Iași: Un defibrilator a fost amplasat în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

0
300

Arhiepiscopia Iaşilor a anunţat, marţi, că a achiziţionat un defibrilator cardiac pe care l-a amplasat în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pe tabloul de informare turistică situat în faţa Catedralei. Aparatul electronic, folosit în tratamentul fibrilaţiei atriale sau ventriculare, este extrem de util în cazul unor urgenţe, până la sosirea unui echipaj medical specializat, având instrucţiuni simple de folosire în cazul acordării primului ajutor. El a fost livrat şi instalat de o societate comercială din Cluj, specializată în aparatura medicală de urgenţă.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi se va ocupa zilele acestea de instruirea unor persoane care asigură permanenţa în cadrul Ansamblului Mitropolitan pentru ca defibrilatorul să fie folosit corespunzător în cazul necesităţii acordării primului ajutor. Până în momentul de faţă nu au fost incidente în zonă care să determine această achiziţie, acţiunea având un scop preventiv‟, spun reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor, prin intermediul unui comunicat de presă. Conform documentului de presă, stopul cardio-respirator este cea mai frecventă cauză de deces în rândul populaţiei.

Peste 50.000 de decese au loc anual în ţara noastră din această cauză, cele mai multe având loc chiar pe stradă. Dintre aceste decese, aproximativ 40% dintre pacienţii aflaţi în stop cadio-respirator prezintă fibrilaţie ventriculară, iar un defibrilator are capacitatea de a restabili ritmul cardiac normal la o persoană care tocmai a suferit un atac de cord. În ultimii ani, în Iaşi au fost achiziţionate mai multe astfel de aparate şi montate în zonele aglomerate din oraş pentru a putea fi utilizate în cazul unor urgenţe. Ele sunt amplasate în Piaţa Unirii, în Parcul Copou, dar şi în pridvorul Bisericii „Sfântul Nectarie‟ din cartierul ieşean Alexandru cel Bun, acesta din urmă fiind achiziţionat cu sprijinul credincioşilor din parohie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here