Uleiul de măsline, cea mai bogată sursă de grăsimi mononesaturate, are în compoziția sa substanțe ce pot proteja împotriva bolii Alzheimer, potrivit unui studiu apărut în ultimul număr al revistei americane ACS Chemical Neuroscience. O echipă de cercetători, condusă de Amal Kaddoumi, a ajuns la concluzia că uleiul de măsline extravirgin protejează celulele nervoase de proteinele degradate, boala Alzheimer fiind identificată ca proteinopatia cauzată de acumularea de proteine anormale.
La ora actuala, boala Alzheimer afectează aproximativ 30 de milioane de oameni la nivel mondial, dar prevalența este mai mică în țările mediteraneene, a căror bucătărie are la baza uleiul de măsline, arată sursa citată. âSubstanța-minuneâ din compoziția uleiului de măsline se numește oleocantal și are proprietăți antiinflamatorii.
Experimentele pe șoareci au arătat că oleocantalul crește producția de proteine și enzime-cheie, extrem de importante pentru eliminarea din creier a proteinei beta-amiloid, o proteină implicată în patologia bolii Alzheimer.