Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Lucrările de regularizare a albiilor râurilor din Vrancea, realizate anul acesta


   Lucrările de regularizare și recalibrare a albiilor râurilor din bazinul hidrografic Vrancea vor fi efectuate anul acesta, a anunțat, ieri, directorul general al Companiei Apele Române, Vasile Pintilie, în cadrul întâlnirii cu primarii din Vrancea. Suma alocată este de aproximativ 38 de milioane de lei și provine din Fondul Solidaritatea. Diferența până la 46 de milioane de lei a fost alocată pentru re¬ gularizarea unor râuri din Bacău și Neamț. Demersurile pentru alocarea acestor sume au fost făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cel care a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens.  
   Åžeful Apelor Române, Vasile Pintilie, a declarat că urmează desemnarea constructorilor pentru zona Zăbalei, dar și pentru alte investiții pe râurile din Vrancea. „Săptămâna aceasta vor fi deschise licitațiile și vom cunoaște constructorii pentru lucrările de pe acest amplasament. Se va face tot ce este posibil pentru ca lucrările să înceapă cât mai repede”, a afirmat Vasile Pintilie. 
   Pe lista de investiții programate pentru acest an în Vrancea sunt cele de regularizare a următoarelor cursuri de apă: Siret – consolidare mal drept, pe sectorul Vadu Roșca; Milcov – în zona localității Odobești -Supuși; Putna – consolidare și apărare de maluri în zona localităților Vidra, Bolotești, Å¢ifești, Clipicești, Vitănești; Zăbala -consolidare și apărare de maluri în zona localităților Nereju, Spulber, Paltin, Năruja, Prahuda; Åžușița – consolidare și apărare de maluri în zona localităților Soveja-Dragomira, Chetroaia Panciu, unde vor fi efectuate lucrări de protecție a stației de epurare a orașului Panciu. 
   Vasile Pintilie a precizat că lucrările trebuie executate până în luna august deoarece este vorba de bani europeni din Fondul Solidaritatea care trebuie cheltuiți într-o anumită perioadă. „Avem 13 lucrări pentru acest an. Vrancea este singurul județ din România care are lucrări pe ape”, a precizat Vasile Pintilie. 
Se caută finanțare pentru alte 20 de proiecte 
   Directorul general al Companiei Apele Române a susținut că la nivelul județului Vrancea mai sunt realizate alte 20 de proiecte care vizează regularizări ale unor sectoare de cursuri de apă, proiecte care urmează să primească finanțare europeană sau guvernamentală. 
   Este vorba de următoarele proiecte de investiții: Zăbrăuți-amenajări curs apă în zona localității Fitionești; Milcov-amenajări curs apă în aval de localitatea Golești până la confluența cu Râul Putna; Milcov-amenajare curs apă în zona localităților Odobești și Cîmpineanca; Rîmnicu Sărat-amenajare curs apă în zona localităților Jitia, Dumitrești-Bicești, Buda, Topăliceni, Valea Rîmnicului; Slimnic-regularizare curs apă în zona localității Slimnic-Tîmboiești; Trotuș-amenajare curs apă în zona localității Adjud; Putna-amenajare curs apă în zona localității Boțîrlău. Totodată, Vasile Pintile a afirmat că se caută soluții de finanțare pentru continuarea unor lucrări deja începute din care a amintit lucrarea de apărare de dig pe malul drept al râului Rîmnicu Sărat, în zona localității Măicănești.
   Directorul general al Administrației Apele Române a mai spus că acestea sunt lucrări absolut necesare, care ar fi trebuit executate în urmă cu mai mulți ani, respectiv după inundațiile din 2005. Guvernele pedeliste au preferat, însă, să arunce banii pe patinoare și telescaune, pentru a îmbogăți camarila de partid. 
„Guvernele precedente nu au dat importanța necesară regularizării albiilor râurilor”
   Referitor la aceste investiții, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că dacă guvernele precedente nu au acordat importanța necesară regularizării cursurilor de apă care traversează Vrancea, Guvernul Ponta a înțeles importanța și urgența cu care trebuie realizate aceste lucrări și a alocat fondurile necesare. „Guvernele precedente nu au dat absolut deloc importanța necesară regularizării și recalibrării albiilor râurilor care traversează județul Vrancea, unul dintre cele mai mari bazine hidrografice din sud-estul României. În urma demersurilor pe care le-am executat, le mulțumesc prim ministrului Victor Ponta, Ministerului Mediului, doamnei ministru Rovana Plumb, Guvernului României pentru suma de 460 miliarde lei vechi, din care cea mai mare parte, peste 370 de miliarde de lei vechi, au fost alocați pentru regularizarea și recalibrarea unor albii de râuri pe raza județului Vrancea”, a spus Marian Oprișan. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?