Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Portret de şef de post: Traian Sava, şeful Postului de Poliţie Năneşti


   Agent șef principal Traian Sava este șeful Postului de Poliție Nănești. De 30 de ani este în slujba cetățeanului, iar de 11 ani este șef de post în comuna Nănești. Este unul dintre cei mai experimentați polițiști din Vrancea, care  de-a lungul carierei s-a confruntat cu tot felul de situații. Cel mai greu moment din cariera sa a fost în 2005, când apele Siretului au măturat tot ce le-a ieșit în cale, inclusiv locuința sa de serviciu și postul de poliție. 
   Monitorul de Vrancea și-a propus să vi-i prezinte, în fiecare joi, pe șefii posturilor de poliție din localitățile județului. Nu ratați edițiile viitoare!

   Åžeful Postului de Poliție din comuna Nănești, agent șef principal Traian Sava, este om al legii de trei decenii. În cei 30 de ani de carieră, șeful de post și-a desfășurat activitatea în mai multe comune ale județului, respectiv la Å¢ifești, Jitia, Mărășești, Boghești, Pufești, Măicănești, iar de 11 ani este șef de post la Nănești. Își desfășoară activitatea alături de trei colegi, respectiv agent șef adjunct Ionel Daroga, agent Nicușor Sandu și agent Cristinel Lechea. Este de părere că împreună, reușesc să mențină ordinea și liniștea în comună.
   Despre mai tinerii săi colegi, șeful de post spune că sunt motivați, că sunt băieți isteți, căci în poliție ajung doar oamenii pregătiți. „Eu zic că reușim să ținem situația sub control, dacă rămânem patru la post, așa cum suntem acum. Comuna este formată din trei sate, respectiv Nănești, Călienii Noi și Călienii Vechi și sunt aproximativ 2.600 de locuitori. Si-tuația operativă este aceeași ca peste tot. Nu aș putea spune că este una deosebită. Mai avem fapte de furt, dar nu în număr mare. Sunt multe case nelocuite. În ultima vreme chiar au mai scăzut. În rest, avem și noi aceleași probleme care sunt peste tot”, explică șeful de post.
   El spune că de când este șef de post la Nănești, a avut de investigat și fapte mai grave. Printre acestea și o faptă de omor, comisă în august 2010. Atunci, un bărbat de 32 de ani, din localitatea Lungoci, județul Galați, a venit la un bar din Nănești, unde a petrecut cu cei care aveau să-l omoare. Patru indivizi, trei din județul Galați și un altul din Nănești, l-au bătut măr. În urma unor discuții, victima a fost lovită cu sticle, pumni și picioare. Pentru a se asigura că nu va uita niciodată bătaia, agresorii au sărit cu picioarele pe capul victimei, până când aceasta a rămas nemișcată. Loviturile i-au fost în cele din urmă fatale.
   Åžeful de post își dorește ca înainte de a ieși la pensie să poată mo-derniza camerele în care el și colegii lui își desfășoară activitatea. „Ne dorim să facem îmbunătățiri la postul de poliție și cred că vom reuși. Avem sprijin din partea autorităților locale și sperăm să reușim. Primăria, școala, dispensarul arată foarte bine și de aceea cred că și postul de poliție ar putea fi modernizat”, este de părere agent șef principal Traian Sava. În ceea ce privește relația cu cetățenii, polițistul crede că există o bună colaborare. Este conștient că nu i-a putut mulțumi pe toți, dar nu are regrete, considerând că și-a făcut bine treaba. 

Momente de coșmar la inundațiile din 2005

 
   În cariera sa, șeful de post a trecut și prin momente de care nu ar vrea să-și mai amintească niciodată. Vizibil emoționat și afectat, agent șef principal Traian Sava ne-a spus că cel mai greu moment din cariera sa a fost la inundațiile din 2005, când mai multe localități din județ, printre care și Nănești, au fost afectate serios de apele învolburate ale râului Siret. Atunci, apele au „topit” aproape jumătate din sat, pereții clădirilor fiind amestecați cu mâl, articole de mobilier, televizoare și alte bunuri de uz casnic. Printre casele afectate a fost și locuința de serviciu a șefului de post, dar și sediul postului de poliție. „A fost o perioadă foarte grea. Am emoții când mă gândesc la ce a fost atunci și îmi pare rău că nu am putut să fac mai mult. A fost greu pentru că nu m-am mai confruntat cu o astfel de situație și poate de aceea nici nu am știut exact ce trebuie să fac. Mi-am dus familia la Focșani și am stat aici o săptămână. Atunci au fost inundate și locuința și postul de poliție”, își aduce aminte șeful de post.
   Atunci, în 2005, drama familiilor inundate a fost și drama polițistului. O dramă care i-a marcat viața și pe care speră să nu o mai trăiască niciodată. Chiar dacă practic nu avea ce să facă, pentru că nu poți opri apa cu mâna, agentul șef principal Traian Sava regretă că nu a făcut mai mult pentru a-și ajuta semenii.

Nu a dedicat suficient timp familiei
 
   Un alt regret al șefului de post este acela că nu le-a dedicat soției și celor doi băieți, care i-au călcat pe urme, mai mult timp. Spune că a ales singur ce vrea să facă în viață, dar munca de poliție este solicitantă și timpul liber scurt. Așa se face că mai mereu și-a pus familia pe locul doi și cetățenii pe primul loc. „Este o meserie frumoasă, dar solicitantă. Îmi pare rău că în toți acești ani nu am petrecut mai mult timp cu familia mea. Trebuie să fii mereu prezent acolo unde este nevoie de tine și de multe ori mi-am pus familia pe locul doi. Omul nu știe că ești în concediu sau altceva, el are nevoie de tine și trebuie să îl ajuți”, mărturisește șeful de post.
   Cei doi băieți ai săi i-au călcat pe urme, ambii îmbrăcând hainele albastre cu epoleți. Unul este polițist la Constanța, iar celălalt la Bacău. Este mândru de fiii săi și îi susține de fiecare dată când au nevoie.
   Åžeful de post spune că în anul 2016 ar trebui să iasă la pensie, dacă nu cumva o va face înainte. Åži-a propus să se mute în comuna Vulturu, acolo unde are o locuință, și să se gospodărească, pentru că-i place munca. Întrebat dacă nu-i va fi dor de ceea ce a făcut timp de trei decenii, șeful de post Traian Sava ne-a spus cu ezitare că… nu se va plictisi nici când va ieși la pensie, deoarece are multe lucruri de făcut. Este hotărât să țină legătura cu colegii, pentru a fi la curent cu ce se mai întâmplă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?