorită lipsei spatiului”, se arată în raportul de control. Tot din cauza lipsei spațiului, la Spitalul Județean nu sunt respectate, în secțiile Ortopedie, Urologie, Reumatologie și Pneumologie, normele de amplasare a paturilor și nici cele privind numărul grupurilor sanitare.
 „Nu există spații corespunzătoare de depozitare a materialelor sanitare și de curățenie și dezinfecție (din construcție nu au existat astfel de spații) încălcându-se prevederile Ord.MS 914/2006. Se respectă normele de organizare și funcționare a spălătoriei cu excepția spălătoriei din secția TBC unde spațiul este impropriu. Blocul alimentar nu are, din construcție, structura funcțională conform Ord.MS 914/2006”, se mai arată în raport.
   Secțiile și compartimentele în cadrul cărora au fost găsite nereguli trebuie reamenajate și reabilitate, iar Secția de Reumatologie trebuie mutată într-un spațiu adecvat. „Reamenajarea/reabilitarea secțiilor/compartimentelor menționate în raport, în limita fondurilor disponibile în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare cu plan de conformare. Găsirea de soluții pentru mutarea secției de reumatologie și recuperare medicală, inclusiv a bazei de tratament într-un spațiu corespunzător, ținând cont că spațiul în care funcționează este total neadecvat”, se mai arată în document.

Deficiențe privind sterilizarea la Dumbrăveni 

 
   Tot cu lipsa de spațiu se confruntă și Spitalul Municipal Adjud. În secțiile de Medicină internă, Hematologie și Cardiologie există un singur circuit comun al deșeurilor, pacienților și vizitatorilor. „Nu se respectă normele de amplasare a paturilor din cauza lipsei de spațiu (ex. Compartiment cardiologie -10 paturi spitalizare continuă) încălcându-se prevederile Ord.MS 914/2006, anexa 3 și anexa 4. Nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare încălcându-se prevederile Ord.MS 914/2006, anexa 3 ( ex.Secția medicină  internă – 45 paturi din care 8 paturi pentru Compartiment hematologie – grupuri sanitare insuficiente)”, se arată în raport. Pentru neregulile depistate a fost dat plan de conformare, în cadrul căruia trebuie făcute lucrări de reamenajare și igienizare în cel mult două luni.
   La Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni au fost găsite deficiențe și în ceea ce privește sterilizarea. „Nu respectă în totalitate circuitele funcționale conform prevederilor Ord.MS 914/2006, anexa 3, datorită lipsei de spatiu. Sterilizarea nu se efectuează centralizat. Se asigură prin două aparate Pupinel aflate la camera de gardă și laborator analize medicale. În ceea ce privește structura funcțională a secțiilor/compartimentelor din spital, s-a constatat că nu se respectă normele de amplasare a paturilor în saloane. Există un singur spațiu unde se depozitează rufele curate și deseurile menajere în secția Psihiatrie (bărbați). Nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare”, se precizează în raport. Conducerea unității trebuie să remedieze problemele în cel mult două luni. 
   La Spitalul „N.N. Săveanu” din Vidra, secțiile sunt foarte aglomerate. „Nu se respectă normele de amplasare a paturilor și nici dotările minime obligatorii, în saloane (Secția interne – saloane aglomerate și mobilier uzat fizic și moral). Nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare încălcându-se prevederile Ord. MS 914/2006, anexa 3. Microclimatul la data controlului nu era corespunzător conform prevederilor OMS 914/2006, anexa 4. Din lipsa fondurilor pentru aprovizionarea cu combustibil lichid ușor cu care funcționează centrala termică, temperatura fiind scăzută, saloanele erau încălzite parțial cu calorifere electrice și nu se furniza apă caldă. Nu există spații corespunzătoare de depozitare a materialelor sanitare, de curățenie și dezinfecție (din construcție nu au existat astfel de spații). Blocul alimentar nu are, din construcție, structură funcțională conform Ord.MS 914/2006”, se precizează în raport. Neregulile trebuie remediate în cel mult două luni.
   Åži la Spitalul din Panciu au fost depistate mai multe nereguli. Din cauza lipsei de spațiu nu sunt asigurate circuitele funcționale în anumite secții, iar Compartimentul de Boli Cronice funcționează într-un spațiu provizoriu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?