Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Propunerile fermierilor vrânceni pentru modificarea impozitului agricol


   Fermierii vrânceni solicită modificarea normelor de venit în funcție de dimensiunea exploatațiilor agricole și de cultură. Propunerile de modificare a impozitului pe veniturile agricole întocmite de reprezentanții fermierilor și sindicatelor au fost transmise, ieri, la Guvern și Parlament. Decizia finală va fi luată de Camera Deputaților, cameră decizională pentru acest act normativ. Fermierii mai cer eliminarea scutirilor de la plata impozitului pentru suprafețele nelucrate, dar și scutirea de la plata taxelor notariale pentru dezbaterea succesiunii de către moștenitori.

   Reprezentanții fermierilor și sindicatele vrâncene cer reguli noi pentru impozitul pe veniturile agricole care se aplică din acest an. Propunerile vrâncenilor au fost transmise, ieri, la Guvern și Parlamentul României, unde se vor derula ședințele comisiilor de specialitate. Decizia finală va fi luată de Camera Deputaților, cameră decizională pentru acest act normativ. Deja la Senat au fost aprobate creșterea limitelor impozabile și reducerea normelor de venit pentru unele specii vegetale și animale pentru care persoanele fizice care realizează venituri din agricultură trebuie să plătească.
   Vrâncenii au cerut modificarea normelor de venit în funcție de dimensiunea exploatației, respectiv 2-5 hectare, 5-10 hectare și peste 10 hectare, dar și în funcție de cultură. Prin această modificare se dorește eliminarea anomaliilor prezente în lege prin care se poate ajunge ca o persoană să își împartă suprafețele agricole lucrate astfel încât, deși teoretic ar putea avea venituri de mii de lei în fiecare lună, practic să nu plătească niciun leu impozit. La ultima ședință de Dialog Social, reprezentanții sindicatelor au arătat că un fermier poate lucra 2 hectare de cereale, 2 hectare de cartof, 0,5 hectare de legume în câmp, 1,5 hectare de livadă, 0,5 hectare de vie, 0,3 hectare de flori, să crească două vaci, 10 capre, 6 porci, 100 de găini, 50 familii de albine și, pentru că nu depășește aceste limite scutite de impozite, nu va plăti niciun leu la stat. În schimb, dacă are trei vaci în curte și niciun hectar de teren, va plăti impozit pentru animalul care depășește limita impozabilă.
   O altă solicitare se referă la eliminarea scutirilor de la plata impozitului pentru suprafețele nelucrate. „Scutirea de impozit a suprafețelor nelucrate încurajează nemunca și lăsarea în paragină a suprafețelor agricole”, se motivează în adresa trimisă la București. Fermierii cer și scutirea de la plata taxelor notariale pentru dezbaterea succesiunii de către moștenitori pe o perioadă limitată precum și tratarea distinctă a deținătorilor de suprafețe de teren mai mici de 5 hectare care sunt în vârstă de peste 70 de ani.
   Reprezentanții sindicatelor au avertizat că dacă normele de venit sunt nereale se va manifesta riscul înstrăinării proprietăților mici, ceea ce va avea ca efect doar creșterea numărului de beneficiari de ajutoare sociale, ai legii venitului minim garantat. În final va fi afectat bugetul fiecărei localități.
   Un alt impediment este lipsa de reglementare a modului de colaborare între organele fiscale și instituțiile din agricultură, cum ar fi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, administrațiile locale.
   O altă anomalie semnalată de vrânceni este dubla impozitare pentru proprietarii de vie și de livezi care vor să producă vin și țuică. Aceștia sunt puși să plătească impozit pentru aceste terenuri, dar trebuie să plătească și accize pentru țuica și rachiul obținute din fructe. De asemenea, vrâncenii care produc vinuri și țuică trebuie să se autorizeze ca antrepozit fiscal, să plătească garanții la stat pentru a putea să își vândă produsele.

Senatul a modificat limitele impozabile și normele de venit

   Senatul a aprobat, săptămâna trecută, creșterea limitelor impozabile și reducerea normelor de venit pentru unele specii vegetale și animale pentru care persoanele fizice care realizează venituri din agricultură trebuie să plătească, din acest an, impozit. În sectorul vegetal limita neimpozabilă a crescut de la 0,5 ha la 1 ha pentru plantațiile cu vie pe rod și s-a stabilit că vor plăti impo-zit pe bază de norme de venit și „persoanele fizice care obțin venituri din exploatarea plantațiilor de arbuști fructiferi mai mari de 1 hectar, norma de venit fiind aceeași ca și în cazul plantațiilor cu vie pe rod, de 1.385 lei/hectar”. Pentru cartof, norma de venit pe baza căreia se calculează venitul impozabil a scăzut de la 3.488 lei/ hectar la 2.900 lei/ hectar, pentru legume în câmp a scăzut de la 4.001 lei/ hectar la 2.326 lei/ hectar, pentru legume în spații protejate, norma de venit a scăzut de la 8.033 lei/ hectar la 5.117 lei/ hectarm, pentru plantațiile cu pomi pe rod, norma de venit a fost redusă de la 4.709lei/ hectar la 3.800 lei/ hectar.
   În sectorul zootehnic nu vor plăti impozit crescătorii de animale care au mai puțin de 50 de ovine, respectiv mai puțin de 25 de caprine, față de 10 capete pentru ambele specii, propunerea inițială a Ministerului de Finanțe. De asemenea, norma de venit a scăzut de la 65 lei/cap de animal la 47 lei/cap de animal. Scutirea de impozit se va aplica și pentru apicultorii cu mai puțin de 75 de familii de albine, iar norma de venit va fi de 40 lei/familie de albine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?