Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO: Adolescenţii, între iluzii şi realităţi


   Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a organizat ieri, la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focșani, evenimentul de final al proiectului intitulat „Teen@ge: iluzii și realități”. Alături de echipa de proiect au fost prezenți elevi care au constituit, practic, grupul țintă, profesori și bibliotecari din Focșani, Boghești, Broșteni, Homocea și Mărășești, primarul comunei Broșteni, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, medici. Mesajul autorităților județene a fost transmis de vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dragoș Bîrlădeanu. 
   În cadrul evenimentului de ieri, organizatorii au înmânat diplome celor ce s-au implicat în proiect și au fost lansate broșura și DVD-ul, ambele intitulate „Teen@ge: iluzii și realități. Dezvoltarea personalității adolescentului”. Proiectul cu același nume, care a ajuns ieri la final, s-a derulat începând cu 1 octombrie 2012 și a fost câștigat de Biblioteca Județeană în cadrul concursului „Idei de 15000+ lei”, din cadrul Programului Biblionet, organizat și finanțat de Fundația IREX România. Proiectul s-a derulat în parteneriat cu Biblioteca orășenească Mărășești și Bibliotecile comunale Boghești, Broșteni și Homocea.
   Din echipă au făcut parte Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Județene, Adrian Å¢iglea, bibliotecar la Sala de lectură și internet, care a fost coordonatorul proiectului, Nicoleta Oprișan, coordonator, și Corina Iacoboae, bibliotecar la Sala de lectură, bibliotecarii Adriana Rusu (Boghești), Loredana Iordache (Broșteni), Daniela Å¢îțu (Homocea) și Adriana Arghire (Mărășești).

Răspunsuri la întrebările adolescenților

   Proiectul s-a adresat adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani și a avut drept scop creșterea nivelului de informare cu privire la educația sexuală, în contextul dezvoltării personale armonioase a adolescenților. Potrivit celor spuse de Adrian Å¢iglea, la „Teen@ge” au fost cuprinși aproximativ 100 de participanți, „fiecare cu meritele și intervențiile lui. Pentru mine a fost nemaipomenit să fiu profesor fără catalog și să învăț, la rândul meu, de la voi. A fost un proiect extraordinar, cu rezultate nemaipomenite și cred că voi, adolescenții, ați înțeles că în viață sunt și iluzii și realități, dar le putem împăca pe amândouă. Veți crește și vă asigur că broșura și filmulețul la realizarea cărora ați participat vă vor rămâne în suflet ca lucruri foarte importante, de care vă veți aduce aminte. Vă veți aminti că odată cu acest proiect ați început o aventură intelectuală care va dura o viață întreagă, pentru că sustenabilitatea proiectului o asigurați voi și prin dezvoltarea voastră parcursul vieții”, a spus Adrian Å¢iglea, coordonatorul de proiect.
   Adolescenții care au făcut parte din grupul țintă au găsit, alături de specialiștii participanți în proiect, răspunsuri la o serie de întrebări, printre care: ce sunt și cum pot fi folosite mijloacele de contracepție în scopul evitării bolilor transmisibile și sarcinilor nedorite; cum pot fi aplicate cele trei stiluri de educație în procesul soluționării conflictelor dintre adolescenți și părinții lor; cum își formează adolescentul identitatea, etc.  
   Broșura realizată în cadrul proiectului cuprinde informații de specialitate privind dezvoltarea personală și educația sexuală a adolescenților, iar informațiile au fost structurate sub formă de cursuri și au fost folosite pe parcursul derulării proiectului. „Teen@ge: iluzii și realități a fost cel mai mare proiect al Bibliotecii, un proiect important și mai ales îndrăzneț. A reușit să adune atâția elevi, profesori, părinți, instituții în numele unei teme extrem de delicată și încă prea discret abordată de școală și familie. Felicit pe toți cei care au reușit să facă din acest proiect, un real succes!”, a spus Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?