Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Demersuri pentru ca SAJ şi DSP să nu fie reorganizate


   Angajații Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea nu doresc ca instituția să fie  reorganizată. Aceștia au întocmit un punct de vedere referitor la proiectul de lege emis de Ministerul Sănătății, prin care se propune ca direcțiile de sănătate publică să fie reorganizate în opt structuri regionale, acțiune care în opinia lor presupune și efectuarea de disponibilizări.
   Salariații DSP consideră că proiectul de lege le pune la îndoială profesionalismul, fiind total nefundamentat. „Considerăm acest demers nefundamentat, lipsit de un studiu de impact și de eficiență și care se dorește a se produce într-un termen extrem de scurt. Mai mult de atât, considerăm că declarațiile domnului ministru referitoare la modul în care noi, salariații din sistem, «hingherim» cetățenii, fac atingere la profesionalismul și demnitatea noastră. Din contră, noi ajutăm cetățenii și firmele prin acodarea de asistență de specialitate de sănătate publică, ca aceștia să dezvolte afaceri în conformitate cu legislația sanitară, astfel încât să nu fie afectate investițiile, atât din fonduri proprii, cât și europene. Reforma nu înseamnă a distruge un sistem care funcționează de peste 60 ani, un sistem ale cărui rezultate se văd prin reducerea numărului de epidemii prin boli transmisibile prevenibile prin vaccinare, în reducerea morbidității prin boli transmisibile prin supraveghere și intervenție în focar, prin reducerea focarelor de toxiinfecții alimentare și boli parazitare, prin îmbunătățirea condițiilor de igienă din mediul de viață și muncă ale colectivităților etc. Reforma înseamnă măsuri care duc la eficientizare în toate domeniile de activitate, inclusiv în domeniul medicinei preventive„, susțin angajații DSP.
   Mai mult, aceștia sunt de părere că reorganizarea instituției nu va duce la diminuarea birocrației sau reducerea cheltuielilor și nu va contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Din contră, va reduce autoritatea Ministerului în ceea ce privește medicina preventivă și controlul activităților medicale. „În speranța că factorii de decizie, în urma unor analize mai aprofundate, vor înțelege că a preveni este mai puțin costitor și mai eficient decât a trata, dorim alături de populația întregii țări, ca reforma din sănătate să fie una reală și cu rezultate pozitive. Numai prin activitățile de prevenție eficiente și autoritare, starea de sănătate a populației se poate îmbunătăți, iar mortalitatea și morbiditatea pot avea un trend descendent”, se mai arată în punctul de vedere al angajaților DSP.
   Punctul de vedere și tabelul cu semnăturile tuturor angajaților DSP au fost trimise Prefecturii, Consiliului Județean și Ministerului Sănătății.

Sindicatul SAJ sare în ajutorul personalului administrativ

 
   Åži angajații Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ), o altă instituție vizată de reorganizare, au emis un punct de vedere similar, pe care l-au transmis Federației Naționale Ambulanța. Ei doresc ca măsura reorganizării instituției să nu fie adoptată.
   Liderul de sindicat al SAJ, Stan Irimia, spune că dacă măsura reorganizării va fi adoptată, aproape 20 de angajați, care reprezintă personalul TESA, riscă să rămână fără locuri de muncă. Astfel, reprezentantul sindicatului solicită păstrarea posturilor actuale ale personalului TESA, aceștia având atribuțiuni clar stabilite. „Am solicitat păstrarea persona-lității juridice a serviciilor de ambulanță, pentru că pe plan local sunt derulate diferite procese în care instituția se constituie parte civilă și are de recuperat bani, iar dacă va fi organizat un serviciu regional de ambulanță la Constanța, juristul de acolo nu ar avea timp să se ocupe de procesele derulate pe rolurile instanțelor de aici. De asemenea, fiecare angajat din personalul TESA are atribuțiuni clar stabilite și extrem de necesare. Noi am propus ca în condițiile în care Serviciul de ambulanță va fi reorganizat, sediul Serviciului regional să fie la Focșani, datorită bunei amplasări geografice. Dorim ca salariile directorului medical, directorului tehnic și  asistentului șef să rămână aceleași. În plus, personalul este foarte bine pregătit. Să nu uităm că personalul existent în Serviciile de ambulanță a făcut ca sistemul medical de urgență să fie unul dintre cele mai bune din lume”, ne-a declarat liderul de sindicat Stan Irimia.
   Reamintim că DSP și SAJ vor fi reorganizate. Potrivit unui proiect postat pe site-ul Ministerului Sănătății, direcțiile de sănătate publică județene se reorganizează în opt autorități regionale, în subordinea cărora vor funcționa 34 de oficii județene de sănătate publică. Proiectul este în dezbatere publică până la 15 aprilie, perioadă în care pot fi trimise la Minister diferite propuneri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?