Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

GALERIE FOTO: Vasile Vatră este preşedintele Asociaţiei Comunelor din Vrancea


   Primarul comunei Gugești, Vasile Vatră, a fost ales, ieri, președinte al filialei Vrancea a Asociației Comunelor din România. Prim-vicepreședinte a fost ales primarul din Tănăsoaia, Romeo Vulpe, iar vicepreședinți sunt primarul Valerică Zamfirescu, de la Slobozia Bradului, și primarul Ionică Danțiș, de la Vrîncioaia. Secretarul filialei este primarul din Jariștea, Cătălin Toma. Alegerile de ieri reprezintă un nou început pentru filiala județeană după ce în ultimii patru ani nu s-a realizat aproape nimic. „Am pierdut patru ani, dar nimic nu e pierdut dacă o luăm de la început, fără dușmănii, dispute”, a afirmat primarul Vasile Vatră.

   Primarul Vasile Vatră, din Gugești, va conduce filiala județeană a Asociației Comunelor în următorii patru ani. Alături de primarul comunei Gugești, în Consiliul Director al filialei au mai fost aleși primarul comunei Tănăsoaia, Romeo Vulpe – prim-vicepreședinte, primarul comunei Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu – vicepreședinte, primarul comunei Vrîncioaia, Ionică Danțiș – vicepreședinte, primarul comunei Jariștea, Cătălin Toma – secretar, primarul comunei Măicănești, Costel Necula, primarul comunei Gologanu, Dumitru Robu, primarul comunei Ciorăști, Nicolae Braicău, primarul comunei Garoafa, Gheorghe Maghearu. „Am să dovedesc, împreună cu cei din Consiliul Director, că suntem cea mai bună echipă din țară. Asociația noastră nu este una a disputelor ci a ajutorului, a informării, a negocierilor cu celelalte instituții, Consiliul Județean, Prefectura, pentru a rezolva problemele acolo unde nu reușiți dumneavoastră. Am pierdut patru ani, dar nimic nu e pierdut dacă o luăm de la început, fără dușmănii, dispute. Doresc să fim uniți, să fim prieteni. Înainte de toate suntem primarii localităților noastre, acolo trebuie să ne facem treaba cu prioritate, pentru că acolo am fost votați și avem o obligație față de cetățenii comunelor noastre. Fiecare dintre noi trebuie să știe că această acțiune a noastră este voluntară”, le-a spus colegilor primari, noul președinte al filialei județene, Vasile Vatră.
   Acesta a declarat că noul Consiliu Director va face o strategie comună, pentru următorii patru ani. Una dintre priorități va fi realizarea de acorduri de cooperare între comune pentru angajarea de persoane pe funcțiile deficitare și unde nu pot fi angajați funcționari din cauza legislației referitoare la sistemul bugetar. Acest sistem ar putea fi implementat pentru serviciul de audit, unde primăriile au fost avertizate de Curtea de Conturi. „Urmează să ne întâlnim, Consiliul Director, și să facem o strategie comună, nu să vină președintele cu un program și toată lumea să îl asculte. Fiecare dintre reprezentanții în Consiliul Director, pe zonele unde sunt repartizați, va culege date din teritoriu și le va pune în aplicare pentru a veni în sprijinul colegilor noștri”, a precizat primarul Vatră.

„Nu vreau să se spună că sunteți misogini”

   Alegerea noii conduceri a filialei județene a Asociației Comunelor a stârnit, din nou, patimile în rândul primarilor care sunt membri ai Asociației. Inițial au fost negocierile referitoare la proporția în Consiliul Director, pentru că fiecare partid politic care are un edil trebuie să fie reprezentant în structura de conducere. Unii primari au reclamat faptul că nu este corect ca primarii PDL, care nu și-a plătit contribuția timp de trei ani și nu au participat la ședințe, să vină la Asociație și să ceară funcții de conducere. Ulterior, a intervenit candidatura surpriză a primarului de la Tâmboiești, Daniela Mihalcea. Conform statutului Asociației, femeile primar trebuie să fie reprezentate în structura de conducere, iar alegerile nu ar fi fost validate dacă acest lucru nu era respectat. Candidatura primăriței i-a surprins și pe colegii de partid, care aveau deja pregătită o listă de candidați și a început o nouă rundă de negocieri pentru a stabili strategia. În final, tot primarul de la Tâmboiești a cedat și s-a retras din competiție. „Mă retrag din competiție dar nu vreau să se transmită un mesaj negativ la adresa colegilor primari, să se spună că sunteți misogini. Am onoare și mă retrag cu onoare”, a afirmat Daniela Mihalcea.

„Faceți o strategie de accesare a fondurilor europene”

   Alegerile au avut loc în cadrul Adunării Generale a filialei care au fost organizate într-un local din comuna Golești. La alegeri au fost prezenți președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici, și primari de comune din județele limitrofe Vrancei. De asemenea, au fost prezenți prefectul Cătălin Popescu și vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bîrlădeanu. Reprezentantul Guvernului în județ, Cătălin Popescu, i-a asigurat pe primarii prezenți de întregul sprijin pentru proiectele derulate în comunitățile locale. „Ușile Prefecturii vor fi deschise întotdeauna pentru primarii loca-lităților vrâncene”, a afirmat prefectul Cătălin Popescu.
   Vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bîrlădeanu le-a transmis edililor mesajul șefului administrației județene, Marian Oprișan. „Vă doresc mult succes în activitatea din perioada următoare”, a afirmat Dragoș Bîrlădeanu, care l-a felicitat pe primarul Vatră pentru alegerea în funcția de președinte.
   Primarii comunelor au fost atenționați să depună proiecte pentru a obține fondurile europene necesare dezvoltării comunităților locale. Prezent la întâlnire, Vasile Carnariu, directorul organismului coordonator al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, i-a atenționat că, până în prezent, puține primării au întocmit proiecte pentru obținerea fondurilor europene. „Vă rog să vă faceți o strategie de accesare a fondurilor europene. Prin GAL-uri puteți obține bani pentru dezvoltarea locală a comunelor. Sunt sume importante pe care puteți să le accesați”, a precizat Vasile Carnariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?